Spirometrie onderzoek aan aangevoerde lucht

12-08-2016 om 12:42 uur

Ik heb in het verleden een long functie onderzoek gehad in het ZH compleet in de gazen kast aan de spirometer.
De spirometer bij de huisarts is wat we in de industrie eigenlijk een flow meter noemen of anemostaat (lucht snelheids meter) in het ZH hangt er aan de sensor nog een spiraal slang die naar de diagnose apparatuur leid.
Kan ik simpel weg stellen dat de lucht die ik als patiënt inadem tijdens het onderzoek gewoon omgevings lucht is uit de ruimte alleen is deze geconditioneerd op temperatuur en luchtvochtigheid om een zo nauwkeurig mogelijke meting te genereren. Simpel gesteld als er in de behandel kamer stof X of Y in de lucht aanwezig is komt deze ook door het apparaat, de aangeboden lucht is niet vrij gemaakt van gassen of dampen die aanwezig zijn in de behandel kamer of de lucht komt uit een perslucht cilinder waar lucht in opgeslagen is die ontdaan is van alle verontreinigingen?

Rolf.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
18-08-2016 om 07:09 uur

in het ziekenhuis meten we in 'de glazen kast' hele andere waardes dan met een spirometer. Bij de laatste gebruiken we omgevingslucht. Bij de eerste gebruiken we mn CO lucht om zo een afgeleide van zuurstof opname te kunnen bepalen.
Het zijn dus 2 verschillende metingen, de glazen kast gebruiken we alleen op indicatie en dus zeker niet bij iedereen.
groet

Login of registreer om te reageren
18-08-2016 om 11:11 uur

@ Stefanie,
Ik was er al bang voor ik word door menig arts versleten als long patiënt zo ook door de arts van het UWV ik ben echter allergie patiënt ik heb MCS Multipel Chemical Sensitivity ik reageer allergisch op hele kleine hoeveelheden chemische stoffen die voorkomen in parfums. deo's, aftershave etc.etc. ik moet met name mijn luchtwegen beschermen tegen het binnen dringen van deze allergenen dus draag ik buiten huis een industrieel masker. Als ik in een ziekenhuis omgeving dergelijke lucht moet gaan inademen kunnen ze me gelijk door brengen naar de SEH maar dat snapt 90% van de artsen niet omdat ze het niet kennen.
En dat zegt mijn specialist ook.
De UWV arts wil nu weer long onderzoek gaan doen maar sinds mijn laatste onderzoek bij de long arts zijn mijn MCS klachten erger geworden.
Als de arts nou eens contact zou opnemen met de docter en zowat de enige specialist in Nederland op dat gebied maar nee.....

Login of registreer om te reageren
18-08-2016 om 17:25 uur

Hoi Rolf, ik denk dat je deze uitleg beter in je vraag had kunnen zetten zodat de LA dat mee kon nemen in het antwoord. Jouw specialist die wel in je gelooft kan toch een medisch rapport maken zodat je die kunt laten zien aan b.v. het UWV ?

Login of registreer om te reageren
18-08-2016 om 18:55 uur

Dat heb ik een heel uitgebreid verslag met exacte beschermingsmiddelen geciteerd maar ja eigenzinnig hé

Login of registreer om te reageren
18-08-2016 om 19:03 uur

Moet je gekeurd worden ofzo door het UWV ? Waarom zie je jezelf niet als longpatiënt als je zoveel luchtwegklachten krijgt van alle chemische stoffen enz?

Login of registreer om te reageren
19-08-2016 om 18:16 uur

Het probleem is niet de longen maar gassen, dampen en fijnstof komt VIA de longen in de bloedbaan terecht,
En daar gaat het mis al op zeer kleine hoeveelheden krijg ik een allergische reactie maar dat kan ook via opname via de huid. Huid opname is een stuk langzamer dan opnamen via de luchtwegen.
Als men mij nu weer een ziekenhuis in stuurt en ik moet daar aan de machine lucht inademen waar voor mij allergenen in zitten gaat het fout en in een ziekenhuis word behoorlijk schoon gemaakt met middelen waar ik op reageer maar ik reageer op op afterschave, parfum, etc etc, etc,
Ik heb een volledig medisch verslag van de specialist maar omdat ze het niet kennen geloven ze het niet ipv met de specialist contact op te nemen gaat men proberen het wiel opnieuw uit te vinden. (omdat de specialist schijnbaar net zo gek is als ik)

Login of registreer om te reageren
20-08-2016 om 13:08 uur

Is dat een specialist in een Nederlands ziekenhuis? Want je zou denken dat ze die toch wel moeten geloven?
Maar hoe kun je in het dagelijks leven functioneren met zo'n aandoening? Overal waar je komt kom je die prikkels tegen? Of stel dat je een keer wordt opgenomen dan word je alleen maar zieker? Het lijkt me een heel nare aandoening! Sterkte!

Login of registreer om te reageren
20-08-2016 om 13:09 uur

Ow ik zie het al je schrijft dat het zowat de enige specialist in Nederland is...

Login of registreer om te reageren
29-08-2016 om 16:06 uur

Ik ga ook gemaskerd door het leven, mijn huis en dat van andere patiënten is een veilige thuis haven een gecontroleerde omgeving zeg maar.
Zodra ik de deur uit ga heb ik of een half of vol gelaat masker op of een schone lucht helm.
Een opname mond uit in een regelrechte ramp zijn voor mij.
Een mede patiënt heeft vier weken er in gelegen en dat was afzien. Iedere patiënt reageert anders op een zelf de stof dus daar zit ook nog een hoop in.
https://www.youtube.com/watch?v=l7HnbVrEIIY

Rolf

Login of registreer om te reageren