Ademhalingsoefeningen door middel van een methode

25-06-2016 om 14:02 uur

Ik heet Niels en ik ben sinds 6-juni 35 jaar oud. Ik ben geboren met astma. Tot aan mijn zestiende levensjaar heb ik hevige astma ondervonden. Mijn ouders begrepen maar niet waarom ik als baby zoveel huilde. En wisten ook vaak geen raad met me. Naarmate ik ouder werd, werd al snel duidelijk dat ik aan chronische astma leed. Tot aan mijn twaalfde levensjaar was ik in behandeling bij een homeopathische huisarts , wat achteraf gezien desastreus zou zijn. Want een zalfje voor je brost en wat witte korreltjes om de astma te behandelen had geen enkel effect.
Mijn astma aanvallen duurde altijd rond de 7 a tien 10 dagen eer ik weer gecontroleerd kon ademen. En mijn astma aanvallen begonnen altijd met hevige piepende longen en het niet gestrekt kunnen slapen doordat de pijn in mijn borst simpelweg te erg was om gestrekt te kunnen slapen. Het ook niet rechtop kunnen lopen ging hiermee gepaard. Tijdens een astma aanval gebruiken je longen zoveel energie om normaal te kunnen ademen dat ik voorover gebogen moest gaan wandelen. En als de astma geleidelijk minder werd ging dit ook altijd gepaard met hevige misselijkheid aanvallen. Maar voor mij was dit een opluchting. want ik wist dat bij elke drang om over te moeten geven, dit een teken was dat mijn astma aanval snel zou weg zou nemen en mijn normale ademen weer de standaard werd. Hierbij gezegd dat het daadwerkelijk moeten overgeven ook nog enkele dagen kon duren. En ik dus regelmatig boven de wc-pot hing om het overgeven te forceren.

Later ben ik dus naar een ‘normale’ huisarts gegaan en onderging ik ook voor het eerst een longtest. De resultaten van de longtest gaven uiteraard aan dat mijn long capaciteit ver beneden de gemiddelde waarde was. Ik kreeg daarom ook inhalators mee naar huis en ik moest dagelijks een puf innemen. Met het toedienen van een inhalator was mij totaal onbekend. Maar ik merkte wel dat als ik een puf innam de astma vrijwel direct afnam. De mindere goede kant van een puf nemen was, dat ik mij er slaperig van voelde en een duf gevoel kreeg. Ik bleef echter de inhalator als medicijn gebruiken en na een aantal maanden hoefde ik alleen nog een inhalator te gebruiken als ik een hevige astma aanval zou krijgen. De astma aanvallen werden wel geleidelijk minder, maar ik bleef nog regelmatig last hebben van astma aanvallen. En waren tijden(paar jaar) dat ik vrijwel zonder inhalator mijn dagelijkse taken kon uitoefenen – alleen in uitzonderlijke gevallen, moest ik de inhalator gebruiken.

Maar sinds eind 2012 kreeg ik weer hevige last van astma aanvallen. En ben ik eerst in 2013 langs de huisarts geweest om een gesprek te voeren – een gesprek waarom ik weer zo last had van astma. De huisarts heeft me toen enkel medicatie voorgeschreven, maar geen doorverwijzing gegeven voor een longarts specialist. Deze verwijzing heb ik echter pas in 2014 gekregen, toen ik weer een bezoek bracht aan mijn eigen huisarts. Ik ben altijd een tegenstander geweest van het gebruik van inhalators, mede doordat ik er duf en vermoeid van wordt. Een ander punt waarom ik een fel tegenstander ben van de inhalators, komt omdat ik maar geen antwoord krijg op de vraag, waarom er periodes zijn waarop je veel astma aanvallen hebt en periodes waarin je bijna geen last van astma hebt. Ik ben dus in 2014 op bezoek gegaan bij een long specialist. En ik moet zeggen het viel mij erg tegen – het bezoek aan een specialist. Ik kreeg relatief weinig informatie mee en kreeg en waslijst aan medicatie mee. En ja, ik heb ook twee keer een longfunctie moeten ondergaan. Maar uiteindelijk kwam het er toch op neer om de juiste medicatie in te nemen. Wat mij persoonlijk toch wel tegen het borst stuitte. Ik ben dus verder gegaan naar de onverbiddelijke zoektocht om een alternatieve geneesmethode te kunnen vinden. Een methode, dat ervoor zorgt dat het immuun systeem zich van binnen uit herstelt i.p.v van buiten af.

En toen las ik iets over de buteyko methode. De essentie van de buteyko methode is dat je regelmatig je adem in moet houden, zodat het zuurstof niveau in evenwicht wordt gebracht met het koolstofdioxide niveau. En ik ben niet gelovig. Maar what the… Het werkte ook nog eens. Je moet ook wel even doorzetten met de buteyko methode. Want het is niet een wonder methode dat van de een op de andere dag aanslaat. Het gaat met geleidelijke stapjes. Maar na een aantal maanden begin je al veel regelmatiger te ademen. En heb je helemaal geen medicatie nodig. Ik heb deze positieve resultaten geboekt door zelf veel te experimenteren en door veel zelf te doen. Ik ben nu rond de 9 maanden bezig met de buteyko methode en ervaar sinds ongeveer een half jaar dat mijn ademhaling rustig en regelmatiger verloopt. Dus, ja het herstel proces heeft wat meer tijd nodig, dan als je de inhalatoren gebruikt. Maar op de lange termijn heb je van de ademhalingsoefeningen meer profijt dan bij de medicatie. En ja, ik weet natuurlijk niet of de stabiliteit ook over een paar jaar nog steeds in stand houdt. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je de oefeningen elke dat uitvoert, je de rest van je leven zonder medicatie door het leven kan. En tijdens al mijn bezoeken aan huisartsen en/of longspecialisten heb ik van hun geen enkele keer ook maar iets gehoord over ademhalings- oefeningen. Met dit in het achterhoofd dat de buteyko methode al meer dan 50 jaar bestaat. Artsen en/of long specialisten schrijven enkel een waslijst aan medicatie voor en daar moet je het dan mee doen.

En het gaat mij er ook niet om dat artsen enkel medicatie voorschrijven, maar het feit dat ze ook niet open staan voor alternatieve behandelingswijzen. Althans dat heb ik zo persoonlijk ervaren. En wellicht zal het ook zo zijn dat de buteyko methode niet altijd makkelijk aanslaat per individu. Maar op de lange termijn zal het wel degelijk helpen. En als je tijdens de dagen dat je de ademhalingsoefeningen uitoefent en je krijgt een astma aanval , dan moet je natuurlijk wel je medicatie gebruiken, zodat je voorkomt dat de longblaasjes beschadigd raken.

In deze maatschappelijke wereld, waar de mens veel met stres te maken heeft en het aantal mensen met astma de pan uitrijst. Dan boek je toch al snel een succesje als je het aantal mensen met ademhalingsproblemen terug dringt naar rond de 30 á 40 procent. Sorry, maar ik snap echt helemaal niks van de medische wereld. Als je de mogelijkheid krijgt dat je eigen immuunsysteem zich zelf kan herstellen, dan pak je zo kans toch met beide handen aan.

Login of registreer om te reageren
25-06-2016 om 22:34 uur

ik heb de buteyko ook gedaan onder begeleiding en ik weet inmiddels dat het voor astma patiënten een prima methode is, maar voor de copd is het toch een ander verhaal . Ik heb het ook niet vol kunnen houden. Ben 2 maal achter elkaar in het ziekenhuis beland en moest daarna door naar longrevalidatie. Ik was helemaal lyrisch over de methode, maar voor mij geen uitkomst ...helaas. Wel helpt het me nog steeds om sneller rustig te worden als ik het erg benauwd heb

Login of registreer om te reageren
26-06-2016 om 05:52 uur

@Roelie. Wat je zegt. Het zou heus niet werken voor iedere vorm van long ziektes. Maar ik ben geboren met astma. En het helpt bij mijn. Dus ik zal heus niet de enige zijn waarbij het helpt. Maar het gaat er bij om dat artsen er niet over beginnen. Wist je bijvoorbeeld dat in Australië de buteyko methode al in het ziekenfonds pakket zit?

Login of registreer om te reageren
26-06-2016 om 12:42 uur

Ja erg jammer, want het is een prima methode, en desondanks dat ik er niet mee geholpen ben, heb ik er wel profijt van want weet hoe de benauwdheid op te vangen. Vind dat ze hier sowieso ver achter zijn met alternatieve geneeswijzen, als ze de handen eens ineen zouden slaan zou het geweldige resultaten opleveren.

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 05:40 uur

Beste Niels,
Jouw bericht is alweer van een tijdje geleden.
Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat? Heb je nog steeds baat bij deze methode?
Ik heb namelijk een boek gereserveerd bij de bibliotheek over deze methode. Omdat ik het wil proberen om van de pijn op de borst af te komen.

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 05:54 uur

@Tamsyn dan zou ik naar een erkende therapeut gaan ipv dit zelf uitvogelen. Uiteraard goed om je erover in te lezen, maar sowieso raad ik longfysio aan en wellicht is er een longfysio die ook van deze methode af weet bij jou in de buurt.
Want wellicht speelt er meer qua houding oid en een fysio is daar helemaal in geschoold en een buteyko therapeut is vaak alleen daarin geschoold (of doet nog iets erbij, maar zelden een paramedisch beroep als achtergrond) en heb je geen medische achtergrond voor nodig voor zover ik weet.
Ook zijn er zogenaamde cursussen om te volgen die 1 dag duren om zelf de methode te leren voor jezelf met tools etc.

Mij lijkt het in het geval van iemand met een medische aandoening handig om een medisch specialist erbij te halen. Dankzij mijn fysio is mijn pijn wel echt verminderd. Ook sommige logopedisten zijn gespeeld in ademhalingsproblemen, zo liep ik er bij een die samenwerkt met mijn longarts. Dus dat zou ook nog een optie kunnen zijn als je na de fysio er niet uitkomt, maar ik zou persoonlijk in jouw geval eerst met longfysio beginnen

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 08:33 uur

@Tamsyn. Ik heb hier zeker nog steeds profijt van. Al jaren heb ik geen last meer van zware astma aanvallen. In het verleden was ik atlijd wel een keer per jaar ziek door dat ik last van mijn longen had. En zelfs vanaf 2019 was ik niet eens meer ziek geworden. Tot dit jaar dan. Ik heb griep gehad. Gepaard met zeer lichte last van mijn longen.

Er worden zoveel leugens verkondigt door zogenaamde specialisten. Ik heb dit zelf ondervonden.

Je kan jezelf enorm van dienst zijn, om de buteyko methode op een goede manier te bedrijven. Maar wat ook niet vergeten moet worden. Is goede voeding. Dit is van essentieel belang, Ik drink bijvoorbeeld geen melk meer.

Natuurlijk is dit persoonlijk. En moet je het zelf ondervinden.

Maar wat @Nckiie terecht opmerkte. Ik zou de buteyko methode uiteraard bij een erkende therapeut gaan uitoefenen. Alleen dan leer je op een correcte manier de methode te beheersen. Kijk eens op:

https://buteyko-methode.eu/artikelen/buteykomethode.html

Groet,

Niels.

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 09:04 uur

@savantking99 en @Nckiie
Bedankt voor jullie snelle reacties.
Ik ga me eerst verdiepen in deze methode en als ik er dan nog heil inzie dan ga ik kijken naar een erkende therapeut. Want ik ben een beetje fysio-moe. Ik ben al vaker bij verschillende fysiotherapeuten, mensendieck en logopedisten geweest en het had maar 1 keer een positieve uitkomst, dat was bij de fysio die mijn rug kraakte.

groetjes,
Tamsyn

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 12:15 uur

@Tamsyn mijn fysiotherapeut kraakt mijn rug inderdaad ook. Door mijn vele aanvallen gaat alles vastzitten dus een goede fysio die het losmaakt en je oefeningen geeft om het losser te houden is belangrijk. Daarbij leer ik daar ook goede ademhalingstechnieken en huftechnieken en dergelijke die voor mij belangrijk zijn en ik kan zetten wanneer nodig.

@savantking99 melk uit je dieet schrappen kan helpen als jij er overgevoelig voor bent. Zo heb ik lactose eruit gehaald, maar ik heb juist echt eiwitten nodig en mag van de diëtiste om meerdere redenen geen melkproducten uit mijn dieet weglaten.
Daarbij is goede voeding niet per se melkloos maar sowieso wel belangrijk.
Wel fijn dat dit zo heeft geholpen voor je btw en je stukje met vraag over medicatie waar jij elke keer geen antwoord op kreeg heb ik door meerdere longartsen uitgebreid onderbouwd met wetenschappelijke stukken uitgelegd gekregen. Dus ook daar zit wellicht vooruitgang in de zorg of ik heb toevallig voor mij de juiste artsen getroffen.
Daarbij ben ik het er wel mee eens dat regulier en alternatief beter mogen samenwerken, het is niet het een of het ander en het kan prima naast elkaar

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 12:35 uur

@Nckiie "Daarbij ben ik het er wel mee eens dat regulier en alternatief beter mogen samenwerken, het is niet het een of het ander en het kan prima naast elkaar"

precies. Maar dat gebeurt in mijn ogen veel te weinig. voor 99% is het nog steeds zoveel mogelijk medicatie uitschrijven. Want daar verdient de medische wereld nou eenmaal zijn geld mee.

Login of registreer om te reageren
11-05-2022 om 13:06 uur

@savantking99 daar is hier wel een verandering in hoor, hier wordt gekeken naar fysio, ergo, logopedie, psycholoog, revalidatie om zo min mogelijk medicatie nodig te hebben, omdat ze weten dat er ook nadelen zijn aan medicatie.
Natuurlijk zijn er nog verbeter mogelijkheden, maar het is bij mij echt niet alleen medicatie erin en daar doe je het maar mee. Ze zoeken echt naar hoe je je leven beter kan inrichten en daarmee hopelijk zoveel mogelijk medicatie kan afbouwen

Login of registreer om te reageren