50+ en plotseling ernstige allergische astma? Ik geloof het niet?

20-05-2018 om 19:16 uur

Beste. Als kind ernstig allergische astma en dat verdween vanzelf. Mijn hele leven alles gebruikt wat je bedenken kunt van roken tot veel roken . Besloten vorig jaar maar eens te stoppen. Nooit astma of last gehad. Tot de griepprik eind vorig jaar. Eerst gedacht aan longontsteking met twee kuren , maar na maanden aantobben en verergeren nu inmiddels in " behandeling" bij een specialist. Het wordt met de dag erger, Mijn werk lijdt er onder , prive erg veel onzekerheid . 400 Euro geinvesteerd in slaapkamer, niets lijkt te helpen. Zelfs de geruststellende woorden en nieuwe medicatie van specialist doet helemaal niets. Het enige dat helpt , lijkt een overdaad aan Ventolin 200. wel 8 - 12 op een dag. Te gek voor woorden. Dan ben je gestopt met roken al 6 maanden. Niemand kan een duidelijke verklaring geven. Het meest vervelend is toch wel dat het ziekenhuis gerust 2,5 maand over laat gaan tot een volgend consult. Om te melden dat de bedachte therapie niet helpt. Ben er erg boos over. Mijn werkgever loopt hoofdschuddend rond als ik even moet zitten, of na een ferme hoestbui tot kokhalsen toe. zelfs de codeine lijkt het op te geven. Dit kan echt niet langer zo! Dat kost me mijn baan. de vraag, oja, de vraag: Hoe kan ik e.e.a. versnellen en verbeteren naast alle prikkels die ik al de deur uit heb gedaan? ( huisdier, suiker, wollen dekbedden etc? De nood heeft wat mij betreft d et op bereikt. Van vitale vent ( ik reed 3 mountaibike tochten per jaar ( 30 km) , naar een schuifelend oud mannetje. Ik begrijp niet hoe ik van een wild rokend leven zomaar in een heel ander beperkt leven val met de suggestie astma. Kan er nu niets anders aan de hand zijn? ( hart of i.d.?) Men ziet er bij de specialist geen reden voor om dat te onderzoeken. " iedreen heeft wel een hartruis " ;-) ... Wat moet ik doen??

Login of registreer om te reageren
21-05-2018 om 06:50 uur

@Willemjan
Heel vervelend wat je nu meemaakt.
Welke medicatie gebruik je?
Corticosteroïden helpen om je longen rustig te krijgen
en minder gevoelig voor prikkels. Naast de fysieke klachten
krijg je mentale problemen. Angst om je werk te verliezen?
Is er meer met mij aan de hand? Hoe moet dit verder?
Voor mij heel herkenbaar en ben er nog steeds mee bezig.
Anderhalf jaar geleden ben ik gestopt met roken na de diagnose
astma. Ik hoestte heel veel, was benauwd, vermoeid en ontwikkelde
ook angstklachten. Heel langzaam ging het beter en ben nu weer aan het werk
maar de hoest en slijmproductie zijn er nog steeds.
Het verschil is dat ik er nu beter mee om kan gaan.
Zoek hulp, zeur bij de HA of de LA, ga naar iemand om mee te praten
een POH of psycholoog, onderschat de impact van stress op astma niet.
Daarnaast, geef het de tijd: longen hebben blijkbaar soms echt tijd nodig
om te herstellen van de effecten van jarenlang roken.
Heel veel beterschap en die komt, blijf rustig en zoveel mogelijk positief

Login of registreer om te reageren
21-05-2018 om 13:45 uur

Ik kan deels het verhaal van @joop60 bevestigen.
Je lichaam is lange tijd gewend geweest aan de inname van gevaarlijke stoffen en daardoor stond je afweermechanisme op "red alert". Nu je gestopt bent met roken, schakelt de afweer ook een tandje terug waardoor allerlei "verborgen gebreken " tevoorschijn kunnen komen. Het lichaam (mn. de longen) begint ook met het wegwerken van alle troep en ook je hormoonhuishouding en zelfs bloedsuikerspiegel moeten een nieuwe balans zien te vinden. Dat alles kost het lichaam veel energie en daardoor ga je jezelf moe en lusteloos voelen. Bovendien zitten er in sigaretten allerlei toevoegingen die de kwalijke gevolgen van roken onderdrukken zoals hoestonderdrukkers, luchtwegverwijders en, schrik niet, sporen van antibiotica.
Nu is ieder mens verschillend en zijn er veel die nadat ze gestopt zijn geen centje pijn en alleen maar voordelen hebben ondervonden.
Maar de door jou beschreven klachten t.g.v. het stoppen met roken zijn in de medische wereld zeer zeker gekend maar om voor de hand liggende reden wordt daar niet zoveel ruchtbaarheid aan gegeven. Even goed inlezen en daarna goed doorvragen bij je behandelend arts. Een remedie is er ook gewoon niet. Wel wat deel-remedies op het gebied van symptoombestrijding maar die doen vaak meer kwaad dan goed of zadelen je op met een nieuwe (medicijn)verslaving.
Ik ben zelf 4 jaar geleden van tabak roken geswitched naar dampen (e-sigaret) maar ook dat heeft mijn lichaam niet weerhouden de soms vreemdste aanpassingskapriolen te vertonen.
't is een kwestie van afwachten en uitzingen maar uiteindelijk is er licht aan het einde van de tunnel.
Wat er daarna overblijft, is de permanente beschadiging van je longen en daar zul je dan ook altijd alert op moeten blijven.
Succes en sterkte. Schrijf het hier van je af

Login of registreer om te reageren
23-05-2018 om 13:13 uur

Dank alvast voor jullie (h)erkenning. Gecompliceerd, maar ik vind het niet vanzelfsprekend dan maar accepteren , ik zal alles inzetten om er af te komen. Ik vind t tot nu toe slecht leefbaar na ruim al 7 mnd klachten die verergeren as we speak. Werk, het wordt zomer , strand, mensen, ... lekker zo' n blaffende gorgeldoos zonder enige energie benauwd zwart voor ogen , dat schrikt af dat is vies. Dat kan ik niet gebruiken. Trap, tas, dragen, vergeet t maar. Gesprekje? 4 zinnen en hops lelijke hoestbui. Terug roken geen optie, ( natuurlijk niet) maar je zou t zo doen als je er dan zo vanaf bent. Ja klopt Seritide, Foster, Severent , montelukast, ventolin....het helpt allemaal maar een beetje. Het ongelukkige is dat ik geen corticosteroïden mag vanwege ( ook al vreemd) op jonge leeftijd serieuze netvliesklachten. En de meeste muv severent bestaat daar uit. Het leren mee omgaan dat zou me nog best lukken maar die fase is me een stap te ver. Elke tip die t leven terugblaast is welkom. Mag ik blijven aandringen bij specialist? Is het nou zo normaal dat men mij voor ruim 2 mnd t bos instuurt met nieuwe probeersels? Ik kom er zelfs met de HA niet doorheen bij de afspraken balie. Tot dusver bedankt voor de reacties, en die nog komen gaan. Kan er wel wat mee..

Login of registreer om te reageren
23-05-2018 om 13:53 uur

Willemjan, vergeet niet dat je jarenlang luchtverwijders inhaleerde, die zitten nl. in de sigaret! En blijkbaar zit er veel troep in de longen, dat moet er ook uit. Bij man mijn man kwam zelfs de nicotine via de huid op zijn benen eruit, hij kreeg hele rare vlekken. Je lichaam moet ook een nieuwe balans vinden. Misschien is het een idee om het eens in de alternatieve hoek te proberen? Klassiek geschoolde homeopaat of zo? Als ondersteuning ernaast.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
28-05-2018 om 08:24 uur

Blijkbaar heeft het astma weer de kop opgestoken bij u. Wat u beschrijft zie je vaker: astma klachten op kinderleeftijd, daarna een periode geen klachten en op een gegeven moment duiken de klachten weer op. Dat kan allerlei oorzaken hebben, meestal begint het met een (virale) luchtweginfectie. Als longarts heb je dan een vaste volgorde van aanpak om de patiënt weer stabiel te krijgen. Veel is er denk ik bij u al gebeurd, zoals het vermijden van allergische en niet-allergische prikkels. Daarnaast is goede medicatie uiteraard van belang. Het is wel heel vervelend dat inhalatie corticosteroïden bij u blijkbaar geen optie zijn, want deze vormen eigenlijk de hoeksteen van de behandeling omdat ze de ontsteking in de luchtwegen bestrijden. De andere middelen zijn met name luchtwegverwijders en die helpen dan onvoldoende. In uw geval is immuuntherapie te overwegen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar, afhankelijk van het feit of u allergisch bent en bepaalde bloedwaarden. Bespreek het eens met uw longarts.

Login of registreer om te reageren
21-10-2018 om 08:39 uur

Willem Jan als ik jou verhaal lees dan lijkt het net hetzelfde als dat van mij. Alle soorten prikkels lokken bij mij een hevige astma aanval uit die mij ook zo ontzettend vermoeid maakt. Intussen ook nieuwe matras en een dure anti mite protection hoes gekocht. Zo'n hoes voor het kussen ook en toch ben ik zo de adem af gesneden dat het lijkt alsof er ammoniak in de kamer gemorst is. Stof. Houtrook. Kamerplanten. Bloemen. Uitstoot wagens .. niets kunnen mijn longen nog verdragen.. dan gaat alles dicht en begint mijn hart onwijs te kloppen alsof ik stik. Op een dag zal dit eens fataal zijn denk ik dan. Ik vraag mij echt af hoe het met jou gaat inmiddels ?

Login of registreer om te reageren