Chronische Eosinofiele Pneumonie

21-02-2017 om 20:30 uur

Dit bericht is verplaatst van: Longarts Henk Otten komt erbij als specialist

Login of registreer om te reageren
20-02-2017 om 10:44 uur

Geachte heer Dr. Otten, Ik ben een 59 jarige vrouw. Ik kom uit een gezin van 5 kinderen. Allemaal rokers, behalve ikzelf (heb alleen stiekem gerookt). Ik sport vanaf mijn 8e levensjaar. Sinds 1988 beoefen ik de hardloopsport (de shit er uit lopen en de goede stofjes erin, Psychiater en schrijver Bram Bakker). Het lopen van de halve marathon van Eindhoven stond jaarlijks op mijn to do list. Sinds 2006 ben ik naast het hardlopen ook gaan golfen.

Klachten: Benauwdheidsklachten en pijn/vermoeide benen
Ik heb vanaf 2012 vooral benauwdheidsklachten tijdens de hardloop training. Ik word benauwd, hoest fluim op, heb ik een piep in luchtpijp, soms ook pijn tussen schouderbladen en vermoeide/zware benen. Hierdoor heb ik in de jaren 2012, 2013 en 2014 géén halve marathon kunnen lopen. Maar…. in 2015 lukte dat wel. Met een eindtijd van 1:58 uur. Een heel jaar had ik geen klachten. Maar… de klachten zijn vanaf januari 2016 sterk toegenomen. Hardlopen ging niet meer en ook wandelen en golfen leverde steeds meer problemen op. In juli was mijn conditie zo slecht. Ik kon ’s avonds nog maar amper de trap oplopen.
Eindelijk, na 4 ½ jaar (1-8-16) was daar de uitslag, Chronische Eosinofiele Pneumonie, een zeldzame longziekte. Dus… en flinke stoot Prednison… Gelukkig kan ik weer sporten, maar ik voel me toch erg onzeker. Ik ben onder behandeling van een zeer kundig arts in het Catharina Zh te Eindhoven. Op dit moment gebruik ik nog 10 mgr prednison, loop weer 11 km hard en voel me in het algemeen oke. Is het mogelijk om bv deel te nemen aan een onderzoeksteam of aan te sluiten bij een Universitair ziekenhuis ? Graag ontvang ik uw reactie. Mvrgr Eliza.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
22-02-2017 om 14:07 uur

Je kan indien gewenst altijd een second opinie aanvragen bij een expertise centrum. Emc of Nieuwegein in uw geval zou ik zeggen.
Wel een mooi effect van de prednison als ik het zo hoot.
Bespreek het vooral met uw eigen longarts

Login of registreer om te reageren