Onderzoekers vinden verklaring voor astma-aanval bij verkoudheid

01-10-2014 om 09:32 uur

Onderzoekers vinden verklaring voor astma-aanval bij verkoudheid

http://www.verkouden.nl/uploads/media/verkouden_vrouw.jpg

Een overproductie van Interleukine-25 zorgt er voor dat een rhinovirusinfectie die bij gezonde mensen doorgaans mild verloopt, bij astmapatiënten tot soms zeer ernstige astmatische aanvallen leidt. Dit cytokine is daarmee mogelijk een geschikt doelwit van een behandeling om astmatische aanvallen te voorkomen. Onderzoek van Imperial College in Londen is gepubliceerd in Science Translational Medicine.

In het onderzoek van het Asthma UK Centre in Allergic mechanisms of Asthma van het Imperial College zijn cellen uit de longen van astmatici en cellen van gezonde vrijwilligers vergeleken nadat ze in vitro geïnfecteerd waren met een rhinovirus. De longcellen van astmatici produceren tien keer zo veel cytokine interleukine-25 dan de cellen van de controlegroep. Ook in vivo hebben de onderzoekers astmatici en gezonde vrijwilligers geïnfecteerd met een rhinovirus, en vonden ze een hogere IL-25-productie in het neusvocht van astmapatiënten. Vervolgens is in een proefdiermodel gekeken wat het effect is van de verhoogde IL-25-productie. Bij muizen die geïnfecteerd werden met het rhinovirus ging de hogere concentratie IL-25 gepaard met een verhoogde productie van mucus en activatie van andere types van immuunactiverende cellen in de type-2 immuunrespons. Het onderzoek toont daarmee aan dat IL-25 een cascade aan immuunreacties in gang zet.

“Wij hebben nu als eerste aangetoond dat de cellen die de luchtwegen van astmatici bekleden meer geneigd zijn om cytokines als IL-25 te produceren”, aldus hoofdonderzoeker Nathan Bartlett van National Heart and Lung Institute van het Imperial College. “Als we dit molecuul boven aan de cascade kunnen blokkeren, ontdekken we mogelijk een nieuwe behandeling voor deze soms levensbedreigende reactie bij astmapatiënten.” Tot nog toe is in klinische trials met antistoffen die verschillende type-2 cytokines verder op in de immuunrespons blokkeren, wel therapeutisch effect aangetoond, maar dat effect was maar matig. Naar verwachting heeft een blokkade hogerop in de immuunrespons een groter therapeutisch effect.

BRON

Login of registreer om te reageren
01-10-2014 om 12:13 uur

Dit is een grote sprong voorwaarts! Hopelijk kunnen ze snel een medicijn eruit ontwikkelen!! t Is nl erg herkenbaar dat een verkoudheid tot ernstige aanvallen kan leiden.. ;(

Login of registreer om te reageren
01-10-2014 om 20:18 uur

Ik vond het ook een mooie ontdekking! Helaas duurt het vaak nog jaren voordat ze er verder mee zijn.. maar het begin is er.

Login of registreer om te reageren