Vraag spirometrie rapport

Beste longarts,

Ik heb een vraag aan u over een spirometrie rapport van mijn vader (zie bijlagen 2 foto's toegevoegd)
Ik maak mij een beetje zorgen omdat hij nu al 2 jaar last heeft van dagelijks (af en toe) hoesten met veel slijm en met een verstopte neus (vaak snuiten) Hij heeft wel gerookt en probeert nu te stoppen maar het lukt hem niet echt. 3 a 4 maanden geleden heb ik hem er op aangedrongen om naar de huisarts te gaan en daar hebben ze een spirometrie gedaan. Nu is mijn vraag aan u, wat voor conclusie kunt u hieruit trekken? Ik zie dat zijn Fev1 pred 76,6% is en fvc pred 80,3% en fev1/fvc=73%
Waarom is in de grafiek zijn pef lager en zijn fvc korten dan de verwachte lijn?
Als men copd heeft dan moet de verhouding fev1/fvc toch < 70% zijn? In dit geval is het 73%.
Heeft die astma, bronchitis of copd met longemfyseem? Als die copd heeft in welke gold stadia zit die dan?

Ik kijk heel erg uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten
[img][/img]FB4B43C3-AA7F-4199-887D-F34369C1F719_zpsxmvu6kg1.jpg

[img][/img]1D9C8298-7F18-4A54-AA08-97D3BCFB31F4_zpsw5fqgj2l.jpg


Reacties

 • ThirzaThirza Gebruiker
  Beste Mart, begrijpelijk dat je je zorgen maakt over je vader, maar tegelijkertijd is dit een "gevaarlijke" vraag. Hij is zo persoonlijk. Wat zei de huisarts over deze uitslag?
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  beste thirza,

  wat de huisarts zei daar heb ik geen idee van. als ik het me vader vraag dan zegt die dat hij bronchitis heeft. Maar aan de cijfers te zien in het rapport kan ik toch concluderen dat zijn longinhoud 76,6% is van normaal (verwacht)? en wat houd het in dat de pef en fvc korter zijn in de grafiek dan verwacht?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Hij is 70 jaar zie ik? En hij rookt al jaren? Dan is het niet zo vreemd als zijn l.f. lager is dan normaal. Als het mogelijk is, en je maakt je echt veel zorgen, zou ik een volgende keer meegaan met hem naar de h.a. Heeft hij geen medicatie gekregen?
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  hij heeft wel midicatie gekregen. 2 maal per dag seretide en 1 maal per dag onbrenz.
  ik lees ook wel veel over mensen op dit forum met copd en longinhoud 30% zo ernstig is het dus nog niet? je hebt copd als je fev1/fvc lager is dan 70% en in dit geval is het 73%. dat vind ik zo vreemd.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Volgens mij moet je VC (vitale longcapaciteit) dan ook verlaagd zijn. <<70 of lager.
  COPD is er in gradaties, als je zo laag zit in in % zit je in GOLD 4 of zo.
  Het begint met GOLD 1.
  https://www.longenenleven.nl/heb-ik-copd/gold-stadia-copd
  Probeer je vader over te halen om echt te stoppen met roken. Dat is sowieso winst.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  maar lees ik de waardes nu goed uit? longcapaciteit is 76,6% van voorspeld. Als die copd heeft dan zou die dus net in gold 2 zitten?
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  aangezien de vc 73% is (toch) kan ik dan opmerken dat het geen copd is?
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Beste Mart - als de Lf inderdaad 73% is, dan is het COPD 2.
  Is hij niet doorgestuurd naar een longarts voor nader onderzoek? Ik zou het nog eens met je vader bespreken want ik neem aan dat hij niet weet dat je de uitslagen hier hebt geplaatst?
  Hierbij de COPD klasse richtlijnen ;

  COPD GOLD- stadium

  Ernst

  FEV1-waarde

  COPD stadium 1 Licht > 80%
  COPD stadium 2 Matig-ernstig 50%-80%
  COPD stadium 3 Ernstig 30%-50%
  COPD stadium 4 Zeer ernstig < 30% met daarbij chronisch ademhalingsfalen

 • ThirzaThirza Gebruiker
  #9 edited september 2016
  Lees dit maar eens: www.tijdschriftpraktijkondersteuning.nl/archief/volledig/id8-verlaagde-geforceerde-vitale-capaciteit.html
  Met als aanvulling op Stefanie dat de daling van de VC waarde niet persé COPD hoeft te zijn, dit komt bij meerdere longziekten voor, al dan niet tijdelijk.
  De longarts kijkt naar het gehele plaatje, hij kan ook zien of er technisch goed geblazen is.
  Ik hoop niet dat we nu in de wielen van de longarts rijden.
  :)
  Maar ja, door de jaren heen pik je wel eens wat op.:P
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  zou een luchtreiniger met hepa filter voor in huis kunnen helpen om zijn hoest klachten te kunnen verminderen? Als die buiten is hoest die veel minder dan in huis of in de auto.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Stoppen met roken lijkt me effectiever
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  dat snap ik, ik ben op zoek naar meerdere oplossingen ook meer bewegen (sporten) stoppen met roken schonere lucht etc
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn
  Beste Mart,

  Hartelijk dank voor je bericht op het Longforum. De longarts zou graag je vraag willen beantwoorden, maar het lukt hem niet de foto's te openen. Zou je deze willen sturen naar advieslijn@longfonds.nl, zodat wij ze kunnen doorsturen.
  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,
  Advieslijn
 • Er is al veel opgemerkt over uw vraag. De longfunctie van uw vader valt mooi binnen de spreiding van de normaalwaarden. Ook de vorm van de flow/ volume curve is vrijwel normaal. De diagnose COPD kan dan ook niet gesteld worden. Stoppen met roken is het allerbelangrijkste advies.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Bedankt voor uw reactie.

  Update van de situatie
  3 weken geleden weer naar de huisarts gegaan doordat de klachten iets verergend zijn. Klachten zijn erg veel transparant/wit slijm ophoesten, af en toe verstopte neus, erg benauwd en moe moeheid trekt door tot in zijn beenspieren. Pijn in zijn onderrug en pijn in zijn borst/ribben.
  Huisarts verwees hem door naar longarts. Bij het eerste bezoek longarts is een thorax foto genomen en bloed gemeten. Longarts zeg een fixe ontsteking op de foto te zien. Hij kreeg voor 7 dagen antibiotica en 10 dagen prednison mee. Na de kuur is het hoesten nu niet zo heel heftig en slijm is ietsjes minder geworden. Pijn in zijn rug en borst is er nog wel en benauwdheid en moeheid is erg aanwezig.
  Na 2 weken weer een longfoto gemaakt en sputum onderzoek. De longarts melde dat er een hele kleine verbetering op de longfoto te zien is en hij daar niet tevreden mee is. Hij had veel meer verwacht. Uit sputum onderzoek en bloed onderzoek kwam niet zoveel bijzonders naar voren.
  De longarts verwees ons door om een hartfilmpje te laten maken en over een paar dagen een ct scan. Volgende week een longfunctie en een naald in de pols ofzoiets (reden geen idee) is geen prettig gevoel zei de longarts.

  Omdat er bij mij van alles afspeeld. Wat zou het kunnen zijn? Moet ik van het ergste uitgaan?
  Kan het zo zijn dat het toch een longontsteking is ongeacht dat er niets in het sputum gevonden is? Sputum heeft geen bloed. Het hoesten en slijm is al een jaar aanwezig.

  Kan iemand mij meer duidelijkheid geven?

 • ThirzaThirza Gebruiker
  Hoi Mart, vervelend dat je vader zo aan het tobben is.
  Hier heb je informatie over de prik in de pols:
  De arteriepunctie wordt toegepast om een bloedgasanalyse uit te voeren. De arteriepunctie is een van de functietests van het ademhalingsstelsel . Bij een arteriepunctie wordt bloed afgenomen uit een slagader. In het laboratorium worden de arteriële bloedgaswaarden bepaald. De term arteriële bloedgassen heeft betrekking op de zuurstof- en kooldioxidespanning in het bloed. De kooldioxidespanning in het bloed hoort tussen de 35 en 45 mm/Hg te liggen. De normale zuurstofspanning in het bloed van een jong iemand binnenshuis ligt tussen de 80 en 100 mm/Hg. Bij een ouder iemand bedraagt dit ongeveer 75 mm/Hg.
  Een lage zuurstofspanning in het bloed heet hypoxemie. Hypoxemie ontstaat als er te weinig zuurstof in de lucht zit, als de gasuitwisseling tussen de longblaasjes en de bloedvaatjes verstoord is, of als de luchtstroom in de longen en de bloedtoevoer naar de longblaasjes niet goed op elkaar aansluiten.
  Een verhoogd kooldioxidegehalte in het bloed heet hypercapnie.

  En verder kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom je vader niet goed opknapt. Op een CT scan is veel meer te zien dan op een foto, dus mogelijk komt daar iets uit? Tezamen met de bloedgasanalyse.
  En in deze tijd van het jaar kunnen ook goed virussen de oorzaak zijn van de verstopte neus.
  Is hij inmiddels gestopt met roken?
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  hij is inmiddels 3 weken gestopt met roken. Kunnen ze in een sputukweek ook virussen aantreffen? Ik blijf het raar vinden dat ze in de sputum en bloed niets kunnen vinden maar de longarts wel een fixe ontsteking ziet op de thoraxfoto. waarom zou de longarts het besluit hebben genomen om een hartfilmpje te laten maken?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Je kunt ook een "schone" ontsteking hebben. Dat is een ontsteking die niet ontstaan is door beestjes.
  Fibrose bijvoorbeeld, of sarcoidose. Astma is ook een voorbeeld.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  ik ben blij dat ik aan u dingen kan vragen.
  er zijn nu 2 thoraxfoto's gemaakt, er zat 2 weken tussen. op de laatste foto is te zien dat de ontsteking een heeeeel klein beetje verbeterd is. zou je op een thorax foto het verschil kunnen zien tussen een ontsteking of een tumor?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Ik ben maar een leek he! Je hoeft niet meteen aan het allerergste te denken, een foto is gewoon een eerste controlemiddel zeg maar.
  Soms is een tumor zo klein dat hij niet op een foto te zien is.

  Op een CTscan (of MRI) is veel meer in detail te zien. En dan is er ook nog een PETscan bij verdenking van kwaadaardigheid.
  Als de ontsteking toch een klein beetje verbeterd is, kan het zijn dat er iets anders aan te pas moet komen.
  Andere a.b. kuur, andere medicatie, behandelingen.

 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Kan het zo zijn dat als ze op een thoraxfoto een ontsteking zien dat het toch een tumor blijkt te zijn? Lijken ze op elkaar of zijn er grote verschillen te zien?
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Update:
  Gister bij de longarts geweest. Hij zei dat er geen verbetering op de ct foto te zien was. Hij zei dat die nu niet weet wat er aan de hand is. Hij gaat het verder onderzoeken met een bronchoscopie en pet scan (volgende week). Hij zei dat het in het aller erste geval een tumor kan zijn, maar hij ging daar nog niet van uit. Het kon ook net zo goed een ontsteking zijn. Hij weet het niet. Na deze 2 onderzoeken zou er meer duidelijkheid zijn.

  Mijn vraag. Op een ct scan is daar goed te zien of het een ontsteking is of een tumor?
  Moet die een pet scan doen om een tumor te kunnen uitsluiten?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Vaak kunnen ze op een CT scan (met contrast) wel zien of er een tumor zit. Maar niet in alle gevallen. Soms is een tumor zo miniem. Maar een arts stelt een diagnose altijd op basis van meerdere onderzoeken. In dit geval thoraxfoto, scan, bloedonderzoek en scopie, waarbij weefsel wordt weggehaald en op kweek gezet.
  Dan kan er onderzocht worden of de tumor goedaardig is en indien kwaadaardig, welke soort het betreft.
  Info over een PETscan:
  Typisch aan kankercellen is dat ze een hogere stofwisseling hebben dan gezonde cellen. Hierbij verbruiken ze veel suiker. Door suikermoleculen een radioactieve stof te koppelen, kan met behulp van een PET-scan gekeken waar zich deze radioactieve stoffen in je lichaam ophopen. Dit wijst namelijk op de aanwezigheid van een tumor of uitzaaiingen. In principe kan het voor de meeste kankervormen gebruikt worden. Echter, een arts doet dit onderzoek meestal pas als een MRI- of CT-scan geen uitsluitsel geeft én er wel ernstige vermoedens van kanker zijn.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Uitslas is bekend.... longkanker! Tumor in zijn rechterlong en 1 kleintje op zijn linker.
  Welk ziekenhuis en methode hebben de meeste slagingskans? Zijn er nieuwe methodes?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  O Mart, dat is heel verdrietig nieuws! Maar eigenlijk was je er al bang voor, toch?
  Op jouw vraag kan ik geen antwoord geven. Welke arts, ziekenhuis of methode, kan van zoveel factoren afhangen.
  Welk type tumor, waar zit de tumor precies, is deze operatief te verwijderen, kan je vader chemo aan, heeft bestraling eerder een voorkeur, wil hij het zware gevecht aangaan, of wil of kan hij dat niet?
  Dit kun je het allerbeste met de behandelende artsen van je vader bespreken. Als het een goede arts is, zal hij kunnen zeggen waar je vader de meest optimale zorg en behandeling kan krijgen.
  Veel sterkte, voor je vader en voor jou! Het zal zwaar worden.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Ze zijn er met een team naar aan het kijken ook uit andere ziekenhuizen, volgende week dinsdag de behandelplan. Operatie was waarschijnlijk niet mogenlijk ivm erg benauwd
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Door de prednison is zijn slijm veel minder en hoesten iets minder. Dit is voor hem een hele opluchting. Kan de slijm weer terug komen? Hij is nog wel benauwd moe en nu droge hoest
  We hebben hem iig aan de abrikozen pitten zitten, ben je hier bekend mee?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Okay, dus hij is in goede handen. Mijn vader kon ook niet geopereerd worden, omdat de tumor op een ongunstige plaats zat (tegen de luchtpijp).
  Prednison geeft inderdaad vaak verlichting. En ja slijm komt terug, het wordt continue aangemaakt, dat is juist goed, slijm heeft een reinigende functie. Maar niet als het teveel of taai is, dan geeft het problemen.
  Je kunt ook Fluimucil laten proberen, bij de één werkt het niet, bij de ander kan het slijm dan toch gemakkelijker opgehoest worden. Dokters schrijven het niet meer voor omdat het niet wetenschappelijk bewezen geacht wordt.
  De werking van abrikozenpitten is omstreden.

  http://www.voedingenkankerinfo.nl/kunnen-abrikozenpitten-helpen-tegen-kanker

  Maar ik kan me voorstellen dat je alles probeert. Dat hebben wij ook gedaan voor mijn vader toen.
 • martbhkmartbhk Gebruiker
  Ze hadden op de petscan een bal (afwijking) gevonden tussen zijn kaak en oor. Dit heeft hij al heel lang 15 jaar of meer, Morgen donderdag krijgt die een punctie omdat ze alles moeten controleren wat afwijkend is. Om dit maak ik me niet zoon zorgen. Op internet hebben ze het over een gezwel in de oorspeekselklier, dit is meestal goedaardig dus geen kanker en het is zeldzaam als het wel kanker is. Laten we het hopen..

  Het is idd omstreden over deze pitten, maar baat het niet dan schaad het niet. Er zijn volkeren tussen rusland en pakistan de humza die de abrikozenpitten veel eten en daar is kanker zeldzaam. De mensen worden daar gemiddeld over de 100 soms wel 140.. ik ben er wel van overtuigd dat de voeding in de westerse wereld zoals de smaakstoffen, kleurstoffer etc niet goed voor je zijn en zo je dna beschadigd waardoor kanker zich ontwikkeld.
  Ik zou wel graag persoonlijk mensen willen ontmoeten die hier ervaring mee hebben.
Log in of Registreer om te reageren.