Hypercapnie

21-09-2017 om 14:11 uur

Beste ls,

Het betreft onze zoon van 17 jaar. Lengte 177 Gewicht 59 kilo. Gediagnoseerd met Hypercapnie waarvoor nachtelijke Cpap beademing.
Vandaag bloed geprikt via oorlel (Uitslag gemeten met POC (i-STAT))
De volgende waardes kwamen hieruit:

Zuurgraad (Art.) 7.37 - 7.45 7.42

Koolzuurspanning (Art.) mm Hg 35 - 45 45

Zuurstofspanning (Art.) mm Hg 70 - 100 97

Actueel Bicarbonaat (Art.) mmol/L 22.0 - 29.0 29.0

Base Excess (Art.) mmol/L -3.0 - 3.0 5.0

Vandaag gesprek gehad en waardes zijn op het randje ? Toch hebben wij hierover sterk onze twijfels. Wij zouden het dan ook fijn vinden als een derde eens een deskundig oog over de waardes laat gaan.

Mocht er aanvullende informatie nodig zijn vernemen wij dit graag.

Hartelijke groet,

Deaveny

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
26-09-2017 om 14:38 uur

Beste Deaveny,
het is lastig om de losse waarden te interpreteren; is dit eenmalig, of wordt het vaker gecontroleerd (POCT, dus wellicht eenvoudig vaker te controleren)? Wordt er altijd uit de oorlel gemeten? Was dit na een goede nachtrust? Met/zonder CPAP? Hoe lang wordt er al ondersteund met CPAP? Speelden er op dat moment andere problemen zoals een luchtweginfectie/milde verkoudheid?
Daarnaast is voor een goede interpretatie ook wel van belang welke diagnose er eigenlijk is gesteld, c.q. wat is de reden dat er hypercapnie ontstaat?
In ieder geval zou ik uw bovengenoemde twijfels met de behandelaar van uw zoon bespreken. Daarnaast is er bij het CTB van waaruit, zo neem ik aan, de CPAP ondersteund wordt veel expertise aanwezig. Mocht er twijfel blijven bestaan dan zou de geƫigende weg zijn om ergens een second opinion aan te vragen.

Veel succes!

Login of registreer om te reageren