Geen houtrookpolitie

23-03-2018 om 10:35 uur

De directeur van het Longfonds gaf aan in de media dat zij geen houtrookpolitie willen hebben. Ooit wilden we ook geen regels op de werkplek voor wat betreft roken. Samen werd het helaas niet opgelost, pas toen er regelgeving kwam kon dat pas worden opgelost. Nu zie ik hetzelfde bij rookoverlast van schoorstenen en tuinkachels. Dat nog vele malen erger is dan sigarettenrook. Dit omdat de rook ook in je eigen leefomgeving (je woning) terecht komt. Overigens kan dat bij sigarettenrook ook, echter de reikwijdte van houtrook is vele malen groter te weten 400 meter (bron GGD).

Het Longfonds wil geen houtrookpolitie op de momenten dat iemand asociaal stookt. Het RIVM heeft hier een stappenplan opgesteld maar is te vrijblijvend.

De GGD wil juist wel dat de politie kan handhaven bij ernstige houtrookoverlast situaties. Bijvoorbeeld als de pijp van je buren uitkomt bij je slaapkamerraam.

Zie https://rookoverlast.wordpress.com/2017/09/19/meldpunt-rookoverlast-vra… waarin de GGD pleit voor een houtrookpolitie.

Kunt u uitleggen waarom het Longfonds niet kiest voor een houtrookpolitie? Ik begreep van de houtkachelbranche dat zij het Longfonds ook sponsoren. Kunt u dit ook aangeven of dat correct is? Is het Longfonds ook bang voor donateurverlies als zij pleiten voor verdere maatregelen inzake houtrookoverlast?

Login of registreer om te reageren
26-03-2018 om 10:09 uur

Het Longfonds wil gezondheidsschade door houtrook voorkomen, met name bij gevoelige groepen zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen. We pleiten voor een stookalarm bij ongunstige weersomstandigheden, gecombineerd met een lokaal stookverbod. Daarnaast wil het Longfonds dat overlastsituaties door gemeenten voortvarend worden aangepakt. Hiervoor hebben gemeenten behoefte aan een instrument waarbij de overlast van het stoken van hout objectief wordt vastgesteld. Het ontwikkelen van een dergelijk instrument wordt door deelnemers (waaronder het Longfonds) aan het Platform Houtrook en Gezondheid opgepakt. Ook willen we dat de landelijke overheid de subsidie op pelletkachels stopzet. We zien dat er steeds meer aandacht is voor de schadelijke gevolgen van houtrook. Uit onderzoek van RTLnieuws (https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/hout-stoken-in-woonwijk-moet-aan-ba…) blijkt ook dat het draagvlak voor maatregelen groeit. Daarom zetten wij ook in op meer voorlichting: we willen dat de landelijke overheid en gemeenten burgers actief gaat informeren over de gezondheidsrisico’s van houtstook en daarbij het stoken van hout ontmoedigt.

Met vriendelijke groet,
De Advieslijn

Login of registreer om te reageren