Overgeven bij hoesten

19-05-2018 om 20:12 uur

Goede avond,

Onze zoon van 11 heeft sinds enkele weken de hele dag door flinke hoestbuien. Ook in de nacht gaan deze hoestbuien gewoon door. Waardoor hij een slechte nachtrust heeft. Ook zijn prestaties op school en bij het sporten(voetbal) lijden hier flink onder. Nu heeft hij vandaag weer een wedstrijd gevoetbald hij moest na een halve wedstrijd brakend door het hoesten het veld af. Vandaag staat te teller op 14 keer braken!! Door zijn hoestbuien.

Intussen hebben we al contact gehad met de huisarts en die heeft ons doorverwezen naar een kinderarts, en daar zijn we ook deze week voor het eerst geweest. Daar hebben ze een longfunctietest afgenomen waar verder niets is uitgekomen, en ook bloed afgenomen om te testen op allergieën zoals huisstofmijt, hond, kat en pollen. Daar hebben we nog geen uitslag van. Verder wil de arts ook dat er een fysiotherapeut een test gaat afnemen, maar die test zal pas eind juni worden afgenomen. Wel is er al eerder een telefonische afspraak voor de uitslag van het bloedprikken (allergietest).

We hebben vandaag gebeld met de eerste hulp van dit ziekenhuis om toch graag gezien te worden omdat het zo slecht gaat.
Zij gaven aan nu niets voor hem te kunnen doen.
Maar zijn wij als ouders zijn nog heel erg bezorgd over deze situatie en willen graag dat er toch iets voor hem gedaan kan worden.

Hebben we te weinig geduld en moeten we wachten op de afspraken die er staan??
Of moet er echt al iets aan gedaan worden?

Zijn er misschien al aanwijzingen waar we rekenening mee kunnen houden?? We hebben zelf al een keer aangegeven of het geen kinkhoest kon zijn maar de kinderarts gaf aan dat het verloop van zijn hoesten (inmiddels al een week of 5) niet in dit ziektebeeld past.

Zijn er tips die ons kunnen helpen zijn hoesten te verminderen? We laten hem al niet meer fysiek inspannen, het huis wordt goed schoon gehouden, het hoofdeinde van zijn bed staat hoger... op dit moment houden de hoestbuien van onze zoon het hele gezin in de greep en het heeft op alles en iedereen impact! En onze zoon is helemaal uitgeput.

Alvast bedankt voor uw reactie

Met vriendelijke groeten,
Ouders van Jesse

Login of registreer om te reageren
23-05-2018 om 13:56 uur

Heb je geen ventolin gekregen om voor het sporten te inhaleren, kijken of het dan beter gaat? Kinkhoest duurt m.i. wel iets langer dan 5 weken.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
23-05-2018 om 14:54 uur

beste ouders van Jesse,
wat een vervelende situatie voor jullie. Hoesten kan hardnekkig zijn en flinke gevolgen hebben. Niet altijd wordt de oorzaak achterhaald en gaat het vanzelf over. De mate waarin Jesse last heeft lijkt me voldoende reden om contact op te nemen met de kinderarts en te kijken of er zaken versneld kunnen worden, zeker als er ook sprake is van bijvoorbeeld schoolverzuim. Soms is er sprake van een vicieuze cirkel en kan iedere prikkel weer nieuwe/heftiger hoestklachten uitlokken; dat is echter niet altijd het geval en ik zou niet adviseren om iedere inspanning te vermijden om snelle achteruitgang van de conditie te voorkomen.
In veel gevallen wordt bij langdurige hoestklachten kinkhoest wel uitgesloten maar het is belangrijk om te weten dat die wetenschap geen consequenties heeft qua behandeling (en in dat opzicht dus weinig zin heeft). Het kan echter wel prettig zijn om een verklaring te hebben, ook omdat de klachten dan nog wel enige tijd kunnen duren.
- de SEH bezoeken zal in veel gevallen niet helpen; de klacht bestaat lang en er is niet een 1-2-3 oplossing
- pufjes ventolin proberen lijkt me gezien de volstrekt normale longfunctie ook niet aangewezen

Kortom, mijn advies is contact opnemen met jullie kinderarts en aangeven welke (grote) gevolgen de klachten van Jesse op dit moment hebben. Dat zal ongetwijfeld reden zijn om zaken te versnellen.

veel sterkte!

Login of registreer om te reageren
24-05-2018 om 15:04 uur

Goedemiddag Dr Roukema, bedankt voor uw antwoord. We hebben inderdaad inmiddels contact gehad met de kinderarts, de afspraken die stonden zijn vervroegd en uitgebreid met een histamine-provocatie test.
Ook het sporten kan/zal weer hervat gaan worden. (niet kunnen voetballen is echt een straf voor hem

Login of registreer om te reageren