Seretide, Bijnierschors en Weerstand

11-12-2016 om 16:05 uur

"Voor iedereen die Seretide of andere medicijnen inneemt waar Prednison in zit..."

Na jaren van het aanvullen van weer extra nieuwe medicijnen omdat m'n gezondheid al 2 jaar in een sterk neerwaartse spiraal zit, waarbij ik het gevoel had dit verval en achteruitgang niet lang meer vol te houden, heb ik uiteindelijk alle klachten van die laatste 2 jaar op papier gezet en ben daarmee naar de huisarts gegaan.

Die vermoedde tot mijn verbazing een hormonaal probleem en heeft mij naar het zhs gestuurd voor bloedonderzoek.
Na een week belde m'n huisarts dat mijn waarden te laag waren (9,2 ipv 12). Ik had totaal geen idee waar ze het over had maar het bleek ernstig genoeg om mij door te verwijzen naar een endocrinoloog, een specialist op het gebied van hormonen.

Om het verhaal kort te maken bleek het deze keer niet om een uitbreiding van m'n auto-immuunziekte te gaan maar om disfunctie van m'n bijnierschors door het gebruik van 15 jaar Seretide.

Wat blijkt; in Seretide zit Prednison. Huhh, is mij nooit verteld en heb ik nooit gelezen, maar is dat slecht dan?!
Ja, dat blijkt dus slecht als je bijnierschors werking nooit gescreend wordt, want Seretide heeft dermate veel prednison om de bijnierschors lui te maken en te weinig prednison om tekorten aan te vullen.
Dit tekort komt dus niet ineens maar sluipt er langzaam in tot het ineens versneld en je onverklaarbaar alsmaar zieker en zieker wordt.

"Als je de site http://jessevandervelde.com/bijnieruitputting/ doorleest dan krijg je enig indruk wat ik allemaal mankeerde en wat disfunctie van de bijnierschors bij je doet.
Tel daar mijn COPD, astma, allergien en huidziekten bij op en je hebt een zeer ellendig leven."

Ik krijg nu al enige maanden Hydro-cortisonen, een lichaamseigen hormoon, om mijn tekorten aan te vullen en ik klim gelukkig, ook al gaat dit heel langzaam, weer uit dit diepe dal.

Stille hoop is natuurlijk dat er uiteindelijk medicijnen weggelaten kunnen worden die ik in de afgelopen jaren bij heb gekregen.

Greetz..

Login of registreer om te reageren
11-12-2016 om 18:34 uur

Hoi jazz - Dat prednison slecht is voor je ( bij ) nieren is algemeen bekend. Hier is al eens eerder over geschreven. over syndroom van cushing of in het ergste geval de ziekte van cushing.
Daaar over schreef een longarts toen, dat het nagenoeg niet mogelijk is om dat door inhalatie medicatie te krijgen omdat dat eigenlijk alleen in je longen terecht komt. De hoeveelheid die je bloed opneemt is dermate laag dat het geen effect heeft op de ( Bij ) nieren.
Om daar last van te krijgen moet je de prednison ( langdurig ) slikken. Wellicht heeft het bij jou toch een andere oorzaak...

Login of registreer om te reageren
11-12-2016 om 19:44 uur

Hallo Stefanie,

Leg dat maar m'n endocrinologe uit, van haar heb ik die "wijsheid". Het precieze hoe en 't waarom is voor mij abracadabra.
Bottem-line is dat na dagen van uitgebreide onderzoeken in het ziekenhuis medicatie is voorgeschreven die aanslaat.
Moet ik wel zeggen dat mijn longarts en endocrinologe het niet altijd met elkaar eens zijn maar gelukkig wel beiden voor mijn welzijn staan. Daarom gebruik ik nu op voorschrift, in plaats van Seretide, Foster AER 120D waar minder prednison in zit.
Duidelijk is me wel gemaakt dat, zolang ik deze puf of seretide gebruik, ik vast zit aan het slikken van hydro-cortisonen.

Greetz..

Login of registreer om te reageren
11-12-2016 om 19:46 uur

Fijn dat je goede begeleiding krijgt, da's erg belangrijk. Als je hier bij zoeken cushing invult kun je veel lezen van andere forum leden. Ik heb gereageerd omdat het nauwelijks van de puf kan komen en je dus andere oorzaken niet uit moet sluiten / over het hoofd zien.

Login of registreer om te reageren
12-12-2016 om 10:12 uur

Jullie hebben het over verschillende aandoeningen denk ik. Het sydroom/de ziekte van Cushing is een probleem met teveel cortisol in het lichaam. Bij bijnieruitputting, waar Jazz over schrijft, maken de bijnieren juist te weinig cortisol aan.

Login of registreer om te reageren
12-12-2016 om 11:14 uur

Het is niet heel waarschijnlijk dat je enkel van t gebruik van seretide bijniersuppressie krijgt, maar ik zou als ik jou was je endocrinoloog wel geloven, die heeft er tenslotte kaas van gegeten.
T zou natuurlijk kunnen zijn dat jij er extra gevoelig voor bent. Of een onderliggende ziekte aan je bijnieren hebt (ziekte van Addison bijv). Een tekort aan cortisol wordt idd opgevangen door hydrocortison.
Hopelijk voel je je snel beter. Een cortisolgebrek voelt idd niet fijn...

Login of registreer om te reageren
12-12-2016 om 19:03 uur

Solstice ik zie het... wel is het zo dat voor beide geldt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de inhalatie medicatie de oorzaak is.

Login of registreer om te reageren
12-12-2016 om 19:33 uur

Ik heb wel artikelen gelezen dat bij normale doseringen het niet zo snel gebeurd maar dat bijnierinsufficiƫntie bij hogere doseringen van met name fluticason zeker wel voorkomt. Als een endocrinoloog zoiets constateert zou ik daar ook maar gewoon op vertrouwen.

Login of registreer om te reageren