Eerste foto gehad, lichte COPD kenmerken voor leeftijd. Voorbereiden op gesprek huisarts?

25-07-2015 om 16:11 uur

Hallo allemaal,

Eerst even voorstellen... mijn naam is Bas, 31 jaar oud.

Afgelopen week (donderdag) ben ik naar de huisarts gegaan omdat ik het gevoel had dat ik (de laatste tijd) niet ten alle tijden mijn longen volledig "vol" kon krijgen. Van de 10 keer dat ik diep wil in ademen, heb ik het gevoel dat ik tegen een plafond aanhik. Andere keren gaat het eigenlijk wel gewoon goed. Vooralsnog heb ik:

- Geen last van slijm en/of bloed het 's morgens;
- Ik hoef niet te hoesten;
- Buiten adem zijn valt ook wel mee. Afgelopen dinsdag heb ik nog een kwartier gerend @ 8,5km/u en ik lag niet naast de loopband te puffen ofzo.

Soms heb ik wel eens een sigaretje of sigaartje gerookt, maar dan meer zo in de gelegenheidssfeer. Afgelopen jaar al helemaal niet meer.

Ook had ik het gevoel dat ik terwijl ik op de bank lig en diep in adem, soms iets voelde trillen/borrelen op mijn longen maar ook niet altijd.

De huisarts heeft vervolgens met zijn stethoscoop geluisterd naar mijn longen maar kon niets horen. Als ik het toch zeker wilde weten dat er niets aan de hand was mocht ik voor een longfoto gaan en de dag erna bellen voor de uitslag.

Zo gedaan, de dag erna (gisteren dus) de huisarts gebeld en er waren geen sporen van vocht achter de longen (yay!), wel zeiden ze dat er voor mijn leeftijd (31) wat lichte symptomen/sporen zouden zijn van COPD.

Daar werd ik dus niet vrolijk van. A.s. maandag heb ik een vervolggesprek met de huisarts en daarna waarschijnlijk met een longspecialist.

Zijn er nu bepaalde dingen die ik kan voorbereiden? Ik heb wel een aantal vragen die ik wil stellen, maar zijn er specifieke zaken die jullie uit ervaring al willen weten? Zoals velen, maak ik me natuurlijk enigszins druk over deze conclusie en is mijn weekend wel een beetje naar de knoppen.

Dingen die ik nu al weet en/of wil vragen/aankaarten zijn:

- Kan het iets anders zijn als COPD? Op dit forum las ik namelijk dat de conclusie COPD niet uit een foto getrokken kan worden door de radioloog maar dat er een longfunctietest nodig is.

- Een erfelijkheids test. Komt dit ter sprake bij de longarts of huisarts? Blijkbaar heeft mijn oma het gehad, maar ook haar twee dochters - wel op latere leeftijd moet ik daar aan toevoegen. Mijn vader heeft hier weer geen last van. Zelf dacht ik misschien aan Alpha-1.

- Ik woon net over de grens in Duitsland. Mag ik hiermee ook naar een Duits ziekenhuis en is daar de behandeling anders/beter ?

- Hebben mensen met COPD die symptomen continue? Hiermee bedoel ik, dat zij bijvoorbeeld nooit de volledige capaciteit van hun longen kunnen gebruiken. Ik heb namelijk dat ik dit wel kan, maar gewoon niet elke keer als ik adem haal.

Of zijn dit eigenlijk zaken die ik met een specialist hoor te bespreken ? Wat is jullie ervaring hiermee?

Opzich simpele vragen, maar ik denk dat ik dit gewoon even van me af wil schrijven. COPD zou al bagger zijn, maar eventueel iets ergers zou ik helemaal niet op zitten te wachten.

Gracias!

Login of registreer om te reageren
25-07-2015 om 17:12 uur

Bij mijn weten heb je voor de diagnose COPD een longfunctietest nodig, dat zou dus een goede volgende stap kunnen zijn. Je leeftijd en dat je nooit veel gerookt heb maken de diagnose ook niet heel erg voor de hand liggend.

Of je naar een Duits ziekenhuis mag, moet je navragen bij je zorgverzekeraar maar veel huisartsen doen ook zelf spirometrie.

Login of registreer om te reageren
25-07-2015 om 17:24 uur

Ik wilde er nog even aan toevoegen dat ik begin dit jaar een aardige griep heb gehad en dat ~1 maand daarna ik nog "wat last" ervan had. Een aantal dagen heb ik me kapot gehoest en kwam er ook slijm los, maar na een paar dagen flumicil was dat weg.

Login of registreer om te reageren
25-07-2015 om 20:48 uur

Ik zou me nog niet te veel zorgen maken als ik jou was. Op basis van een foto wordt de diagnose COPD niet gesteld, er moet minstens een afwijkende longfunctietest zijn en bovendien gaat men dan vaak na een proefbehandeling hertesten, indien het dan beter is is het bvb vaker astma dan COPD. Alpha-1 is gelukkig redelijk zeldzaam en zorgt meestal voor vele gevallen van COPD op jonge leeftijd binnen de familie. Misschien heb je idd nog wat nasleep van die zware griep. Stel al je vragen zeker ook aan je huisarts, goede communicatie is belangrijk!

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 07:01 uur

Nou, net bij de huisarts geweest en inderdaad lijken mijn longen de kenmerken van COPD te hebben. Mijn andere symptomen matchen niet.

Hier de x-ray specs:

"Diepe inspiratiestand met toegenomen retrosternale ruimte en afplattinvan de hemidiafragmata, passend bij COPD. Slank aspect van mediastinum en corfiguur. Iets versterkte bronchvasculaire tekening dorsobasaal van hili op de laterale opname bij verder normale bronchovasculaire tekening. Hili binnen de norm. Voor de leeftijd normaal aspect van afgebeelde thorale skelet.

Conclusie:
Voor de leeftijd al aanzienlijke COPD kenmerken derhalve is een consult longarts te overwegen. Onvoldoende argumenten voor een infiltraat."

:(

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 12:27 uur

Hoi Bassius, volgens mijn longarts is op basis van een longfoto geen diagnose COPD te stellen. Ik kreeg hem nl ook eerst, op basis van een longfunctietest EN foto.
Hij zei dat COPD zo'n specifieke longziekte is, die mensen soms onterecht opgeplakt krijgen.
Je bent ook nog vrij jong, volgens de huisarts zijn de verreweg de meeste COPD patiënten boven de 40.
Ik zou je aanraden om je te laten verwijzen naar een longarts, zij kunnen bijvoorbeeld een CT scan aanvragen, daar is veel meer op te zien.

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 12:50 uur

Hoi,

Ik heb a.s. woensdag een intakegesprek bij de longspecialist in Maastricht. Ben benieuwd wat daar uit komt.

Inmiddels maak ik me wel flink zorgen, heb moeite om er niet aan te denken.

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 14:14 uur

Kan ik me voorstellen. Het is niet niks, opeens, zeker als je nog maar kort klachten had en je zo jong bent. Zitten er longziekten in de familie, aan vader of moederszijde?
Woensdag zul je nog niet veel horen denk ik. Eerst zal hij of zij onderzoeken willen doen.
Maak voor jezelf even een briefje, puntsgewijs, met je vragen, evt. klachten. Soms ben je zo nerveus ( ik de eerste keer wel) dat ik de helft vergat.
Sterkte en houd ons op de hoogte.

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 14:17 uur
Reactie op Thirza

Kan ik me voorstellen. Het is niet niks, opeens, zeker als je nog maar kort klachten had en je zo jong bent. Zitten er longziekten in de familie, aan vader of moederszijde?
Woensdag zul je nog niet veel horen denk ik. Eerst zal hij of zij onderzoeken willen doen.
Maak voor jezelf even een briefje, puntsgewijs, met je vragen, evt. klachten. Soms ben je zo nerveus ( ik de eerste keer wel) dat ik de helft vergat.
Sterkte en houd ons op de hoogte.

Jup, zie mijn openingspost:

" Blijkbaar heeft mijn oma het gehad, maar ook haar twee dochters - wel op latere leeftijd moet ik daar aan toevoegen. Mijn vader heeft hier weer geen last van. Zelf dacht ik misschien aan Alpha-1."

Login of registreer om te reageren
27-07-2015 om 22:20 uur

Hoi,
Nog eens melden: die diepe inspiratiestand noemen ze ook wel eens hyperinflatie en kan bij vele verschillende oorzaken van benauwdheid passen, bvb. ook bij astma of een luchtweginfectie. Goed dat je bent doorverwezen voor verder onderzoek, dat zal het meeste duidelijkheid scheppen! Probeer in afwachting niet te verl te piekeren, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan...

Login of registreer om te reageren
30-07-2015 om 05:56 uur

Oké,

Ik heb met mijn vriendin gisteren wel het "what the f*ck" moment van het jaar gehad. Om 16.15 was ik bij de longarts aan de beurt in Maastricht... De standaard vragen kwam aan bod, rook je? klachten? familie?

Het eerste wat hij vervolgens zei, vergeet COPD maar alvast heel snel. Die diagnose wordt tegenwoordig véél te snel getrokken terwijl je dat echt niet zomaar krijgt. Hij heeft mijn foto nogmaals bekeken en vervolgens de diagnose van de Radioloog & Huisarts doorgestreept met het commentaar "Foto Normaal". In het systeem staat nu letterlijk als commentaar bij de diagnose "Onzin!".

Ik moet 11 Augustus wel even langskomen voor een longfunctietest en de dag erna even telefonisch contact - omdat ik toch wat klachten had (niet altijd volledig lucht kunnen nemen), maar dat kan allerlei oorzaken hebben volgens de arts. Om nu meteen te zeggen dat het lijkt alsof ik in een mijn gewerkt heb is wel héél erg ongenuanceerd.

Just to be sure heb ik deze arts nog even gegoogle'ed, en hij heeft een heel repertoire aan publicaties over astma, copd e.d. dus ik ga er vanuit dat hij weet waar hij over praat.

Al met al is deze jongen vooralsnog zeer blij. Door al dat gestress ben ik gewoon 1kg afgevallen!

Login of registreer om te reageren