Bpd

19-02-2017 om 23:38 uur

Hallo,

Mijn zoontje is met 27 weken geboren. Hij heeft hieraan bpd overgehouden. Wat zijn acceptabele 'normale' saturatiewaarden voor iemand met Bpd? Bij welke waarden is extra zuurstof ondersteuning nodig?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
22-02-2017 om 14:58 uur

Beste rooswitte20,

Om tot de 'diagnose' BPD te komen moet er worden voldaan aan de voorwaarde dat er in een bepaalde periode na de geboorte noodzaak is geweest tot extra ondersteuning met zuurstof. Door de vroege geboorte is er sprake van enige onderontwikkeling van de longen. Per individu verschilt de ernst van de BPD, deze is bijvoorbeeld ook afhankelijk van bijkomende problemen, zoals pulmonale hypertensie. In verschillende gevallen kunnen dan ook een andere saturatiegrenzen worden 'nagestreefd'. Over het algemeen is het niet nodig om saturaties >97% na streven en wordt als ondergrens veelal 90-92% gehanteerd. Indien de saturatie, zonder toediening van extra zuurstof langdurig verlaagd blijft, is dat veelal indicatie voor aanvullend onderzoek naar de gaswisseling en bijvoorbeeld naar de bloeddruk in longbloedvaten.
Als het goed is zijn kinderen met BPD onder controle van een kinderarts of kinderlongarts; eventuele zorgen over bovenstaande zou ik zeker ter sprake brengen tijdens een volgende controle.

succes!

Login of registreer om te reageren