Pijn bij longembolie

18-02-2018 om 11:41 uur

Ik ben Michael, 43 jaar, alleenstaande vader van 2 kinderen. Na een tweede trombosebeen, uit het niets, heb ik sinds woensdagavond 14-02 een longembolie. Het is een kleine onder in mijn rechter long en dit is vrijdag 16-02 geconstateerd. Ik mocht direct naar huis met bloedverdunners Eliguis Apixaban. Mede op mijn verzoek ivm de thuissituatie. Op pijn en kortademigheid na had ik verder geen klachten. De specialist adviseerde 4x per dag paracetamol te slikken en indien nodig Diclofenac. Over 6 weken willen ze me terug zien om te onderzoeken waardoor dit is gebeurd.

De pijn en kortademigheid is 's avonds / 's nachts het ergst. Waarom? Het lijkt te gebeuren na het eten. Wellicht moet ik wat minder gaan eten en wat meer verdeeld over de dag. De afgelopen 2 avonden nachten heb ik naast paracetamol ook Diclofenac moeten gebruiken om normaal te kunnen ademen. Dit werkt goed.

Mijn gewicht en conditie is/was goed.

Ik had de laatste tijd onwijs veel stress en ik doe keihard mijn best om positief te blijven na dit voorval. Het lukt redelijk. Het puntje kinderen is wat lastig. De tweede keer in mijn leven dat ik heel goed moet nadenken wat ik zeg en hoe ik het formuleer om hun niet te laten stressen. Mijn pijngrens is best hoog maar een bijna spastisch naar adem happende vader die het uitschreeuwt van de pijn heeft mijn geruststellende woorden bijna teniet gedaan.

De artsen vinden me een bijzonder geval. Mijn trombosebeen was alleen kramp op 1 plek. Niet rood, niet dik, niet glanzend, niet warm, geen koorts maar alleen bijna continue kramp op 1 plek. De eerste keer na een fractuur. De tweede keer out of the blind en was de diagnose een gescheurde kuitspier. Helaas heb ik nu een longembolie..

Sinds gisterenavond 17-02 krijg ik allemaal zeurende bijpijnen. Gisterenavond heeft de Diclofenac de pijn op mijn borst en rechtsonder verholpen. Echter heb ik 4 uur lang een continue kramp aan de voorkant van mijn rechterschouder gehad waar door ik niet kon slapen. Ik heb de post gebeld omdat een heftige pijn wordt onderdruk en iets in de schouder ruim 5 uur echt pijn doet ondanks het slikken van Paracetamol en Diclofenac. Een bezoekje aan de huisartsenpost in de nacht heeft geen uitkomst gebracht. Dat was ook 5 uur later en na nog een uur wachten in de wachtkamer begon de pijn wel langzaam weg te trekken. Ik ben overigens blij dat ze me wel wilde zien voor de zekerheid.

Nu zondag 18-02 heb ik weer een soortgelijk pijn rechts in mijn onderrug. Mijn schouder is ook nog gevoelig op die ene plek maar op een pijnschaal van 1 tot 10 is dat nu een 1. De pijn in de onderrug een 3 soms 4. Paracetamol geslikt in de ochtend en middag. Diclofenac is niet nodig, het is 12:32 en ademen gaat zonder heftige pijn.

Online een diagnose stellen kan niet maar zijn dit bekende klachten? Lopen hier meer mensen mee? Stress? Bijwerking medicijnen? Reizen er nog meer propjes door mijn lichaam?

Gezien mijn voorgeschiedenis is het nu best lastig om dit even weg te wuiven en te negeren.

Heeft iemand dit verschijnsel eerder meegemaakt of zijn de klachten bij iedereen anders? Kan iemand mijn hersenen tot rust brengen met wellicht een logische verklaring?

Grtz,
Michael

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
19-02-2018 om 12:56 uur

Beste Michael

Indien je een longembolie hebt is zie je wel vaker dat je wat prikkeling van het borstvlies kunt hebben (zgn pleura prikkeling en dat kan heel pijnlijk zijn). Het is goed te weten dat de bloedverdunner er voor zorgen moet dat het stolsel niet aangroeit en je lichaam het stolsel zelf oplost. Het is aannemelijk dat er vanuit je kuitvaten nog een stolsel doorschiet naar je longen die de klacht dan even verergert, maar je bent al behandeld voor die stolsels. Pijnstilling is dan prima.
Klassiek is er een rood, warm, pijnlijk en gezwollen been. Alleen pijn aan een kuitspier is niet bijzonder, dat zie je wel vaker weet ik uit eigen ervaring.
Als laatste altijd goed te weten dat deze stolsels in je kleine bloedsomloop zitten!
Waarom zeg ik dat?
Tenzij je een afwijking hebt aan je hart waarbij de kleine en grote bloedsomloop in verbinding met elkaar staan (een gat tussen beide helften van het hart bv), is het dus niet zo dat deze stolsels een herseninfarct of een hartinfarct veroorzaken. Dat is nl de grote bloedsomloop.
Indien de klachten blijven hangen of jemeer benauwd wordt zou ik de afspraak bij de specialist vervroegen of even een belafspraak maken.

Groet, Peter MB van Tilburg

Login of registreer om te reageren