Longwijzer special nummer 3 2016 over rook (geïmpregneerd/geverfd hout)

29-05-2016 om 14:43 uur

In Longwijzer op pagina 22 staat dat er extra schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding van geïmpregneerd of geverfd hout. De buren verderop stoken op dat soort hout helaas. Het stinkt gigantisch als zij de terrashaard aan hebben staan. Het lijkt wel alsof onze woning in brand staat.

Welk gevaar/risico lopen de mensen in de omgeving als iemand hierop gaat stoken? Volgens de APV mag dit niet. Maar hoe moet je dat bewijzen? Dan moet er al snel iemand komen voordat de boel in de fik is gestoken!

Login of registreer om te reageren
30-05-2016 om 09:21 uur

Beste meneer/mevrouw,

In bijgaande link lees je de risico’s van stoken op hout, het gebruik van geïmpregneerd hout is extra ongezond voor omwonenden en voor henzelf:
https://d3dercthehil0h.cloudfront.net/imce/Longen_gezond_houden/160307V…

Het is lastig om het te bewijzen, wel kun je dit aankaarten bij de gemeente eventueel met deze brief:
https://www.longfonds.nl/sites/default/files/Longfonds%20Verklaring%20H…

Misschien kun je samen met andere omwonenden, vragen of zij willen stoppen met het stoken van dit hout. Mogelijk leidt een goed gesprek tot een oplossing.

Met vriendelijke groet,
advieslijn

Login of registreer om te reageren
31-05-2016 om 08:51 uur

Er is veel onbegrip. De stoker heeft namelijk geen klachten als benauwdheid of dat hij continue moet hoesten. Dus gaat hij ervan uit dat een ander daar ook geen hinder van heeft. En als je het wel aankaart dan wordt je uitgemaakt voor zeurpiet! Door dit soort instrumenten toe te staan krijg je onnodige burenruzies hierdoor. En het is logisch dat er burenruzies hierdoor ontstaan. Want de overheid heeft vrijwel geen regels hierover. Dus rommel maar wat aan. Wel zie ik als een wethouder of een raadslid zelf hinder van heeft er meer begrip is en meer wil is om de regels te veranderen.

Login of registreer om te reageren