keel slaat dicht bij rook of stank

15-03-2017 om 13:48 uur

15 jaar geleden ben ik gestopt met roken en het lijkt wel of ik steeds meer last van meeroken krijg. Aangezien er nogal wat rokers in mijn familie zijn, ben ik de "zeikerd", als ze weer buiten moeten roken. Ik kan ze maar niet duidelijk maken dat ik er echt last van heb. Als er veel rook hangt, dan lijkt het wel alsof mijn adem blokkeert, tenminste mijn neusadem en ik zou graag weten hoe dat komt. Ik heb het trouwens ook bij hele heftige parfum of als er bijvoorbeeld iets is aangebrand is.
Graag uw mening, bij voorbaat dank!

Login of registreer om te reageren
20-03-2017 om 15:11 uur

Beste Paula,

Roken is een prikkel voor de luchtwegen net als parfum en andere geuren. Kijk voor meer info op bijgaande link https://www.longfonds.nl/astma/prikkels/rook
Voor uitgebreidere informatie over meeroken wijs ik je op de factsheet van het Trimbos Instituut: https://assets.trimbos.nl/docs/c7b6bd99-5a52-4300-877d-890ae37e483f.pdf (Zie de kernpunten).
Met deze informatie krijgt je familie wellicht meer begrip voor het feit dat je adem blokkeert door meeroken. We wensen je veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
De advieslijn

Login of registreer om te reageren
23-03-2017 om 12:48 uur

Beetje late reactie van mij, maar ik ervaar iets soortgelijks met bepaalde geuren zoals gebraden vlees, en heel specifieke parfums. Krijg dan het gevoel dat mijn keel wordt dichtgeknepen. Als ik het ademen bewust forceer dan blijkt er geen fysieke blokkade te zijn. Ademen op zich gaat dus goed, maar het lijkt erop dat het lichaam (of de hersenen) bepaalde geurstoffen per sé niet binnen wil krijgen. De diagnose van de omgeving luidt dan dat het tussen de oren zit. Dat is niet zo omdat het een autonome, dus onvrijwillige reactie is. Erg vervelend en alarmerend, maar voor zover ik kan inschatten is het niet gevaarlijk.

Login of registreer om te reageren