Ademhalingsoefeningen door middel van een methode

Ik heet Niels en ik ben sinds 6-juni 35 jaar oud. Ik ben geboren met astma. Tot aan mijn zestiende levensjaar heb ik hevige astma ondervonden. Mijn ouders begrepen maar niet waarom ik als baby zoveel huilde. En wisten ook vaak geen raad met me. Naarmate ik ouder werd, werd al snel duidelijk dat ik aan chronische astma leed. Tot aan mijn twaalfde levensjaar was ik in behandeling bij een homeopathische huisarts , wat achteraf gezien desastreus zou zijn. Want een zalfje voor je brost en wat witte korreltjes om de astma te behandelen had geen enkel effect.
Mijn astma aanvallen duurde altijd rond de 7 a tien 10 dagen eer ik weer gecontroleerd kon ademen. En mijn astma aanvallen begonnen altijd met hevige piepende longen en het niet gestrekt kunnen slapen doordat de pijn in mijn borst simpelweg te erg was om gestrekt te kunnen slapen. Het ook niet rechtop kunnen lopen ging hiermee gepaard. Tijdens een astma aanval gebruiken je longen zoveel energie om normaal te kunnen ademen dat ik voorover gebogen moest gaan wandelen. En als de astma geleidelijk minder werd ging dit ook altijd gepaard met hevige misselijkheid aanvallen. Maar voor mij was dit een opluchting. want ik wist dat bij elke drang om over te moeten geven, dit een teken was dat mijn astma aanval snel zou weg zou nemen en mijn normale ademen weer de standaard werd. Hierbij gezegd dat het daadwerkelijk moeten overgeven ook nog enkele dagen kon duren. En ik dus regelmatig boven de wc-pot hing om het overgeven te forceren.

Later ben ik dus naar een ‘normale’ huisarts gegaan en onderging ik ook voor het eerst een longtest. De resultaten van de longtest gaven uiteraard aan dat mijn long capaciteit ver beneden de gemiddelde waarde was. Ik kreeg daarom ook inhalators mee naar huis en ik moest dagelijks een puf innemen. Met het toedienen van een inhalator was mij totaal onbekend. Maar ik merkte wel dat als ik een puf innam de astma vrijwel direct afnam. De mindere goede kant van een puf nemen was, dat ik mij er slaperig van voelde en een duf gevoel kreeg. Ik bleef echter de inhalator als medicijn gebruiken en na een aantal maanden hoefde ik alleen nog een inhalator te gebruiken als ik een hevige astma aanval zou krijgen. De astma aanvallen werden wel geleidelijk minder, maar ik bleef nog regelmatig last hebben van astma aanvallen. En waren tijden(paar jaar) dat ik vrijwel zonder inhalator mijn dagelijkse taken kon uitoefenen – alleen in uitzonderlijke gevallen, moest ik de inhalator gebruiken.

Maar sinds eind 2012 kreeg ik weer hevige last van astma aanvallen. En ben ik eerst in 2013 langs de huisarts geweest om een gesprek te voeren – een gesprek waarom ik weer zo last had van astma. De huisarts heeft me toen enkel medicatie voorgeschreven, maar geen doorverwijzing gegeven voor een longarts specialist. Deze verwijzing heb ik echter pas in 2014 gekregen, toen ik weer een bezoek bracht aan mijn eigen huisarts. Ik ben altijd een tegenstander geweest van het gebruik van inhalators, mede doordat ik er duf en vermoeid van wordt. Een ander punt waarom ik een fel tegenstander ben van de inhalators, komt omdat ik maar geen antwoord krijg op de vraag, waarom er periodes zijn waarop je veel astma aanvallen hebt en periodes waarin je bijna geen last van astma hebt. Ik ben dus in 2014 op bezoek gegaan bij een long specialist. En ik moet zeggen het viel mij erg tegen – het bezoek aan een specialist. Ik kreeg relatief weinig informatie mee en kreeg en waslijst aan medicatie mee. En ja, ik heb ook twee keer een longfunctie moeten ondergaan. Maar uiteindelijk kwam het er toch op neer om de juiste medicatie in te nemen. Wat mij persoonlijk toch wel tegen het borst stuitte. Ik ben dus verder gegaan naar de onverbiddelijke zoektocht om een alternatieve geneesmethode te kunnen vinden. Een methode, dat ervoor zorgt dat het immuun systeem zich van binnen uit herstelt i.p.v van buiten af.

En toen las ik iets over de buteyko methode. De essentie van de buteyko methode is dat je regelmatig je adem in moet houden, zodat het zuurstof niveau in evenwicht wordt gebracht met het koolstofdioxide niveau. En ik ben niet gelovig. Maar what the… Het werkte ook nog eens. Je moet ook wel even doorzetten met de buteyko methode. Want het is niet een wonder methode dat van de een op de andere dag aanslaat. Het gaat met geleidelijke stapjes. Maar na een aantal maanden begin je al veel regelmatiger te ademen. En heb je helemaal geen medicatie nodig. Ik heb deze positieve resultaten geboekt door zelf veel te experimenteren en door veel zelf te doen. Ik ben nu rond de 9 maanden bezig met de buteyko methode en ervaar sinds ongeveer een half jaar dat mijn ademhaling rustig en regelmatiger verloopt. Dus, ja het herstel proces heeft wat meer tijd nodig, dan als je de inhalatoren gebruikt. Maar op de lange termijn heb je van de ademhalingsoefeningen meer profijt dan bij de medicatie. En ja, ik weet natuurlijk niet of de stabiliteit ook over een paar jaar nog steeds in stand houdt. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je de oefeningen elke dat uitvoert, je de rest van je leven zonder medicatie door het leven kan. En tijdens al mijn bezoeken aan huisartsen en/of longspecialisten heb ik van hun geen enkele keer ook maar iets gehoord over ademhalings- oefeningen. Met dit in het achterhoofd dat de buteyko methode al meer dan 50 jaar bestaat. Artsen en/of long specialisten schrijven enkel een waslijst aan medicatie voor en daar moet je het dan mee doen.

En het gaat mij er ook niet om dat artsen enkel medicatie voorschrijven, maar het feit dat ze ook niet open staan voor alternatieve behandelingswijzen. Althans dat heb ik zo persoonlijk ervaren. En wellicht zal het ook zo zijn dat de buteyko methode niet altijd makkelijk aanslaat per individu. Maar op de lange termijn zal het wel degelijk helpen. En als je tijdens de dagen dat je de ademhalingsoefeningen uitoefent en je krijgt een astma aanval , dan moet je natuurlijk wel je medicatie gebruiken, zodat je voorkomt dat de longblaasjes beschadigd raken.

In deze maatschappelijke wereld, waar de mens veel met stres te maken heeft en het aantal mensen met astma de pan uitrijst. Dan boek je toch al snel een succesje als je het aantal mensen met ademhalingsproblemen terug dringt naar rond de 30 á 40 procent. Sorry, maar ik snap echt helemaal niks van de medische wereld. Als je de mogelijkheid krijgt dat je eigen immuunsysteem zich zelf kan herstellen, dan pak je zo kans toch met beide handen aan.

Reacties

  • RoelieRoelie Gebruiker
    ik heb de buteyko ook gedaan onder begeleiding en ik weet inmiddels dat het voor astma patiënten een prima methode is, maar voor de copd is het toch een ander verhaal . Ik heb het ook niet vol kunnen houden. Ben 2 maal achter elkaar in het ziekenhuis beland en moest daarna door naar longrevalidatie. Ik was helemaal lyrisch over de methode, maar voor mij geen uitkomst ...helaas. Wel helpt het me nog steeds om sneller rustig te worden als ik het erg benauwd heb

  • savantking99savantking99 Gebruiker
    @Roelie. Wat je zegt. Het zou heus niet werken voor iedere vorm van long ziektes. Maar ik ben geboren met astma. En het helpt bij mijn. Dus ik zal heus niet de enige zijn waarbij het helpt. Maar het gaat er bij om dat artsen er niet over beginnen. Wist je bijvoorbeeld dat in Australië de buteyko methode al in het ziekenfonds pakket zit?
  • RoelieRoelie Gebruiker
    Ja erg jammer, want het is een prima methode, en desondanks dat ik er niet mee geholpen ben, heb ik er wel profijt van want weet hoe de benauwdheid op te vangen. Vind dat ze hier sowieso ver achter zijn met alternatieve geneeswijzen, als ze de handen eens ineen zouden slaan zou het geweldige resultaten opleveren.
Log in of Registreer om te reageren.