Wat is er toch aan de hand?

24-03-2017 om 10:30 uur

Mijn vader is sinds half januari/begin februari ziek. Eerst dacht hij aan een griep die niet goed wilde doorzetten, want het ging op en af. Het werd eigenlijk daarna steeds erger. Mijn vader was heel moe, had regelmatig verhoging en bleef maar aan het hoesten. Het is een droge kriebelende hoest met weinig tot geen slijm. Eind februari heeft mijn vader hier gelogeerd en eigenlijk alleen maar ziek in bed gelegen. Op 1 maart is hij thuis gekomen, meteen naar de dokter gegaan, hij kon bij een arts terecht die meer gespecialiseerd was in longziekten. Mijn vader werd meteen doorgestuurd voor röntgefoto's. Op deze foto's waren allemaal kleine puntjes te zien, zoals bij TBC bekent is. Zo werd hij dus verdacht van TBC en kanker was ook niet uitgesloten. Er werd een CT-scan gemaakt. Hierop is te zien dat beide longen overwegend wit zijn. Vervolgens zijn er uit beide longen biopten genomen (4 uit één long en 2 uit de andere) en zijn zijn longen geborsteld. Vanmorgen kreeg hij de uitslag. Er was niets gevonden. Geen bacterieën. 'En toch ziet het er niet goed uit' : zei de arts. Helaas kon ik al die tijd niet mee, daar het ook flink besmettelijk kon zijn, en ik heb zelf een auto-imuum ziekte waardoor mijn weerstand erg laag is. Daarnaast heb ik een zoontje waar ik rekening moet houden. Nu wordt er dinsdag een biopt genomen via zijn rug. Mijn vader ziet er heel erg tegenop. Dinsdag ga ik wél naar hem toe en wil ik ook wat vragen gaan stellen aan de arts, want mijn vader stelt zelf eigenlijk nooit echt vragen...Ik wil mij goed voorbereiden. Kunt u mij vertellen bij welke ziektebeelden deze symptomen passen. Waar denkt u aan als u dit leest? Wat zou er aan de hand zijn met mijn vader? Ik maak mij er erg ongerust.
Hartelijk dank voor het lezen.

Login of registreer om te reageren
24-03-2017 om 10:32 uur

Ik hoop dat je vóór dinsdag antwoord hebt hier... heel veel sterkte!

Login of registreer om te reageren
24-03-2017 om 14:31 uur

Hoi Rolfje, helaas beseffen sommige artsen niet wat zo'n opmerking: En toch ziet het er niet goed uit met mensen doet. Dat kan van alles betekenen. Een schimmel? Een auto-immuunziekte?
Geen uitleg waarom er nog een biopt via de rug moet worden genomen?
Als iets er niet goed uitziet, wil dat nog niet zeggen dat het dan persé een kwaadaardige aandoening is, maar het kan ook een andere ernstige longaandoening zijn.
Schrijf van tevoren thuis je vragen op. Op het moment zelf kun je weleens door emoties overmand worden of soms niet helder denken.
Er zijn ook mensen die met hun smartphone het gesprek opnemen, dan kun je het thuis naluisteren.
Maar meldt dit wel bij de arts!
Veel sterkte toegewenst.

Login of registreer om te reageren
24-03-2017 om 15:59 uur

Bedankt voor de reacties. Ik ga mezelf ook pas echt zorgen maken als ik zeker weet dat het mis is. Voor die tijd moet je helder blijven denken, zodat je de juiste vragen kunt stellen. Helaas hebben mijn ouders dat nooit geleerd. Het is bij hen voornamelijk:"ja dokter, nee dokter, goed dokter". Ik ga in elk geval dinsdag mee en ook vrijdag als hij de uitslag krijgt. En ik ga inderdaad een aantal vragen op schrijven. Het opnemen van het gesprek is een uitstekend idee. Ik zal het ook melden: goede tip. Zouden ze ook in de longen gaan kijken, als ze de biopten nemen? Als ze dan toch bezig zijn lijkt mij dat vrij standaard.
Nogmaals bedankt voor de reacties.

Login of registreer om te reageren
27-03-2017 om 09:40 uur

Beste Rolfje,

Begrijpelijk dat je ongerust bent over je vader. Heel goed dat je morgen meegaat met hem. Helaas is het te kort dag om je vraag door te sturen aan een longarts, maar misschien heb je wat aan de digitale vragenlijst op de website van het Longfonds https://www.longfonds.nl/vragenlijst-arts
Deze vragenlijst kan je helpen het gesprek goed voor te bereiden. Sterkte morgen.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren