onderzoek: Geen aerosol maar puffers

02-12-2014 om 08:19 uur

Wat is jullie mening?
uitleg: aerosol is België is wat in Nederland vernevelen is


Aerosollen is meestal niet efficiënt en het kan voor kinderen zelfs een traumatische ervaring zijn. Dat blijkt uit een studie van de afdeling kinderpneumologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Kinderarts Kristine Desager raadt het gebruik van een puffer aan.

De voorbije kwarteeuw hebben tienduizenden kinderen, en ook honderden volwassenen, aan de aerosol gelegen. Dat volstaat, zegt de afdeling kinderpneumologie van het UZA nu. De aerosol-therapie is bijzonder weinig efficiënt en voor jonge kinderen vormt dat complexe en langdurige gedoe met een mondmasker en een brommende compressor een traumatische ervaring. Kinderarts Kristine Desager pleit dan ook voor het gebruik van een puffer.

Een aerosol is een elektrisch toestel met een compressor en een mondmasker, en een kamer om geneesmiddelen met zout water te vernevelen in de mond, de keel, de luchtwegen en zelfs de longen. Maar dat werkt niet, blijkt uit onderzoek van het UZA. Nauwelijks een paar procent genezend bestanddeel bereikt de longen. Bij een puffer is dat het veelvoud daarvan. Een puffer gebruiken neemt een paar seconden in beslag, een patiënt die aan de aerosol zit, verliest een kwartier, soms meerdere keren per dag.

Lange tijd vond de medische wereld de aerosol dè techniek was om verkoudheden, sinusitis, keelontstekingen, problemen van de luchtwegen en zelfs longen, en ook lichte vormen van astma zachtaardig aan te pakken. Voor dokters en apothekers was de aerosol ’n gemakkelijkheidsoplossing – het geknutsel en de samenstelling van het mengsel zijn voor de patiënt thuis. Voorschrijven werd een gewoonte, 40 keer vaker dan een pufje raadden ze een aerosol aan. Alleen als de gebruiker de hygiënische voorschriften, grondig schoonmaken na gebruik dus, niet naleefde, zat de apotheker met de gebakken peren. De aerosol raakt snel besmet.

Bij kinderen van 4 of ouder kan een eenmalige behandeling per dag nog meevallen, zeker als die ‘s avonds gebeurt, na het bad, in pyjama en tijdens Ketnet. Bij peuters en baby’s draait de behandeling vaak uit op een pijnlijke worsteling. Kind en Gezin sluit zich aan bij de kritiek van kinderpneumologe Desager. Als kinderverzorgsters om de haverklap enkele kleuters het apparaat moeten voorbinden, hebben ze nauwelijks nog tijd voor hun core-business. De peuters al evenmin.

Voor 1 groep is de aerosol wel aanbevolen: voor de mucoviscidose-patiënten. Bij muco of cystische fibrose kan een langdurige niet-agressieve verlichting via verneveling uit de inhalator wel soelaas bieden. Voor alle anderen is de puffer, of dosis-aerosol met kleine voorzetkamer, aangewezen. Die therapie verlegt de verantwoordelijkheid naar de kinder- en of huisarts. Hij of zij moet het juiste medicijn in de gepaste verhouding voorschrijven.

Login of registreer om te reageren