Astma of copd (Wat is het verschil?)

10-07-2018 om 15:56 uur

Ik heb al vanaf 4 jaar astma( heet denk ik nu copd) Leeftijd 86 jaar. gebruik al jaren symbicort. Volgens huisarts ,Na longfunctie heb ik gold 2. De huisarts adviseerd om met symbicort te stoppen,Weet eigenlijk niet waarom. Heb mijn twijfels, Kreeg niet de indruk dat Symbicort veel hielp. Wat is wijsheid

Login of registreer om te reageren
11-07-2018 om 07:30 uur

Beste Jaimita,

Je hebt best veel vragen. Bij de Advieslijn kunnen we je daar zeker e.e.a. over vertellen. Neem gerust even contact op 033-4341212.

Met vriendelijke groet,
Advieslijn

Login of registreer om te reageren
26-07-2018 om 12:34 uur

Misschien dat ik inderdaad veel vragen heb maar dat komt denk ik omdat ik bijna nooit antwoord op mijn vragen krijg

Login of registreer om te reageren
26-07-2018 om 14:09 uur

Wat een vreemd antwoord van de advieslijn. Waarom bestaat dit topic dan?

Jaimita,

Ik kreeg de diagnose astma, maar korte tijd later werd er gezegd: Omdat je rookt is het COPD. Als je vraagt wat verder het verschil is, dan weten de specialisten het zelf ook niet.

Ik heb gedurende langere tijd Symbicort gebruikt; eerst de 200 en zonder opgaaf van reden door de longarts veranderd naar de 400/12 en weer later Spiriva erbij, omdat hij vond dat dit moest, niet omdat ik extra klachten had.
Uiteindelijk ben ik zelf gaan minderen en gestopt met alles. Dit bevalt mij beter.

Login of registreer om te reageren
26-07-2018 om 14:43 uur

Welkom hier Jaimita,

Het verschil met astma en copd is dat bij astma de luchtwegvernauwing niet altijd aanwezig hoeft te zijn(,dat noemen ze dat is omkeerbaar) indien je stabiel bent en goed ingesteld bent op medicijnen, bij astma spelen allergieeen ook vaak mee
Bij copd is dit altijd vernauwd (onomkeerbaar)en blijft vaak achteruitgaan, het is progressief en dit is bij astma niet altijd.
Ook is bij copd vaak de oorzaak roken.
Bij copd spelen allergieeen minder mee.
Zo is het mij ooit allemaal uitgelegd.

Je hebt ook de term ACOS, dan heb je copd met astma erbij, dat heb ik.
Sterkte,Jolien

Login of registreer om te reageren
26-07-2018 om 15:02 uur

goudvisje, ik heb al vaker aan mensen met dat ACOS gevraagd hoe je dat kunt testen. En als je klachten hebt hoe je dan weet of je last van de astma hebt of van de COPD? Misschien weet jij het antwoord?
Ik zie het namelijk zo dat je best astma kunt hebben wat later COPD wordt. Maar dat het niet kan dat je COPD hebt waar later astma bij komt... dat vind ik vreemd. Want de klachten bij de COPD zijn vaak toch al hetzelfde als bij astma met het verschil idd dat onomkeerbare.

Jaimita bij COPD gaan over het algemeen je longblaasjes langzaam kapot en bij astma over het algemeen niet. Als de symbicort nauwelijks wat doet snap ik het wel om te stoppen. Waarom iets nemen wat toch niet helpt?

Login of registreer om te reageren
26-07-2018 om 15:28 uur

De term Acos ken ik van t forum, mijn longarts heeft t over copd met een component astma erbij.
Ik had als kind/jongere astmatische klachten en allergieeen, niet echt een diagnose toen gehad want had lichte klachten, copd heb ik door roken en door familiare erfelijkheid, zo is t mij verteld.
Copd kun je testen/zien door scans, longfunctie enz.
Astma ook, alleen zien ze dan geen longemfyseem(copd) op scans en na inhalatie gaat vaak de longfunctie vooruit met longfunctie testen.
Bij copd na inhalatie amper verschil, alle pufjes doen ook amper wat bij copd, puf wel veel maar doet weinig, t is meer pappen en nat houden.

De lich.klachten zul je niet direct kunnen schuiven onder astma of copd, want allebei maakt benauwd, behalve als je last hebt op zo'n moment van allergie dan zou het de astma zijn.
Bij inspanning heb je vaak lage saturatie bij copd, maar ook bij ernstige astma, moeilijk dus.
Ik weet niet of je geen astma kunt krijgen nadat je de diagnose van copd hebt, misschien wanneer je allergieeen krijgt, dat kan altijd ineens gebeuren.
Ik loop al zowat 20 jaar bij de longarts maar ze gebruikt nooit de term acos maar zo heet het nu wel heb ik begrepen.

Mooi verhaal, lekker kort ook :))

Login of registreer om te reageren
27-07-2018 om 10:11 uur

Als het allemaal zo onduidelijk is dan vraag ik mij af of er soms iets te verbergen is. Ik heb een keer gevraagd met wie of waarbij mijn longfunctie vergeleken werd. Het antwoord was zoiets als dit"Het wordt vergeleken met een man van 33jaar die in de Kaukasus woont op 1500 meter, niet rookt, geen houtkachel heeft, een vrouw en 2 kinderen heeft. Zoiets was het wel. Ik ben er enorm mee geholpen

Login of registreer om te reageren
27-07-2018 om 11:04 uur

@jaimita, dan ben je ook niet goed geholpen, wat kreeg je een vreemd antwoord, ik snap dat je je dan zorgen maakt en denkt ze verbergen iets.
Voor de longfunctie hebben ze catogerieeen, waaronder verschil man versus vrouw en lengte en leeftijd, gewicht weet ik niet of dit ook telt.
En dan vergelijken ze de cijfers van jou naast een gezonde (zonder longziekte)vrouw van dezelfde leeftijd en daar komt dan uit wat je hoort te scoren en wat je uiteindelijk scoort.
Heeft niks te maken met een man uit Kaukasas of waar dan ook.
En als je het niet vertrouwd een verwijzing vragen naar een longarts, zij zijn er gespecialiseerd in.
Sterkte hoor en op het forum kun je van alles vragen, Jolien

Login of registreer om te reageren
27-07-2018 om 12:18 uur

Caucasian is dan nogal verkeerd geïnterpreteerd. Dat is namelijk gewoon het ras van oa Europa.

Login of registreer om te reageren