betekenis uitslag histamine provocatietest

(1/2) > >>

Earthangel:
Goeiedag,

Dit is mijn voorgeschiedenis, die van belang is om de vraag in een kader te kunnen plaatsen.

Ik ben een vrouw van 40 jaar. 8 jaar geleden heb ik sarcoidose gehad met klachten in de longen en plekken op de onderbenen. Na het herstel heb ik altijd klachten gehouden mbt mijn weerstand. Snel verkouden, kortademig, weinig energie.

Het laatste half jaar ben ik 6 keer verkouden geweest, heb ik een oorontsteking gehad, een keelontsteking, griep en als laatste een longontsteking (dit laatste was 8 weken geleden).
Sinds de longontsteking ben ik extreem moe, kortademig, bij geringe inspanning heb ik pijn op de borst, dik gevoel in de keel, soms slijmvorming.
Ik probeer sinds 4 weken mijn conditie weer op te bouwen door dagelijks een half uur te wandelen, maar ik merk weinig tot geen vooruitgang, ik blijf enorm hijgen bij geringe inspanning.

Ik ben doorgestuurd naar de longarts. Zij heeft 2 longfuncties gedaan. De eerste test was positief, ik scoorde overal ca 96 tot 97 %.
De 2e test, de histamine provocatietest, was minder, ik scoorde 25 % onder de norm. Er werd mij door de assistent verteld dat dit wijst op overgevoelige luchtwegen en dat mijn trage herstel hier aan te wijten zou kunnen zijn.
Vandaag kreeg ik de officiele uitslag van de longarts, zij zei dat ze niets voor me kon doen en dat het niet duidelijk was wat de orzaak van mijn klachten is. De overgevoeligheid erkende ze wel, maar ze zei dat ze het niet kan matchen met de klachten die ik heb. Op mijn vraag wat ik dan kan doen om deze klachten te verhelpen kreeg ik geen ander antwoord dan: gebruik maar deze medicijnen en kom over 4 maanden terug.

Het medicijn dat ik heb gekregen is Symbicort turbuhaler 200/6, een medicijn dat tot mijn verbazing wordt voorgeschreven aan copd en astmapatienten. Is dit nu niet schieten met een kanon op een mug?

Wat adviseert u mij? Ik ben in verwarring omdat de assistent de indruk wekte dat mijn prestaties ver onder de maat waren en dat dit wees op serieuze problemen en de longarts die er heel luchtig over doet.

Voor uw informatie: er zijn ook uitgebreide bloedonderzoeken gedaan, en dit heeft niets opgeleverd.

Bedankt voor uw aandacht, met vriendelijke groet, Earthangel

rahimns:
Hoi earthangel, als eerste welkom op het forum, het is heel lastig om longproblemen te kwalificeren en zeker om een oorzaak te vinden, veel logaandoeningen lijken op elkaar en hebben vaak dezelfde symptomen. Je hebt ieder geval last van kortademigheid en dan geeft men vaak toch aan dit soort aandoeningen, zodat men kan zien of het baat heeft. Als nu bijkt dat je hierbij baat hebt, is dat toch niet verkeerd. Dus ik zou het zeker een kans geven. En je kan altijd ergens een second opion aanvragen. Maar geef je LA een kans en proeer de medicijnen eerst. Heel veel sterkte.  ^O^

Earthangel:
Bedankt voor je reactie.
Ik wil zeker mijn longarts een kans geven hoor, maar ik vond het vreemd dat er niet wordt uitgezocht misschien dmv allergietest wat mijn benauwdheid veroorzaakt. Ik heb toch klachten en de uitslag van de test bevestigt dat de longen overgevoelig zijn.

Ik gebruik nu 3 dagen symbicort en ik heb het veel minder benauwd, ook heb ik nu helemaal geen steken in de borst meer, dat is een grote opluchting. Doordat het minder benauwd is, voelen mijn schouders en bovenste deel van de rug veel meer ontspannen, normaal is dat zo stijf als een plank, en laat ik me wekelijks masseren om het een beetje zachter te maken.

Hilde:
Hallo Earthangel, door de histamine provocatie test is duidelijk geworden dat je longen overgevoelig reageren op allerlei prikkels (denk aan kook en bakluchtjes, parfum, rook, uitlaatgassen etc.). Dit noemen ze dan hyperreactiviteit (je luchtwegen reageren 10x zo snel en 10x zo heftig op prikkels dan 'gezonde' mensen).
Je longen reageren dus op die prikkels. Daarvoor heb je ook die medicatie gekregen, als het goed is beschermen die je (voor een deel) tegen de invloed van de prikkels, waardoor je minder last zult hebben.
Een allergie zou er eventueel iets mee te maken kunnen hebben, maar vaak zijn daar dan ook aanwijzingen voor. Bijvoorbeeld als je na het eten van chocolade heel benauwd wordt. Dan zou je het alsnog kunnen aankaarten. Maar zelfs als er sprake is van een allergie dan beschermt de symbicort tegen de benauwdheid en gevoeligheid van de luchtwegen. Hoogstens kunnen er dan medicijnen toegevoegd worden.
Er zijn vast mensen die het nog beter uit kunnen leggen, lees ook eens wat verder op het forum. Daar kun je nog veel meer info vinden. Ik hoop dat je met dit antwoord alvast wat vooruit kunt.Daantje:
Ik ben aan het afstuderen op een project naar Sarcoidose en wat ik daarbij tegenkom is dat er wel vaker medicijnen bedoeld voor astma of COPD patienten voorgeschreven worden aan sarcoidosepatienten. Er zijn op dit moment nog geen speciale medicijnen voor sarcoidose. Omdat de klachten soms overeenkomen met die van astma en COPD patienten wordt dan soms geprobeerd of medicijnen daartegen helpen.

Navigatie

[0] Berichten index

[#] Volgende pagina