longfysiotherapie

Zijn er speciale regels voor het sporten bij de fysio voor mensen met longfibrose. Moet je juist wel veel inspanning leveren of juist niet? Kun je overmatige slijm krijgen en een loopneus en hoesten bij (te) veel inspanning? Uiteraard moet je bewegen, maar hoeveel is juist goed?

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Als het goed is, kan de fysiotherapeut deze vragen beantwoorden en je helpen bij een sportschema dat niet te makkelijk of te zwaar is.
 • Corrie2Corrie2 Gebruiker
  Hoi Daantje, bedankt voor je reactie. Dat is nou het probleem omdat er zo weinig mensen zijn met longfibrose, zijn er geen protocollen voor. Je volgt het programma voor COPD en Astma, maar daar zit toch wel verschil in.
  De (meeste) fysiotherapeuten hebben het niet in hun opleiding gehad.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik zou het aan je longarts navragen of er een fysio verbonden is aan zkhs met verstand van longfibrose en of er verschillen zijn mbt bewegen.
  Sterkte!
 • Corrie2Corrie2 Gebruiker
  Dank voor je reactie. Volgende maand moet ik naar de longarts. :bz
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Graag gedaan! Succes volg maand, t is al moeilijk genoeg, je wilt zo graag vooruit he?
 • IlseBIlseB Gebruiker
  Het hangt ook heel erg af van persoon tot persoon. Eerst moet je beginsituatie getest worden, en pas dan kan een goed schema voor jou opgesteld worden, waarbij dan rekening moet gehouden worden met de longfibrose.
  Veel succes!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik heb eerst even gegoogeld wat longfibrose is en kwam dit tegen:

  Het zoveel mogelijk blijven bewegen en het behouden van de spierkracht door middel van fysiotherapie is een bewezen goede therapie. Vraag uw longarts naar de voor u beste manier van bewegen. Het verschilt van persoon tot persoon wat men aankan. Soms kan sporten met behulp van zuurstof uw conditie stabiel houden.
  Bron: longfibrose.nl


  Dus ik denk dat het het beste is zoals goudvisje al zei om even met je longarts te overleggen. Succes!
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #8 edited oktober 2018
  Zelf denk ik dat er in het algemeen maar één regel is....en dat is niet in een protocol te vatten...geen mens, geen ziekte is het zelfde .. zou goed naar je eigen lichaam leren luisteren ... kennis opdoen van je aandoening. Je merkt vanzelf wel of het teveel of te weinig is voor je als je goed naar je eigen lichaam luistert dat valt niet in een protocol te vatten. Die protocollen zijn ook richtlijnen die een fysiotherapeut hanteert en waarop de zorgverzekering de eventuele kosten vergoed. Het staat eigenlijk ook al in het antwoord van Nickiie.

  Sterkte en succes.
Log in of Registreer om te reageren.