Met Copd naar Turks stoombad

22-01-2016 om 13:30 uur

Goedemiddag,
Met Copd naar de sauna, zo lees ik op internet zou geen probleem moeten zijn, is dit waar en geldt dit ook voor Turks stoombad?

Login of registreer om te reageren
22-01-2016 om 15:09 uur

Beste renee123

In de sauna heerst een droge warmte, waardoor spieren zich makkelijker ontspannen. Mensen met astma en een (milde) COPD kunnen baat hebben bij een bezoek aan de sauna. Volgens informatie van de Nederlandse Sauna Vereniging zorgt de sauna voor een hele goede doorbloeding van de luchtwegen. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken haalt men in de sauna dieper adem, waardoor ademhalingswaarden kunnen verbeteren. Het is niet gebleken dat de plotselinge temperatuurwisseling nadelig werkt op het slijmvlies van de luchtwegen, mits men zich aan de saunaregels van opwarmen en afkoelen in goede regelmaat en dosering houdt.

Let op bij vochtige, warme stoombaden (bijvoorbeeld een Turks stoombad). Dit soort baden kunnen klachten geven. Ook geurstoffen in de sauna zoals menthol en eucalyptus kunnen klachten geven, overleg bij twijfel altijd met de arts.

Sauna bezoek is af te raden bij koorts en ontstekingen. Veel mensen gebruiken dan anti-biotica, de koortsverlagende werking ervan en de opwarmfase in de sauna waarbij de lichaamstemperatuur oploopt, werken elkaar dan tegen.

Hartelijke groet,
Advieslijn

Login of registreer om te reageren
27-01-2016 om 12:37 uur

Hallo,
Even een vraagje voor de advieslijn
Astma is toch chronische ontsteking? U schrijft dat je bij ontstekingen beter niet naar de sauna kunt gaan maar bovenin staat dat je met astma baat kunt hebben bij sauna bezoek....hoe zit dat?
Groet

Login of registreer om te reageren
28-01-2016 om 11:26 uur

Astma is inderdaad een chronische ontsteking. Wat we hier bedoelen is een ‘extra’ ontsteking, zoals bij een verkoudheid of keelontsteking bijvoorbeeld (waar ook regelmatig koorts bij optreedt). Dus als je extra klachten hebt en je astma is onstabiel, dan kun je een sauna bezoek beter uitstellen.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren