Copd

15-11-2017 om 16:30 uur

Hallo,

Mijn moeder heeft vandaag te horen gekregen dat je copd heeft. Haar longinhoud is gemeten op 30%. Nu lees ik overal dat copd verschillende fases heeft en het lijkt erop dat het alleen maar slechter kan worden.
Is dit ook zo? Of is er ook de mogelijkheid dat de longinhoud nog iets vergroot wordt na enkele aanpassingen in leefstijl? Kan dit dan ook stabiel blijven in plaats van alleen slechter worden?

Ik hoor graag van jullie.

Login of registreer om te reageren
15-11-2017 om 20:23 uur

@loulou21
Welkom op het Longforum. Je zegt dat de longinhoud van je moeder gemeten is. Ik neem aan door een deskundige. Heeft die geen verdere verklaring gegeven? Bijvoorbeeld een COPD Gold klasse of iets dergelijks? Zonder verdere informatie is er weinig van te zeggen. Afhankelijk van het stadium van de COPD kan er inderdaad nog wel “iets” verbetering mogelijk zijn (door leefwijze en/of medicatie) en ook stabilisatie kan mogelijk zijn, d.w.z. dat het ook op langere termijn niet erger wordt. De huisarts of specialist van je moeder kan zeker redelijk nauwkeurig voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien. Dus COPD op zich hoeft niet per definitie fataal te zijn. Vraag het de behandelend arts, want alleen die heeft inzicht in alle details.

Login of registreer om te reageren
16-11-2017 om 10:08 uur

Beste loulou21,

Je hebt al een goed antwoord gehad van Reuzenkakatoe. Nog even een kleine toelichting over de Gold stadia: aan de hand van de GOLD stadia bepalen artsen in welke fase van COPD de ziekte zich bevindt: van een milde tot zeer ernstige vorm van COPD. In elk opvolgend stadium neemt de ernst van de ziekteverschijnselen toe. Dus hoe verder de ziekte is gevorderd, hoe meer klachten de patiënt zal ervaren en hoe meer complicaties er kunnen optreden. Die vier fasen van het ziekteverloop van COPD staan bekend als de GOLD stadia. Veel informatie tref je aan op onze website https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/wat-is-copd

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn.

Login of registreer om te reageren