Wat is de relatie van tijdsduur longaanval tot mate van schade aan luchtwegen?

03-08-2018 om 06:41 uur

Als ik een longaanval met zwaar benauwde hyperventilatie heb, maar ik heb minstens vier uur nodig om een plek te bereiken waar ik geholpen kan worden met zuurstof en/of verneveling, richt dat dan aanzienlijk meer (herstelbare of onherstelbare) schade aan dan wanneer er binnen een half uur kan worden ingegrepen?
Kan zo'n aanval ook vanzelf weer stoppen zodat je weer gewoon op je eigen inhalers kunt doorleven? Is er geen risico op een eventuele hartinfarct bij zo een situatie als je al regelmatig last hebt van boezemfibrilleren, of zou je in een voorkomend geval extra medicijnen moeten slikken om dat op te vangen?
Alvast dank voor uw antwoord en vriendelijke groet

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
06-08-2018 om 12:52 uur

Nee, onherstelbare schade ontstaat er niet als de behandeling wat langer op zich laat wachten. Ook voor een hartinfarkt hoef je niet bang te zijn. Tegenwoordig geven we patienten steeds vaker een persoonlijk longaanvalplan mee. Hierin staat beschreven wat je zelf kan doen om een aanval op te vangen en hoe je de medicatie dan moet gebruiken. Ook wordt vastgelegd wat het moment is om hulp in te roepen.
Als u vaak longaanvallen heeft is het de moeite waard om ook eens met uw arts te bespreken hoe de aanvallen deels voorkomen kunnen worden. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Login of registreer om te reageren
08-08-2018 om 12:37 uur

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord, dokter Djamin. Gezien het minimale beetje tijd dat een consult bij de eigen artsen tegenwoordig mag duren schieten veel vragen waar wij patiƫnten mee rondlopen er toch aak bij in. Met veel onrust en verwarring door (teveel?) Google-info als bijproduct. Ik en dus echt heel blij met dit forum en met name voor de tijd die jullie als artsen/specialisten willen besteden aan het beantwoorden van deze vragen.

Login of registreer om te reageren