Apotheek wijzigt merk (en samenstelling) 1 zijdig

23-06-2016 om 20:38 uur

Wie heeft ervaring met dat als voor je herhalingsrecept komt in de apotheek en ze het merk verandert hebben? Ik wel..... helaas. Door de verandering van verschillende merken zijn er in bijna alle gevallen ook een wijziging in samenstelling van medische,- en hulp stoffen. Het worden dan vaak merkloze medicijnen die minder kosten. De medicijnen en hulpmiddelen waarover ik het heb zijn voor mij, de äerosols Seretide en de Salbutamol en de voorzetkamer Aero chamber. Deze gebruik ik al een langere periode. En bevallen mij uitstekend en mijn ervaringen zijn goed. Hoewel ik ook weet dat er andere mensen zijn die hier niet goed op reageren. Deze goedkopere en/of merkloze medicijnen, Seretide en Salbutamol de nieuwe voorzetkamer Space chamber werken, na deze gebruikt te hebben, bij mij zeker niet voldoende. Dit speelt eigenlijk al een tijd. Nu deze week, na een gesprek met mijn longverpleegkundige, hebben we een medische noodzaak bij mijn specialist voor alle 3 zaken, voor de Seretide van GSK en de Salbutamol van Centrafarm en Aero chamber laten maken. Dit was gelukkig dezelfde dag nog geregeld. Nu maar hopen dat ze de andere medicatie die ik voor de elektrische vernevelaar heb, ook niet gaan wijzigen.
In ieder geval ga ik maandag a.s. een gesprek aan bij de apotheek met het verzoek dat als ze andere medicijnen moeten gaan voorschrijven, dat ze mij daarvan op de hoogte gaan brengen. Zodat ik contact op kan nemen met de longpoli in ons ziekenhuis.
Natuurlijk is het zo dat je de kosten in de hand moet houden. Maar moet dit ten koste van patiënten die zich geen verandering kunnen permitteren, omdat ze dan nog zieker worden? En in het ergste geval opgenomen moeten worden? Eigenlijk is dit een schandalige ontwikkeling, want onze groep chronisch zieken worden al van alle kanten gepakt. Onze 385 euro extra bijdrage zijn we in februari al kwijt aan medicijnen en/of andere middelen. Vaak zijn wij al met extra sterren verzekerd. We kunnen ons al geen basis verzekering veroorloven, omdat we chronisch ziek zijn.
Daar komt nu dan bovenop dat ze ook nog de medicatie samenstelling en merken gaan vervangen omdat dat goedkoper zou moeten zijn. Het merkloze en patent vrije tijdperk was er al en wordt nog veel erger. Lang leve onze verzekeraars en producenten van medicijnen. Die zijn ook allemaal dokter en specialisten, of niet?. Ik hou mijn hart vast hoe verder dit voor ons gaat uitpakken. Je zou haast denken dat mensen die chronisch ziek zijn of worden, die moeten maar zo snel mogelijk tussen 6 plankjes.
Ik hoop dat wij samen met onze specialisten, huisartsen en verpleegkundigen dit nog kunnen volhouden. Want mijn ervaring is dat zij wel willen, zelfs meer als het kon, en ons zo goed mogelijk willen steunen in alles. Je vraagt je alleen af hoelang kan dit nog doorgaan?

Tot slot is er een meldpunt bij het longfonds of eventuele andere organisatie voor dit soort zaken? Het zou fijn zijn als iemand mij hier een antwoord op zou kunnen geven en ik zeker mee ga doen om dit te stoppen.

Login of registreer om te reageren
24-06-2016 om 07:45 uur

Hoi Jane
NU alle medicatie door je la is hersteld moeten ze dat in de apotheek ook in het systeem zetten
Ik ben hier ook al verschillende keren tegenaan gelopen, nu gaat het weer goed
Maar als ik iets nieuws krijg, pak ik samen met de apothekers assistente de bijsluiter erbij
Ik heb een heftige lactose intolerantie, en als dat in de medicijnen zit gaat het gegarandeerd fout
Dan neem ik het nog niet eens mee, en mogen ze voor een oplossing zoeken (gelukkig wordt ik hier goed geholpen bij mijn apotheek)

Login of registreer om te reageren
24-06-2016 om 08:35 uur

Beste Jane,

Het probleem wat jij beschrijft bestaat al langere tijd. En ja, helaas kan niet iedereen zonder problemen overstappen op een ander, goedkoper inhalatiemedicijn. Goed dat je samen met de longverpleegkundige de aantekening medische noodzaak van de specialist hebt gevraagd en nu wel de juiste medicatie hebt gekregen. Op dit moment is dit de enige manier om de oorspronkelijke medicatie te krijgen.

Voor ervaringen van anderen kun je kijken bij astma algemeen of daar zelf een topic plaatsen.

Er bestaat inderdaad een meldpunt bij het Longfonds:
https://www.longfonds.nl/nieuws/meldpunt-problemen-verstrekking-medicij…

Met vriendelijke groet,
De advieslijn

Login of registreer om te reageren
24-06-2016 om 11:19 uur

Bedankt voor jullie reactie en advies. Dominique sterkte met alles. Ga in ieder geval een melding maken bij het meldpunt.

Login of registreer om te reageren
10-08-2016 om 13:29 uur

Ik herken je probleem. Onze zoon gebruikt ook Salbutamol. Eerst van de fabrikan PCH en later van Sandoz. Ik heb meerdere keren aangegeven dat ik het idee had dat die van Sandoz minder goed werkte. De huisarts, apotheker, kinderarts en kinderverpleegkundigen zeiden dat het niet zou kunnen. De longverpleegkundige daarentegen zei dat het bij een enkeling inderdaad verschil kan maken. Dus bij de HA het oude merk aangevraagd (op herhaalrecept) en uitgelegd waarom ik dat merk wilde hebben. Gelukkig zijn ze erin meegegaan en nu krijg ik voor onze zoon weer de "oude" pufjes.

Succes ermee!

Login of registreer om te reageren
10-08-2016 om 17:21 uur

Lang niet alle verzekeraars doen mee aan dat spelletje! ONVZ bijvoorbeeld, op het moment dat de apotheek weet dat je daar verzekerd bent horen ze ook te weten dat ze niet hoeven te/mogen wisselen.

Ja, de verzekeraar is duurder, maar dat haal je dubbel en dwars terug.

Login of registreer om te reageren
17-01-2017 om 13:41 uur

Ik heb vorige week via internet een klanttevredenheid test ingevuld over mijn apotheek.
Daarin heb ik vermeld dat als ik voor herhalingsrecepten in de apotheek kom, ze het merk verandert hebben. (een ander middel met vergelijkbare werking)
Dit geven ze als vanzelfsprekend mee, terwijl daarover geen overleg is geweest met mijn behandelend huisarts.

Ik heb daarom aangegeven dat ik me afvraag of het wel klopt dat de apotheker of zorgverzekeraar bepaald wat ik voor longmedicijnen als chronisch astma patiënt meekrijg. Zijn zij dan de arts geworden? Wie beheerd en controleert?

Ook heb ik benoemd dat er op de site van het Zorginstituut Nederland (overheid, bewaakt kwaliteit basiszorg) wordt vermeld; "Het feit dat een geneesmiddel in het kader van het GVS als onderling vervangbaar is aangemerkt wil niet zeggen dat op individueel niveau zonder meer van medicatie kan worden gewisseld. Een eventuele verandering dient bij recept geneesmiddelen dan ook altijd in goed overleg met de voorschrijvende arts te gebeuren".

Zo net ben ik gebeld door mijn apotheker die graag met mij in gesprek wil over mijn opmerkingen en de medicatie.
Misschien dat ik dan iets van invloed kan hebben op deze nare en zorgwekkende gang van zaken. Want ik maak me er echt zorgen over. En wil me inzetten om dit te kenteren. Ik snap dat de zorg (te) duur is geworden en ben ook niet tegen goedkopere middelen maar eerst in overleg met arts en het moet gaan over goede kwaliteit medicatie die wel op maat kan worden gegeven.

Op de site van Zorginstituut Nederland kun je overigens ook een klacht indienen over dergelijke zaken.

Login of registreer om te reageren
24-01-2017 om 11:43 uur

Het is al een wat oudere Topic maar ik lees het voor het eerst ..
Aller eerst moet er iets recht gezet worden ! Het is NIET de apotheek die je een ander middel voor schrijft ,
Dat doet de zorgverzekeraar !! Want die moeten de kosten in de hand moet houden... Ja dat geld voor kosten voor en van hun klanten . Want de aan deel houders moeten wel zo veel miljard per jaar verdelen onder elkaar .

Hoe DURF je als zorgverzekeraar nog te roepen dat de zorg van je klanten voorop staat .Terwijl de aandeel houders van alle zorgverzekeraars miljarden winst per jaar onder elkaar verdelen . En men is er van overtuigd dat wij dat geloven ? Hoe dom denken die zorg verzekeraas nou dat we zijn ? Het is een grove belediging jegens hun klanten . De winst ... dat is het aller belangrijkste . Punt uit uitroepteken komma en sluiten ,, einde die discussie .

Wij chronische zieken zijn niet meer en niet minder als een kosten plaatje . En iemand met totaal geen medische opleiding beslist van achter zijn bureau dat jij een ander merk moet gaan gebruiken . Uit eigen ervaring weet ik dat ze ook in gaan tegen adviezen van de Apotheker . Ze verzekeren mij dat het precies het zelfde is , en dat het onmogelijk is dat ik hinder onder vind van het nieuwe merk . Verantwoording daar voor nemen willen ze niet ! Want als ik op merk , dat ik hun verantwoordelijk zal stellen voor eventuele gevolgen! Krijg ik te horen dat dat niet eerlijk is . Zij moeten zich houden aan wat de minister hun voorschreef ???? Je mag dan voor al niet beginnen over de toelagen die de leiding gevende kregen .. Dat is niet eerlijk als je daar over begint ... voor liegen over kosten besparing ja dat is eerlijk .

Maar ze weten het beter als mijn long arts die toch echt specifiek een merk op schreef .. En dat met een reden . Maar ze weten beter als ik , wat ik las op het recept want lezen kan ik blijk baar ook niet . En veder DENK ik meer last te hebben .. Je word verteld dat het gewoon NIET KAN .. Maar goed gaf al aan dat ze echt denken dat er wat aan ons verstandelijk vermogen mankeert .

MAAR !! Het zijn medische beoordeling .. Als u en ik dat zonder medische op leiding zouden doen !
Dan waren we strafbaar en liepen de kans om cel straf te krijgen .
Maarde almachtige euro en vermogende aan deel houders zijn de macht hebbende .
Die oordelen over de kwaliteit van u en mijn leven ..
Het is niet meer wachten op dodelijke slachtoffers .
Het heeft al leven gekost .. medische behandelingen worden beoordeelt door de zorgverzekeraar .
En als je dik in de 70 bent over weegt men voor de patiënt of het nog we de moeite waar is ...
Maar natuurlijk is het onze pers die dat loog .... want de zorg verzekerraars zijn goud eerlijk mensen ..
Die mij bijna over de klippen jaagt .. Was natuurlijk wel weer een kosten besparing geweest .

PS ik heb geïnformeerd bij al die zorg verzekeraars die werden aan bevolen .
Maar had maakt niets uit .... krijg over al de goedkoopste ..
Maar oxis bv kost niet over al het zelfde ,, en in Spanje .. Kost echt nog niet een kwart van wat het hier kost.
En ook daar word er nog aan verdient ....................

Login of registreer om te reageren