Gezocht: patienten voor een groepsgesprek in Utrecht

28-01-2014 om 09:40 uur Gesloten

Geachte heer/mevrouw,

Met deze oproep willen we u vriendelijk vragen of u deel wilt nemen aan een groepsgesprek (ook wel focus groep genoemd). Met dit gesprek willen we  meer te weten komen over de onderwerpen die worden besproken tijdens een bezoek aan de praktijkverpleegkundige in de huisartspraktijk.  Deze kennis helpt ons bij het verbeteren van de zorg voor patiënten in de toekomst.
Aan het groepsgesprek zullen 6 patiënten met longproblemen of suikerziekte (diabetes mellitus) deelnemen.  Het gesprek zal op korte termijn plaatsvinden, namelijk begin maart 2014.   

Wat is het doel van het groepsgesprek?
We willen graag weten welke onderwerpen u bespreekt tijdens een afspraak (consult) met de praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner. En op welke manier de praktijk verpleegkundige dit met u bespreekt. Het gaat daarbij om onderwerpen over hoe u gezond(er) kunt leven, hoe u uw ziekte in de gaten kunt houden, hoe u zelf kunt beslissingen kunt nemen over uw ziekte en hoe u zelf problemen kunt oplossen. We noemen dit ook wel zelfmanagement.

Het is onze bedoeling om na het gesprek een lijst met onderwerpen op te stellen. Met deze lijst willen we uiteindelijk onderzoeken wat er tijdens een consult met een praktijkverpleegkundige en een patiënt besproken wordt en op welke manier. 

Hoe gaat het groepsgesprek?
Het groepsgesprek bestaat uit 1 gesprek, en wordt geleid door één van de onderzoekers. Aan het gesprek nemen 6 patiënten deel; 3 patiënten met longproblemen en 3 patiënten met suikerziekte. 
Het gesprek duurt ongeveer 1,5 tot maximaal 2 uur. Het gesprek vindt in de eerste week van maart  plaats in het UMC Utrecht. De precieze datum en tijdstip van het gesprek wordt met u afgestemd.
Om het gesprek goed uit te kunnen werken, zullen we het gesprek opnemen op video.
 
Wat wordt er van u verwacht?
Wanneer u aangeeft mee te willen doen aan het groepsgesprek, verwachten wij dat u aanwezig bent bij het groepsgesprek en met ons meedenkt. Wij willen benadrukken dat er geen foute of goede antwoorden zijn en dat wij juist graag verschillende meningen horen.

Wat gebeurt er met uw gegevens?
We zullen uw gegevens anoniem en vertrouwelijk verwerken. De video zal na het verwerken gewist worden. 

Krijg ik een vergoeding als ik meedoe met dit groepsgesprek? 
Uw reiskosten worden vergoed en u krijgt als dank voor uw deelname een cadeaubon ter waarde van 30 euro. Tijdens het groepsgesprek zal er gezorgd worden voor koffie, thee, fris en wat lekkers.

Wilt u verder nog iets weten?
Wilt u graag meer informatie over het groepsgesprek of heeft u nog een specifieke vraag? Dan kunt u altijd contact opnemen via het onderstaande telefoonnummer of e-mailadres.

Hoe kan ik meedoen?
Indien u besluit mee te willen doen kunt u per e-mail, per telefoon of via dit forum contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Heleen Westland, Tessa Kleisterlee en Elke Mathijssen (onderzoekers)

Contactgegevens
Heleen Westland
Afdeling Revalidatie, Verplegingswetenschap & Sport
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Heidelberglaan 100
3508 GA Utrecht
E-mail: H.Westland@umcutrecht.nl
Telefoon: 088 7560967

De reacties zijn gesloten.