Bronchiectasien en ernstig astma

03-08-2017 om 10:05 uur

Al jaren loopt mijn man bij een longarts ivm ernstig astma. Inmiddels heeft hij 2 soorten ICS, een langwerkende LW en spiriva. Daarnaast allergietabletten, singulair en neusspray. Nu ook prednison tijdelijk. Hij is niet onder controle te krijgen. Dagelijks last van benauwdheid, slechte nachtrust, apneu, ademstops, afvallen en moe. Ivm apneu heeft hij een slaapbeugel wat verlichting geeft maar de apneu niet helemaal voorkomt. Ivm gedeeltelijk afsluiten van het strottenklepje kan hij geen apneuapparaat krijgen. Vorig jaar is via een CT-scan gezien dat hij bronchiectasien heeft aan beide longen. We lopen eigenlijk vast. Het lijkt of de longarts soms twijfelt aan de klachten.
Nu is mijn vraag zou omalizumab injectie verlichting kunnen geven wat de astma betreft?
Helpen die injecties ook tegen de niet-allergene prikkels? Hij reageert echt op alles (geuren, stof, rook, weersomstandigheden).
Verder wil ik graag weten of dat strottenklepje wat gedeeltelijk zou afsluiten ook overdag voor benauwdheid kan zorgen of dat dit klepje alleen gedeeltelijk afsluit in liggende toestand.
Wat kan er verder gedaan worden aan de bronchiectasien?
Kan het ook zijn dat iemand immuun geworden is voor ICS?
Graag verneem ik uw reactie.

Login of registreer om te reageren
07-08-2017 om 07:44 uur

Beste Thomasia,
Op dit moment zijn bijna alle longartsen op vakantie, daarom zal het langer duren voordat je een antwoord krijgt van de longarts. Dit willen we je even laten weten.
Met vriendelijke groet,
de Advieslijn

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
16-08-2017 om 15:56 uur

Beste Thomasia

Zo te horen krijgt je man al een vrij maximale behandeling van astma. Als de klachten passend bij astma dan nog niet onder controle zijn is omalizumab zeker een optie. Er is een checklist waarmee de longarts van uw man kan kijken of hij in aanmerking komt voor omalizumab.

Daarnaast is een ander middel voor de behandeling van astma met injectie beschikbaar. Mepolizumab (nucala). De longarts kan ook dat in overweging nemen als eventuele behandeling.

Het lijkt erop dat de longarts de klachten wel serieus neemt, anders zou hij/zij bijvoorbeeld geen CT verrichten. Een manier om de ernst van de klachten bij astma objectief vast te leggen is een vragenlijst regelmatig invullen, zgn ACQ score. Daarmee kan je meten of een behandeling aanslaat.

De bronchiectasieen die zijn gevonden kunnen wijzen op een ABPA (allergische bronchopulmonale aspergillose). Dit is iets wat met prednison behandeld moet worden en ernstige klachten geeft. Je kan vragen aan de longarts of hij/zij eventueel daaraan denkt. Verder kan je vanwege bronchiectasieen nog behandelingen geven met antibiotica onderhoud (azitromycine onderhoud) en fysiotherapie starten.

Verder kan het niet volledig afsluiten van het strotteklepje ook voor maagzuur in de luchtwegen zorgen. Dit kan de astma klachten verergeren. Krijgt uw man maagzuurremmers? Als dat niet zo is dan is het te overwegen deze te starten.

Je kan niet immuun worden voor ICS, wel in zeldzame gevallen allergisch voor sommige soorten ICS. Je kan eventueel om een verwijzing naar de allergoloog vragen om te kijken of uw man allergisch is voor de ICS die hij gebruikt.

Hopelijk heb ik je weer wat op weg geholpen met deze antwoorden.

Met vriendelijke groet,

Serge van Wolferen

Login of registreer om te reageren
04-09-2017 om 17:13 uur

Geachte dokter van Wolferen,
Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie!
Fijn!
Mijn man gebruikt maagzuurremmers.
Zo ik weet heeft de longarts een huidtest laten verrichten voor aspergilles.
Vandaag bij de longarts geweest, de afspraak vervroegd omdat het echt niet meer ging qua energie.
De longarts denkt dat omalizumab niet zal helpen omdat dit alleen voor allergisch astma zou helpen en niet tegen de niet-allergene prikkels.
Het IgE van mijn man is momenteel rond de 400.
Dat is voor hem niet hoog, 10 jaar geleden zat hij op 1395!
Mbv voeding is dat toen gedaald naar 600 en inmiddels naar 400.
Wel degelijk IgE verhoogd lijkt me.
Wat zou u aanraden?
Toch omalizumab of wat u schrijft mepolizumab (nucala)?
Werkt dat laatste alleen tegen niet-allergene prikkels of ook tegen de allergene prikkels?
De longarts wil eerst mijn man doorsturen naar Breda Longrevalidatie om zo meer energie op te bouwen.
We begrijpen dat wel maar daar pak je niet de oorzaak van de klachten mee aan.
Wat is wijsheid????
Vriendelijke groet, Thomasia

Login of registreer om te reageren
05-09-2017 om 07:26 uur

@Thomasia
De longartsen hier doen hun advieswerk gratis en in hun eigen tijd. Het is regel dat de longartsen alleen de eerste vraag beantwoorden. Anders ontstaan er immers meerdere lopende discussies die de artsen zouden moeten bijhouden. Vervolgvragen worden dus niet door de artsen gelezen. Het is de bedoeling dat het eerste antwoord van de longarts gebruikt wordt om daarmee gerichter vragen aan de eigen specialist of huisarts te kunnen stellen. Het is wel mogelijk dat de Advieslijn of andere gebruikers op de vervolgvragen reageren, maar de longartsen zelf dus niet. Dank voor uw begrip.
Reuzenkakatoe/moderator Longforum.

Login of registreer om te reageren