kunnen centrale apneus ook overdag optreden?

30-12-2016 om 17:08 uur

Dag allemaal

Tijdens een slaaponderzoek bleek dat ik voornamelijk centrale apneus zou hebben ) 35-40 per uur) en sindsdien aan de cpap.
Dit werkt uitstekend en ondervindt er weinig hinder van. Wel kwam ik in gewicht aan ) bmi30) zonder meer te eten of minder lichaamsbeweging.
Gewicht is echter nu vrij stabiel maar helaas wel overgewicht en ook een koolhydraat beperkt dieet biedt geen blijvend soelaas.
Fysiek is er ook energie genoeg om te kunnen blijven werken en slaap prima, geen stress en voldoende afwisseling in de dagelijkse bezigheden.
Toch is er sinds 2 jaar een klacht bij gekomen waar ook de huisarts geen verklaring voor kan vinden maar noemt dit een ademdepressie vanuit de hersenen of zo?

Zomaar overdag ook tijdens wandelen, TV kijken, praten, luisteren naar muziek, beweging etc. is er ineens kortademigheid en dit kan 20 secondes tot 30 minuten duren. Voel me niet ziek en ben juist heel rustig en in rust eerder een langzame hartslag en ook niet ongerust omdat het ook vanzelf weer overgaat.
Bloeddruk was bij de arts ook steeds prima, eerder wat laag.

Vele jaren geleden heb ik wel een herseninfarct gehad maar na revalidatie is het meeste redelijk hersteld.
Wel valt mij tijdens wandelen en zodra dit kortademige zich voordoet, doemt er een onrustig wiebelend beeld voor de linkerkant van mijn beeld op, beetje alsof mijn hart bonkt 'door de ogen heen' ook al klinkt dit wat vreemd.
Wat kan dit zijn en hoe te verhelpen?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
04-02-2017 om 19:24 uur

Navraag gedaan bij iemand van het OSAS team in ons ziekenhuis:
"Obstructieve apneu’s treden alleen tijdens de slaap op. Cheyne Stokes ademhaling kan ook wel bij wakende patienten optreden. De beschreven klachten suggereren geen apneu’s overdag. Hij kan het beste naar zijn specialist."

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren