"dry bronchiectasis'

28-05-2017 om 13:49 uur

Een maand geleden heb ik een ct-scan met contrast gehad. Uitslag is: bilateral apical scarring, scarring with bronchiectatis changes in the left upper and mid lung fields.
Op basis hiervan heeft de huisarts mij de diagnose gegeven, bronchiectasieen. De enige sympromen die ik heb is hemoptysis, voor bijna 3 jaar, en vermoeidheid. Sinds november 2016 ben ik het bloed opgeven gaan bijhouden en tot nu toe is dat 9x. Het gebeurt alleen in horizontale positie. Ik heb verder geen arts of specialist gezien sinds uitslag. Veel gelezen over bronchiectasis maar het merendeel hiervan wordt gesproken over mid/lower met slijm ophoesten etc. Kan weinig vinden over 'dry bronchiectasis". Mijn vraag, kan het bij mij verslechteren en rest van longen aantasten? Is het raadzaam te achterhalen wat dit heeft veroorzaakt, hoewel ik begrijp dat dit niet altijd duidelijk gemaakt kan worden. Is het enige waar ik voor moet oppassen het oplopen van een infectie? Kan de hemoptysis verslechteren, hoeveelheid is toegenomen sinds 3 jaar geleden.
Ben een vrouw, 52 jaar.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
08-06-2017 om 13:51 uur

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de bronchiectasieen. Is er eventueel een onderliggende ziekte? Ook is van belang om te weten of er een actieve infectie aanwezig is. Het bloed ophoesten is zeker reden voor zorg en kan ook toenemen. Al met al reden om een keer een longarts te bezoeken, zou ik zeggen.

Login of registreer om te reageren
16-06-2017 om 14:04 uur

Dank voor uw reactie dr. Djamin, ik zal uw advies opvolgen.
Met vriendelijke groet

Login of registreer om te reageren