Zoutkamerbehandeling/halotherapie

13-03-2017 om 18:50 uur

Besten,
Ik heb astma bronchiale en gebruik seretide, alvesco, spiriva en zn salbutamol. Ook Desloratadine en fluticason. Nu hoor ik verhalen over de zoutkamer. Dat zou helpen bij de klachten en zelfs het gebruik van de inhalers kunnen vervangen. Nu vraag ik me af of u daar ervaringen mee hebt en welke resultaten. Ik heb mijn longarts en huisarts er nooit over gehoord. Zal het wel gaan. Ragen aan mijn longarts. Maar voor nu: wat zijn uw ervaringen, bevindingen?
Met dank voor de reactie, mvg Gé Turenhout

Login of registreer om te reageren
14-03-2017 om 14:32 uur

Beste Gé Turenhout,

Een zoutbehandeling kan voor sommige patiënten van toegevoegde waarde zijn. Zoutbehandeling kan de slijmafvoer stimuleren en vermindert daardoor de kans op ontstekingen.
Het is echter niet voor iedereen geschikt en kan een prikkel zijn voor de luchtwegen met juist een benauwdheidsaanval als gevolg. Volgens een van ‘onze’ longartsen kunnen sommige COPD patiënten er baat bij hebben. Of een zoutbehandeling voor u ook positief werkt weet uw behandelend arts wellicht.

Wetenschappelijk is echter niet aangetoond dat zouttherapie op de lange duur helpt. Wij zien zoutbehandeling als een alternatieve behandeling, als een mogelijke aanvulling op de reguliere behandeling.

Met vriendelijke groet,
advieslijn

Login of registreer om te reageren
22-09-2017 om 17:42 uur

Astma, Bronchitis, Chronische bronchitis

In het begin toen ik de halotherapie bij HaloClinic volgde ging het steeds beter met mijn gezondheid dus was ik daarmee gestopt en verder gegaan met het reguliere medicijngebruik.

Na een aantal maanden medicatie te hebben gebruikt (prednison) ging het weer steeds slechter met mijn gezondheid.

De longspecialist adviseerde het medicijngebruik prednison te verdubbelen. Dat heb ik niet gedaan. In plaats daarvan ben ik weer twee keer per week naar de Haloclinic gegaan. Nu gaat het weer veel beter met mijn gezondheid.

Mijn longen kunnen relatief weinig zuurstof opnemen en daarom ben ik vrij snel benauwd

Kortademigheid kan dus invloed hebben op het dagelijks leven en functioneren van iemand.

Halotherapie heeft enorm verlichting gebracht in mijn benauwdheid.

John uit Amsterdam (client by de HaloClinic)

Login of registreer om te reageren
22-09-2017 om 20:57 uur

Andere mogelijkheid wanneer je niet in de buurt van een "zoutkamer" woont.

Ook ik heb gezocht om mijn longen in een betere conditie te krijgen. Naast de medicijnen,
vernevel ik 2x per dag met hypertoon zout van 7% . Ervoor vernevel ik eerst met ventolin om een benauwdheidsaanval te voorkomen.

In overleg met de longarts is hier voor gekozen omdat het slijm erg taai was. Nu kan ik mede door te huffen het slijm beter ophoesten.

Groetjes,

Spirit

Login of registreer om te reageren
23-09-2017 om 09:43 uur

https://www.facebook.com/Haloclinicnl/

Onderwerp: Uw vraag aan het Longfonds
Antwoord aan: "Rayon Noord-Holland Noord"
N.a.v. Jullie collecte van komende week en mijn bezoek vandaag aan de
zoutkamer van de "HaloClinic" te Zaandam kwam ik tot het volgende:
Is het mogelijk dat het longfonds in de regio Noord Holland eens aandacht
besteed in jullie blad of op een voorlichtings bijeenkomst aan het bezoek van
longpatienten (COPD, astma ed.) aan een zoutkamer in het algemeen en aan de
HaloClinic in het bijzonder.
Een vriend van mij heeft COPD4 en ik ben met hem 3 jaar geleden voor de
eerste keer naar de zoutkamer geweest.
Zijn situatie was toen zo slecht (nog maar 26% longinhoud en verzwakt) dat
hij maar 1x in de 2 weken een bezoek kon brengen aan de zoutkamer. Na
anderhalf jaar was zijn longinhoud gestegen naar 31% en momenteel is het 35%.
De longarts had aangegeven dat het alleen maar slechter kon worden en nooit
beter. Zo liggen er vele verhalen van bezoekers van de HaloClinic met hun
ervaringen met de zoutkamer. Allemaal positief.
Het is misschien ook mogelijk een onderzoek in te stellen naar de werking van
een zoutkamer op de longfunktie. Nu worden de kosten die door de bezoekers
worden gemaakt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Wanneer een
positieve werking wordt vastgesteld is dit mogelijk wel het geval.
Gaarne ben ik bereid E.e.a. Mondeling toe te lichten en ik hoor graag uw
reactie.
Met vriendelijke groet
Hans

Reactie van "Tine van der Werff"
Hans, ik sta voor 100% achter je woorden. Ook ik bezoek sinds juni 2016 wekelijks de haloclinic, ik kan maar een ding zeggen, ik heb mijn leven terug. Geen medicijnen meer en mijn 24 uurs zuurstof is terug naar nu alleen nog 's nachts. Mijn longarts stond versteld van mijn longfunctie, goede vooruitgang. Helaas de enige zorgverzekeraar die dit vergoedt is Z&Z. Laten we hopen dat meer zorgverzekeraars dit voorbeeld gaan volgen.

Tine van der Werff

Login of registreer om te reageren
26-09-2017 om 13:54 uur

Beste Hans, ran61,

Fijn dat je vriend (en velen met hem) zoveel baat heeft bij een bezoek aan de zoutkamer. Het standpunt van het Longfonds over zoutbehandeling tref je hierboven aan.

Het Longfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar longziekten. Echter onderzoek naar Halotherapie staat niet op de onderzoek agenda. Op onze website lees je meer over lopende onderzoeken en over de aanvraag van subsidies voor onderzoek: https://www.longfonds.nl/

Misschien goed om te weten dat bij onze volgende Longwijzer een bijlage zit over alternatieve geneeswijzen.

P.S. Je reageert op een vraag van een ander, die al beantwoord is. Als je een nieuwe vraag stelt, dan is de afspraak op het forum dat je dit doet in een nieuw topic.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren
28-09-2017 om 11:56 uur

In bovenstaande discussies valt het mij op dat er op de positieve reacties van patienten over de halotherapie door het longfonds niet echt wordt gereageerd. Als ik een beetje rondneus op internet merk ik dat er heel veel mensen baat hebben bij deze therapie, gewoon even reviews op de websites van deze aanbieders bekijken. Het longfonds praat over het feit dat het slijmoplossend is, maar het is veel meer dan dat!!
Bij veel patiënten verbeterd de lonfgfuntie en hun behandelend longarts is daar van op de hoogte!
Wellicht is het een idee als het longfonds zich wat meer kan verdiepen in deze therapie en zich hard kan maken om dit op de onderzoeksagenda te krijgen. Ik denk dat er wellicht voor veel patiënten een grotere verbetering in hun leven uit voort kan komen doordat medicijngebruik naar beneden gaat en het comfort verbeterd.
In het kader van "longziekten de wereld uit" zou onderzoek hier op zijn plaats zijn!

Met vriendelijke groet
Rob54

Login of registreer om te reageren
29-09-2017 om 17:18 uur

Aan mijn lotgenotenforum,

Ik heb last van COPD en kortademigheid (met als gevolg hartkloppingen door te weinig opname zuurstof)! Voor de kortademigheid gebruikte ik 2 maal daags Seretide (long inhoud vergroting en derhalve betere zuurstof opname). Na een MRI scan van de longen is gebleken dat mijn longblaasjes onherstelbaar beschadigd zijn (a.g.v. overmatig roken, ondanks dat ik al 20 jaar gestopt ben). Ik zal derhalve met COPD moeten leren leven, en ik heb gelukkig niet de zwaarste vorm. Totdat ik de Haloclinic in Heemstede ging bezoeken kreeg ik standaard 1 of 2 keer per jaar longontsteking. Een vriendin wees mij op de Haloclinic en haar zuiverende werking! Ik heb het geprobeerd onder het motto 'baat het niet dan schaadt het niet'! Dat was ruim een jaar geleden: ik ben doorgegaan met de therapie en sindsdien heb ik geen longontsteking meer gehad. Blijkbaar zuiveren de zoutkristallen de longen en longwegen dusdanig dat het slijm niet kan 'hechten' en kwaad doen! Ik ben dus ook al meer dan een jaar antibiotica vrij! Ook ben ik minder seretide gaan gebruiken zonder er last van te krijgen. Gelukkig ben in verzekerd bij Zorg en Zekerheid die als enige maatschappij vergoedingen betaald voor het gebruik van Haloclinic, maar wel alleen bij een aanvullende verzekering. Daar ik dure medicatie uitspaar zouden eigenlijk alle verzekeringen de Haloclinic in het basispakket moeten opnemen. De zoutkamer is geen alternatieve onzin, maar daadwerkelijke oplossing voor onder andere mijn longproblemen! En iets dat in de Balkan (en ik dacht ook in Israël) al eeuwen gebuikt en ervaren wordt: daar zou de westerse gezondheidszorg van moeten leren. Met mijn positieve ervaring geef ik Haloclinic dan ook 5 sterren want ik ben meer dan blij dat ik geen (bij mij standaard) longontsteking meer krijg!

Met vriendelijke groet,
Frank1

Login of registreer om te reageren