Weg vrij voor medicijn tegen longemfyseem

21-02-2006 om 14:08 uur

De weg is vrij voor het ontwikkelen van een medicijn tegen longemfyseem. Utrechtse farmacologen hebben het mechanisme tussen roken en longemfyseem, een blijvende uitzetting van de long door elasticiteitsvermindering, in kaart gebracht. Dat meldt de Universiteit Utrecht dinsdag. Longemfyseem, in Europa doodsoorzaak nummer drie, kan worden veroorzaakt door roken. Tot nog toe was onbekend hoe dit proces precies werkt.

Sigarettenrook is gevuld met schadelijke stoffen, die de longblaasjes beschadigen. Dat kan longemfyseem veroorzaken. "De longblaasjes gaan kapot en blijven kapot gaan", zegt professor Gert Folkerts van het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen. "Longblaasjes bestaan uit bindweefsel en doordat ze kapot gaan, komen stukjes bindweefsel vrij. De stukjes trekken nieuwe ontstekingscellen naar de luchtwegen en activeren die cellen", legt Folkerts uit. "Ontstekingscellen kunnen weer nare stoffen maken, waaronder enzymen en radicalen, en die breken ook weer het bindweefsel van longblaasjes af. Zo gaat het maar door. Het wordt een vicieuze cirkel."

Folkerts heeft met professor Frans Nijkamp en een aantal Amerikaanse collega's drie jaar gewerkt aan het onderzoek. Folkerts spreekt van een doorbraak. "We zijn op het idee gekomen omdat bij oogontstekingen ongeveer hetzelfde gebeurt." Op basis van het onderzoek zijn de wetenschappers nu in staat een medicijn te ontwikkelen, waardoor het proces van longemfyseem wordt vertraagd. De ontwikkeling van een dergelijk medicijn duurt volgens Folkerts nog zeker tien jaar.

Het onderzoek wordt volgende week gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature Medicine.

Bron: www.nieuws.nl

Login of registreer om te reageren
05-01-2020 om 17:15 uur

Maar waarschijnlijk te laat voor velen hier.

Login of registreer om te reageren
05-01-2020 om 17:59 uur

Nou je 't zegt.
Dan had het allang op de markt moeten zijn.

Login of registreer om te reageren
05-01-2020 om 18:12 uur

Weer zo'n persbericht van de geldophaaldienst.

Er zijn al tientallen jaren zg. "doorbraken" in de medische wetenschap. Vervolgens hoor je er niets meer van.
Met al die beloftes zouden we zo langzamerhand toch het eeuwige leven moeten hebben?

Login of registreer om te reageren
06-01-2020 om 21:05 uur

Helaas te laat voor mij, maar fijn voor de nieuwe gevallen longemfyseem patienten in de toekomst?

Login of registreer om te reageren