Nalatige huisarts, kan ik wat doen? (Dochter)

18-11-2017 om 15:37 uur

Beste leden,

Bij mijn moeder is ruim 2 jaar terug de diagnose COPD gesteld door de huisarts. Zij heeft toen ook medicatie gekregen (inhalatie medicijnen).

Dat zorgde voor weinig verbetering en zij vroeg aan de huisarts een doorverwijzing voor een longarts. Deze wilde de huisarts niet geven; hij zag daar de meerwaarde niet van in en zei dat hij hetzelfde deed als een longarts zou doen.
Ik vond dat al erg vreemd maar mijn moeder is nog van de generatie dat de dokter een autoriteit is en alles het beste weet.

Zo heeft ze 2 jaar dus doorgelopen. Nog wel eens aangekaart bij de huisarts of ze niet beter naar de longarts kon. Maar dat wuifde hij telkens weg.

Ze is nu overgestapt naar een andere huisarts op aandringen van ons (de familie). Dat vond ze al heel moeilijk, ze was bang dat de huisarts zich beledigd zou voelen als ze vertrok.

Nu ging mijn moeder laatst naar een COPD dag in het ziekenhuis. En liet ze haar longinhoud testen. Die bleek 29%. De verpleegkundige vroeg haar ook wie haar longarts was. Ja, die had ze dus niet. De verpleegkundige stond met haar oren te klapperen. Ook bij navraag welke medicatie ze kreeg, bleek dat wat ze gebruikte erg achterhaald te zijn. Vandaar dat het ook amper iets deed voor haar.

Nu moet ze dus zo snel mogelijk een doorverwijzing vragen bij haar nieuwe huisarts voor een verwijzing
Naar een longarts.

Ik ben nu erg boos op haar vorige huisarts. Dat hij haar zo lang heeft laten aanmodderen en niet wilde doorverwijzen.

Kan ik actie ondernemen? Mijn moeder wil er geen werk van maken. Die voelt zich al erg bezwaard dat ze weg is gegaan bij deze huisarts.

Graag jullie reactie/advies.

Login of registreer om te reageren
18-11-2017 om 19:01 uur

Je kan een afspraak maken om het rustig te bespreken of een officiële klacht indienen.

Login of registreer om te reageren
19-11-2017 om 08:56 uur

Ik verwacht dat de oude huisarts in dezelfde woonplaats zit als de nieuwe? Grote kans dat bij spoed de oude huisarts langs komt, Ik zou eerst een afspraak maken met de oude huisarts en de ongenoegen laten weten. Misschien is dat het beste na het bezoek aan de longarts, dan weet je wat er precies aan de hand is met je moeder en of ook de longarts het medicijn achterhaald vindt.

Daarna kun je een klacht indienen als je dat wilt. Besef dat t veel energie en tijd kost.

Login of registreer om te reageren
19-11-2017 om 20:54 uur

In dit stadium lijkt mij de oplossing van emsepems de beste. Eerst via de nieuwe huisarts naar de specialist en daarna een gesprek met de oude huisarts. Gezien zijn houding verwacht ik daar niets van, maar hij zou tenminste moeten uitleggen waarom hij hardnekkig weigerde om door te verwijzen. Daarbij leg je de bevindingen van de COPD-dag en die van de specialist op tafel. Hij zou dan in moeten zien dat hij fout zat. Als je daar dan nog aanleiding toe ziet dan kan je meteen een officiële klacht bij de oude huisarts indienen. Mocht je moeder de oude huisarts dan nog tegenkomen bij spoed, bij waarneming of bij de huisartsenpost dan zal hij in ieder geval minder dwarsliggen omdat hij dan weet dat zijn acties door de nieuwe huisarts en door de specialist worden gezien. Je moeder hoeft zich nergens schuldig over te voelen, maar ik weet hoe ouderen daarover denken. De grote meerderheid van de huisartsen doen alles voor hun patiënten maar soms gaat gewoon alles mis. Het is dan zowel voor de patiënt als voor de huisarts beter om een andere huisarts te nemen. Over een eventuele claim tegen de oude huisarts wil ik me niet uitlaten, want daar mis ik de kennis voor.

Login of registreer om te reageren
20-11-2017 om 06:44 uur

Klacht indienen tegen je huisarts! Hebben wij ook gedaan tegen de arts van het verpleeghuis van mijn vader wegens nalatigheid waardoor hij bijna dood was. Een huisarts is geen heilige ook al willen ze zo wel heel graag behandeld worden.

Login of registreer om te reageren