Vraag over "vibrerende" luchtpijp wanneer ik lig

25-03-2017 om 12:55 uur

Hello,

In mijn eerste levensjaren had ik altijd last van zware bronchitis. Toen ik ouder werd was bij mij een allergie vest gesteld van chloor, hondenharen en huismijt.

Soms heb ik dus allergische astma aanvallen als ik veel met stof in aanraking kom of ik heb het ook als de temperaturen hevig schommelen.

Sinds kort heb ik een heel irritante situatie met mijn luchtpijp, steeds als ik naar bed ga begint het op te komen. Als ik uitadem voel ik heel diep in mijn luchtpijp (waar de vertakkingen naar de longen beginnen) een vibratie alsof er wat zit dat ik moet uithoesten maar dat is er dan niet, hoe hard ik ook hoest. Het is redelijk moeilijk op die manier in slaap te vallen want telkens als ik bijna weg ben hoor ik dan dat snorkelend geluid in de omgeving van mijn longen.

Als ik dan een paar keer diep gehoest heb, en in en uitgeademt, begint mijn adem te klinken alsof er allemaal luchtbelletjes ontploffen. En dan is mijn slaap voorbij en lig ik uren wakker met astma.

Ik heb een schijf met ceritide en een puffer met ventolin, maar die helpt niet tegen die constante geirriteerde krop die ik onderaan mijn luchtwegen voel.

Heeft hier iemand ervaring mee ? Want mijn slaappatroon gaat hierdoor danig onder lijden. Is het misschien een symptoom van iets dieper ?

Login of registreer om te reageren
25-03-2017 om 19:30 uur

@CosmicD
Hallo. Ik herken dit meteen, want ik heb precies hetzelfde. Als kind astmatische bronchitis. De rest van mijn leven minder lucht dan leeftijdsgenoten. De laatste 10 jaar één keer longontsteking gehad, waarmee de vibratie, het gerochel en het belletjesknappen begon. Ik zie in mijn geval geen verband met luchtverontreiniging, temperatuur etc. Twee jaar geleden de diagnose COPD Gold II met uitgebreide longonderzoeken. Voor de benauwdheid heb ik Spiriva van mijn huisarts, die gek genoeg ook (vermoedelijk als toevallig bij-effect) helpt tegen de ontploffende belletjes. Het ziekenhuis heeft het wel gehoord maar vindt het niet nodig om er iets aan te doen. Het is gewoon één van de verschijnselen van mijn COPD. Ik besteed er zelf verder geen aandacht aan omdat het niet erger wordt; het wordt eerder langzaam minder storend. Volgens mij is het bij jou erger dan bij mij dus ik ben benieuwd wat je longarts zegt.

Login of registreer om te reageren
08-04-2017 om 09:55 uur

idd, ik nu ook minder en minder maar het blijft toch irritant. Je moet het waarschijnlijk een tijdje gewend worden, en de ene avond is het erger dan de ander. Als ik op mijn buik lig kan ik beter in slaap vallen omdat ik dan ook druk op mijn bost voel die een beetje aflijdt.

Ik zal ook eens een echt onderzoek moeten laten doen.

Login of registreer om te reageren
08-04-2017 om 10:14 uur

Dat gevoel ging bij mij pas over nadat ik een CPAP had gekregen. Ik had namelijk ook last van apnue, juist om die reden (bij mij veroorzaakt door de sarcoïdose in de bovenste longkwab). Meestal als ik op mijn linkerzij ging liggen, dan begon dat meestal direct.
Met de CPAP is dat vervelende gevoel dat je "iets" moet ophoesten dan ook verdwenen... Net zoals mijn apnue overigens ;)

Login of registreer om te reageren
10-04-2017 om 12:51 uur

Ik heb van mijn dokgter ceticirine gekregen en een neusspray, maar dit weekeinde zijn de symptomen erger gewroden. Ik wordt nu zelfs heel kortademig wakker en het duurt een half uur voor dat opgeklaard is. Zelfs de ceritide en ventolin helpen niet meer zo onmiddelijk. En over dag als ik lig krijg ik dat benauwde gevoel weer en moet ik ook knal gele slijmen ophoesten. Maar het komt er niet allemaal uit.

Zou dit geen long ontsteking kunnen zijn?

Ik ben de afgelopen 6 maanden twee x zwaar verkouden geweest. Dat heb ik nooit voorgehad.

Login of registreer om te reageren
06-05-2017 om 11:41 uur

Ik ben vorige donderdag naar de longspecialist geweest. Foto laten maken, longtest gedaan, en ze hebben niets gevonden.

Ik begrijp het niet ,want het is een heel elendige ervaring als ik ga liggen begint mijn adem te lijken alsof ik door een plastic zak adem met plots snorkelgeluiden die uit mijn luchtpijp komt e niet in de keel. Ik heb dan ook het paniekerige gevoel dat ik geen adem krijg omdat ik daardoor weer klaar wakker wordt.

Ik heb de afgelopen 2 maanden nooit goed geslapen, kan niet op mijn rug liggen want dan snorkelt mijn keel, ik kan ook niet op mijn buik ligge

Ik spendeer halve nachten met panikeren omdat ik 5 à 6 x terug wakker wordt door onaangename wrijving diep in mijn luchtpijp.

In rechtstaande toestand heb ik eigenlijk alleen maar "gepiep" in mijn adem als ik hard uitadem of hoest, maar als ik dus plat lig komen er willekeurig grommeldende, piepende en snorkelende geluiden uit mijn luchtpijp en heb ik dus het gevoel alsof die van papier is doordat er zulke krakelende geluiden uitkoimen. Heel vervelend.

Ik had een kleine hoop dat er op de foto toch iets te zien was. Nu zou ik graag dat ze er eens een kijk operatie doen, want ik heb echt de indruk dat er wat in mijn lucht pijp zit dat er niet inhoort.

Login of registreer om te reageren
06-05-2017 om 17:29 uur

Bel even met de huisarts wanneer je sputum of slijm kan komen brengen. De huisarts kan snel zien of het een infectie is. Want geel slijm betekent vaak (maar niet altijd) een ontsteking. Mijn ziekenhuis kijkt niet of nauwelijks naar ontstekingen en als ze puur bij toeval wel een ontsteking zien dan weigeren ze iets voor te schrijven. Diagnose Exp schrijven ze dan, al zeggen ze dat niet. Dat betekent afwachten zonder medicatie en hopen dat het vanzelf overgaat. De huisarts is veel handiger en sneller met dit soort dingen en is vaker bereid om antibiotica voor te schrijven. De kennis en ervaring van huisartsen op dit gebied wordt vaak ernstig onderschat; ze weten heel goed wat ze doen en kunnen dat vaak ook veel sneller dan ziekenhuizen waar je 4-6 weken moet wachten tot je terecht kan.

Login of registreer om te reageren
06-05-2017 om 17:43 uur

Misschien kunnen ze bij een bronchoscopie zien wat er gebeurd als je ligt.

Login of registreer om te reageren