Nieuw

29-07-2016 om 11:15 uur

Hallo allemaal
Een week geleden heb ik van de huisarts te horen gekregen dat ik copd 2 heb. Mijn long foto was goed , maar uit de blaastest is deze diagnose gekomen . Voor mij een klap in mijn gezicht , alhoewel ik wel het vermoeden had dat er iets niet goed was had ik dit niet verwacht. Ik ging naar de huisarts omdat ik na een flinke verkoudheid een hoest overhield wat niet overging. Ik ben al vanaf mijn 16e een flinke roker. Ik ben inmiddels 50 jaar. Het gekke is dat ik eindelijk weinig klachten heb. Ik ben werkzaam in de zorg en werk gemiddeld 32 uur per week, alle diensten dag , avond en soms nacht dienst. Ik loop regelmatig en fiets af en toe met de mountainbike . Afgelopen week nog 25 km zonder problemen. Ik heb medicatie gehad voor alergieen en een ventolinpufje. Hiervoor had ik dagelijks hoestbuien, sinds de medicatie zijn die niet meer voor gekomen. Ik twijfel dus erg of de diagnose wel juist is. Kan men op basis van 1 onderzoek mij een stempel copd geven. Of steek ik misschien nu mijn kop in het zand.???? Ik hoor graag jullie reactie.

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 18:11 uur

Hoi Plumke,

Ik kreeg twee maanden terug de diagnose copd gold 2. Daarvoor had ik een zware longontsteking gehad, kreeg serevent en een maand erna dus de blaastest. Ik rookte al vanaf mijn 14de en ben 52 jaar. was zo geschrokken dat ik copd heb dat ik meteen ben gestopt met roken, waardoor de hoestbuien ook verdween. De huisarts gaf me Spiriva dus ik nam ,samen met de serevent, totaal 3x een puf per dag. Maar kreeg enorme keelpijn en kon s'nachts niet meer slapen door een droge mond. ik ben nu gestopt met al die medicijnen en neem longkruid thee 3 maal daags een kopje. voel me prima.. hoest niet meer en geen benauwdheid dus ik vraag me ook af of ik wel echt copd heb. in iedergeval wil ik over een maand weer een longfunctie test laten doen en dan maar zien wat de uitslag zal zijn.

groetjes,
kelly

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 18:46 uur

Hoi Plumke,
Als je twijfelt kan je een second opinion aanvragen, dus bij een andere arts.
Je zegt dat jouw huisarts het je verteld heeft, ik weet niet of dit tegenwoordig gebruikelijk is maar het lijkt mij toch dat de long-arts in het ziekenhuis het gesprek met je had moeten voeren in plaats van de huisarts. De onderzoeken heb je in het ziekenhuis gehad, de behandelend arts is dus de long- arts en zodoende moet hij/zij de gesprekken met de patiënt voeren. Tevens is de long- arts de specialist en in staat om specifieke informatie te geven en je vragen te beantwoorden. De huisarts is niet gespecialiseerd en dus niet de aangewezen persoon om in deze situatie mee te spreken. Verder lees ik dat je een blaas- test hebt gehad, maar je noemt niet een bloedonderzoek en eventuele andere onderzoeken (zoals bijvoorbeeld fiets-test en cardio- test)). Daar ben ik best een beetje verbaasd over, want voordat een dergelijke diagnose gegeven wordt dient men de patiënt uitgebreid te onderzoeken om de grootst mogelijke zekerheid te hebben dat men inderdaad de juiste diagnose geeft ( en dus andere oorzaken van de klachten uit kan sluiten).
Tenslotte; het feit dat ventolin + de middelen tegen allergie je van het hoesten hebben afgeholpen wijst er op dat je de juiste medicijnen hebt gekregen voor de klachten die je in ieder geval op dat moment had. Je kan op grond hiervan niet zelf gaan uitsluiten dat je eventueel copd2 hebt, eigenlijk zeg je dan:" De medicijnen waren effectief dus heb ik geen copd2." Dat is geen logica natuurlijk.
Hoe dan ook; ik zou gewoon om een second opinion vragen bij een andere arts en aandringen op een uitgebreid onderzoek, met daarop volgend een uitgebreid gesprek met de long-arts in het ziekenhuis.

Succes!

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 20:22 uur

Anne50 - hoe goed bedoeld ook, ik denk dat je wat voorbarig bent met je bericht. Er wordt nergens over een longarts gesproken dus ik vermoed dat de longfunctietest bij de huisarts is gedaan en niet in een ziekenhuis... COPD kun je niet uit een bloedonderzoek halen en lang niet alle COPD patienten doen de fiets test... Volgens mij krijgen zeer veel mensen van de huisarts de diagnose en lang niet iedereen wordt meteen doorgestuurd naar een longarts. Je mag het overigens natuurlijk wel vragen als je verdere onderzoeken zou willen...

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 20:24 uur

Aanvulling ; Je zegt de huisarts is niet gespecialiseerd maar sommige wel en bij de meeste huisartspraktijken is een longfunctie verpleegkundige werkzaam.

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 20:56 uur

Stefanie,
Voorbarig ben ik volgens mij niet als ik zeg dat een second opinion gevraagd kan worden. Er wordt inderdaad nergens over een longarts gesproken, tot mijn verbazing zoals ik al liet blijken. Een longarts is gespecialiseerd, de huisarts niet. De opleiding tot huisarts is een algemene studie terwijl de longarts zich later nog eens heeft moeten specialiseren om longarts te kunnen worden. Een verpleegkundige is een verpleegkundige, en heeft ook niet dezelde specialisatie gevolgd die een longarts wel gevolgd heeft. Het bloedonderzoek kan aangeven hoeveel zuurstof er in het bloed zit, tevens kan het onstekingswaarden aangeven en tal van andere zaken die van belang kunnen zijn. De fiets- en cardi0testen wordt in ons ziekenhuis wel afgenomen in opdracht van inderdaad de longarts.
Helemaal niet onlogisch dat de diagnose dus gedaan wordt door de longarts en dat hij of zij het juiste aanspreekpunt is voor gedetaileerde informatie en antwoorden op vragen.

Login of registreer om te reageren
04-08-2016 om 21:05 uur

Aanvulling:

Het kan best zo zijn dat Plumke niet naar de longarts is geweest. Maar mijn advies zou zijn dit wel te doen. Voor een second opinion en voor een gedegen onderzoek en antwoorden op haar vragen die door de specialist op dit gebied gebied aan haar gegeven kunnen worden.

Login of registreer om te reageren
05-08-2016 om 04:23 uur

Hoi Anne50 - een second opinion of verder onderzoek klinkt en is wel anders.
Voorbarig schreef ik vanwege je vorige bericht en deze zin ;

De onderzoeken heb je in het ziekenhuis gehad, de behandelend arts is dus de long- arts en zodoende moet hij/zij de gesprekken met de patiënt voeren.

Login of registreer om te reageren
05-08-2016 om 04:24 uur

plumke en kelly sterkte ik hoop dat alles meevalt..

Login of registreer om te reageren
05-08-2016 om 06:26 uur
Reactie op Stefanie

Hoi Anne50 - een second opinion of verder onderzoek klinkt en is wel anders.
Voorbarig schreef ik vanwege je vorige bericht en deze zin ;

De onderzoeken heb je in het ziekenhuis gehad, de behandelend arts is dus de long- arts en zodoende moet hij/zij de gesprekken met de patiënt voeren.

Hoi Stefanie,
Ik heb geschreven:--Hoe dan ook; ik zou gewoon om een second opinion vragen bij een andere arts en aandringen op een uitgebreid onderzoek, met daarop volgend een uitgebreid gesprek met de long-arts in het ziekenhuis.--
Dat betekent dus precies wat er staat; een second opinion en uitgebreid onderzoek, dus inderdaad; verder onderzoek. Klinkt niet anders en is niet anders.

Verder: Even reagerend op -Voorbarig-; aangezien er ook een longfoto is gemaakt, wel in het ziekenhuis dus, ben ik er inderdaad vanuit gegaan dat de longfunctietest ook in het ziekenhuis was gedaan. Hoe dan ook, mijn advies blijft simpelweg een second opinion bij de longarts aanvragen en aandringen op uitgebreid onderzoek.

Login of registreer om te reageren
05-08-2016 om 11:18 uur

Hoi Anne50. Er zijn heel veel huisartsen die een diagnose COPD stellen, en ook echt wel mogen stellen, en zeer veel patienten worden niet direct doorgestuurd naar een ziekenhuis. Vaak bij COPD 1 of 2 kan een huisarts dat prima behandelen. Zeker als er nog weinig of geen klachten zijn. Er is dus geen sprake van een second opinion vragen, maar om een doorverwijzing, als plumke dat zou willen natuurlijk. Je nam zonder meer aan dat plumke bij een LA geweest is en dat het een dame is. Dat staat nergens. Voor nu kan het nog een hij of zij zijn. Al met al het maakt voor plumke niet uit hoe wij elkaars berichtjes interpreteren... ik hoop dat plumke maar ook kelly de juiste zorg krijgen en dat alles mee valt. Ik vind overigens wel dat mensen vaak te snel de diagnose COPD krijgen...

Login of registreer om te reageren