Verbetering mogelijk bij COPD

19-01-2018 om 17:24 uur

Even voorstellen, ben een nieuwe bezoeker. Een viertal jaar geleden werd COPD bij mij vastgesteld. Er werd vastgesteld dat ik op 65-jarige leeftijd een longcapaciteit had van 45%, terwijl dat in principe gezien mijn leeftijd 85% zou moeten zijn. Op dat ogenblik had ik tijdens de dagelijkse activiteiten daar eigenlijk geen last van. Ik was als gepensioneerde een huis aan het bouwen voor mijn dochter en fysiek ging dat allemaal vrij goed. Twee jaar voordien had ik plots bij inspanning pijn in de borststreek, gevolg: een stent geplaatst in de longsladader.
Ik ga elk half jaar op controle bij de longspecialist (vraag mij nu wel af op wel nodig is en of dit niet kan om het jaar). In totaal zou er een zeer lichte achteruitgang zijn. Drie jaar geleden ben ik gestopt met roken. Ik was daarna teleurgesteld omdat de testresultaten niet verbeterd waren. De longspecialist zegde mij echter dat longblaasjes die stuk waren zich niet konden herstellen.
Ondertussen doe ik op aanraden van de longspecialist veel aan beweging: 2 à 3 keer per week 2 uur wandelen, en bijna dagelijks 15 à 20 km fietsen met elektrische fiets. Met gewone fiets lukt bijna niet, enkel op vlakke weg en zonder tegenwind. Ben ondertussen 7 kg bijgekomen en alles gaat wat moeilijker. Enige medicatie is Duovent, enkel bij inspanning, zelfs nog niet elke dag.
Wat is nu eigenlijk mijn probleem? Tegelijkertijd bij mij kreeg een vriendin des huizes hetzelfde probleem, maar het manifesteerde zich veel erger. Kon met moeite nog 200 meter gaan en kreeg ademhalingsproblemen. Werd opgenomen op spoed enz.. Sinds die tijd gebruikt zij 's nachts een zuurstofconcentrator op voorschrift van de longspecialist. Is iets voor mij gestopt met roken. Voelt zich nu een stukje beter,(( maar wat is dat?). Doet echter weinig of niets aan beweging niet wandelen en niet fietsen.
Het eigenaardige van het hele verhaal is dat zij deze week vertelt dat zij een nieuw longonderzoek ondergaan heeft en dat zij vroeger 32% had en nu 50%. Ze was dus een hele stap vooruit gegaan.
Ik betwijfel echter of dit kan. Is zo'n vooruitgang mogelijk? Ik dacht dat het enkel kon achteruitgaan.
De vraag is: twijfel ik terecht aan het verhaal van onze vriendin?
Dank voor alle reacties.

Login of registreer om te reageren
19-01-2018 om 17:32 uur

Hallo Frederiek, best moeilijk om zo wat zinnigs er over te zeggen, kapotte longblaasjes herstellen nooit maar het kan wel zo zijn dat de vriendin jaren lang roofbouw heeft gepleegd op haar lichaam, ze is nu ook al wat jaren gestopt met roken en is misschien nu meer uitgerust, mede door de zuurstofaanvulling snachts.
Je kunt eigenlijk nooit vergelijken met copd, de 1 doet er alles aan en gaat achteruit, de ander blijft roken en beweegt niet en is stabiel , maar het kan ook vaak een momentopname zijn.
Ik denk zoals jij bezig bent, het juiste is, niet roken en veel bewegen wat nog lukt dan doe je er zelf alles aan.
Succes en sterkte, Jolien

Login of registreer om te reageren
22-01-2018 om 07:31 uur

Dank voor het antwoord Jolien. Wat kun je dat allemaal zo mooi formuleren. Op zich heeft het uiteraard weinig betekenis voor ons of onze vriendin nu zoveel vooruit geboekt heeft of niet. Uiteraard heeft het voor haar een enorme betekenis. Hoe dan ook, ik blijf het raar vinden.
Wat mezelf betreft, ik heb ook nog Crohn. Een zestal jaren geleden een operatie, verwijderen van stukken van de dikke darm. Dit is ook helemaal geen aangename ziekte. Sinds vorig jaar gaat het een stuk beter. Ademtesten ondergaan om eventuele voedselallergieën vast te stellen. Enkel lactose zou mogelijk een probleem vormen, maar de test wees het niet duidelijk uit. Gebruik nu meestal lactose-vrije producten en ik heb toch veel minder last van Crohn. Waar ik ook meer aandacht aan besteed is regelmatiger naar toilet gaan. Bijvoorbeeld net voor ik ga wandelen enz. Waar ik vooral gelukkig mee ben: ik kan nog veel doen, ik doe graag veel met de handen. Een doe-het-zelver. Het mogen allerlei dingen zijn, dingen maken voor de woning van mijn dochter. Zo maakte ik onlangs een bartafel op vraag van mijn dochter. Haar schoonbroer is een kunstsmid kon niet geloven dat ik die gemaakt had. Dat maakt mij natuurlijk zeer gelukkig.
Ik voel mij zeker beter dan een drietal jaar geleden (niettegenstaande in duidelijk een tikkeltje achtergang met Copd voel) en ben niet ongelukkig in de toestand waarin ik verkeer.
Groetjes.

Login of registreer om te reageren
22-01-2018 om 10:25 uur

Dat valt zeker niet mee de ziekte van Crohn naast de copd te hebben.
Ik ken de ziekte uit mijn familiekring, vaak nemen je darmen lang niet alle vitaminen enz.op, dan ben je vlugger vermoeid denk ik.
Dan is het toch heel knap wat je allemaal nog doet aan beweging.
Wat enorm leuk dat werken met je handen,en dan een groot compliment van een kunstsmid daar groei je van, echt heel fijn.
Voor je vriendin in zo'n vooruitgang prachtig maar ik snap je twijfel, ik heb het ooit gehad met een persoon die bleef doorroken en zelfs eerst vooruit ging, terwijl ik al jaren gestopt was achteruit holde aan longfunctie.
Ik wilde het niet maar het ergerde mij toch en snapte er niks van, alleen later was ik stabiel en had diegene opeens een enorme achteruitgang.
Daaraan kun je vaak zien dat stoppen met roken het allerbeste is en beweging maar dat het geen exclusieve garanties geeft voor de toekomst.
Gelukkig kun je er goed mee omgaan en vermaak je je prima zo te lezen, fijn!
Groetjes, Jolien

Login of registreer om te reageren