Sportieve tiener met sinds juli vastgesteld bronchiectasieen

09-01-2017 om 12:38 uur

Bij onze dochter is net bronchiectasieën vastgesteld. Wij wonen in België, Nl-ers. Ze heeft al bijna het hele traject doorgelopen met allerlei onderzoeken en oorzaak zal waarschijnlijk onbekend zijn. De behandeling is aerosol en azithromycine(3x p/w)
Ze heeft altijd wedstrijd roeien gedaan en we zien ook dat dit haar goed doet, haar longinhoud is erg goed, en ze wil dit zeker door doen. Nu komen ze in een leeftijdscategorie dat ze een bepaald gewicht moeten hebben( lichtgewicht tot 57/60 Kg, of hierboven) Als ze LW zou zijn zou ze 2 kg af moeten vallen. ( Ze heeft nooit problemen met haar gewicht, BMI was altijd prima in orde).Onze vraag is:
- Wat kunnen (sportieve) mensen met B het beste eten? Bij het roeien wordt enorm veel energie gebruikt.
- Zijn er diëtisten die hier bekend mee zijn? We wonen in de omgeving van Gent.

Login of registreer om te reageren
09-01-2017 om 15:38 uur

Wat goed van je dochter dat ze wil blijven roeien!
Als er veel energie verbruikt wordt, zoals bij sporten, moet de voeding veel eiwit bevatten.
Ook zijn de zgn. langzame koolhydraten (zilvervliesrijst, volkorenpasta, brood van volkorenmeel) heel goed.
Voor een "snelle" suiker kan ze een banaan of rozijntjes eten.
Als ze noten lust, is elke dag een hand noten en/of pinda's, ook heel gezond.
Die fancy sportdranken zijn alleen echt nodig bij duursporten. Bij een gemiddelde trainingsduur met een gezonde maaltijd vooraf, volstaat water, al dan niet aangevuld met banaantjes e.d.
Kies de juiste vetten. Vloeibaar, plantaardig.
Veel succes!

Login of registreer om te reageren
09-01-2017 om 17:10 uur

Optimelkwark is een bekende onder lichte roeiers: weinig calorieën, veel eiwitten en lang een verzadigd gevoel. Vaak zijn er wel mensen bij de sportvereniging of roeibond die hier ervaring mee hebben of ervaren lichte roeiers. Ik roei zelf ook maar niet licht en heb vooral ervaring in het begeleiden van marathonroeiers.

Login of registreer om te reageren
09-01-2017 om 18:42 uur

In nederland wordt de dietiste vergoed (de eerste consulten). ik weet niet hoe het in belgie is, maar is zou naar een dietiste bellen, en vragen of ze t ziektebeeld kennen en je advies willen geven. Heeft deze dietiste geen kennis, dan weet ze vast wel een collega

Login of registreer om te reageren
11-01-2017 om 08:12 uur

Beste roeier,

Je hebt al veel goede adviezen gehad zien we. Daar kunnen wij verder weinig aan toevoegen. Een diëtiste inschakelen is een goed idee. Op deze website https://www.nvdietist.nl/ kun je een diëtist in Nederland vinden. Vermoedelijk zal er in België ook een dergelijke overkoepelende organisatie zijn.
Succes!

Met vriendelijke groet,
De advieslijn

Login of registreer om te reageren