Wat te doen bij het vermoeden van weer een naderende exacerbatie van astmatische bronchitis?

Goedemiddag,

In November ben ik vanwege een heftige exacerbatie met daarbij een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis alwaar ik 8 dagen gelegen heb, eerst veel antibiotica en prednison via infuus, later via verneveling en pufjes en orale antibiotica en afbouwschema prednison. Na deze opname werd mijn medicatie die ik voorheen had: Beclometason 2x daags en Salbutamol cyclocaps 400, vaak wel meer dan 6x daags, omgezet naar 2x2 dgs Foster en 2x daags Atrovent beide met voorzetkamer en voor zonodig ventolin 100 met aerochamber. Nu heb ik me tot op heden goed hiermee kunnen helpen, echter sinds gisteren al het gevoel dat het weer slechter gaat met mijn longen, vaak een reutelende ademhaling dus zodoende net de ventolin zonodig genomen. Ik ben gewoon erg bang dat dit weer de verkeerde kant op gaat. Wat is voor mij bij een naderende exacerbatie het beste advies om dit onder controle te houden met de medicatie die ik al gebruik?
Mijn zoon heeft namelijk hetzelfde als mij, echter die heeft het nu prima onder controle met 2x dgs sertide, echter ik weet nog goed, dat hij als baby, toen hij erg veel last had van zijn astmatische bronchitis wij een noodschema hadden.
Alvast heel hartelijk bedankt!

Met vriendelijke groet,
Nina1970

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Neem contact op met de arts die je dit heeft voorgeschreven, misschien kan je je medicijnen tijdelijk verhogen.
 • emsepemsemsepems Gebruiker
  en vraag bij je arts om een noodschema die je kunt gebruiken bij deze situaties.
 • Emma25Emma25 Gebruiker
  Heb je geen astma actie plan met codes. Ik heb code groen, oranje en rood. Bij oranje is het al wat slechter en kan ik zelf ophogen met medicatie is in het zh afgesproken en als ik richting rood ga neem ik contact op met het zh.
 • Nina1970Nina1970 Gebruiker
  Nee helaas heb ik niet zo'n plan of noodschema. Ik heb vanaf mijn 15e astmatische bronchitis en pas nu, 31 jaar later, tijdens de ziekenhuisopname onder behandeling van een longarts...
  Hier ben ik half December op controle geweest maar de eerstvolgende afspraak staat pas gepland in April, vandaar mijn vraag hier.
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn
  Hallo Nina1970,

  Het lijkt inderdaad verstandig even contact op te nemen met je arts en te bespreken wat je kan doen qua ophogen van medicatie. En zoals je hierboven ook al is geadviseerd, maak samen met je zorgverlener een noodschema. Dan herken je een longaanval eerder, weet je wat je moet doen en kan je zelf actie ondernemen. Hiermee kan opname in het ziekenhuis worden voorkomen.

  Je hebt wel astma, maar je zou het longaanval actieplan COPD kunnen bestellen als voorbeeld:
  https://www.longfonds.nl/longaanval-actieplan-copd

  Beterschap.

  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn
Log in of Registreer om te reageren.