Hallo Allemaal!

12-12-2018 om 22:28 uur

Mijn naam is Maria. Ik ben 60 jaar en heb sinds een jaar of 5 COPD, althans dat zei mijn huisarts na een "blaastest". Hij zei me te stoppen met roken (dat wist ik nog niet....) en dat ik Spiriva kreeg. Dat was het dan ook. Geen verdere afsprak, geen verwijzing naar een longarts, helemaal niets.
Natuurlijk had ik zelf ook al gemerkt dat ik "minder lucht" had en dat ik véél minder energie had dan vroeger, maar negeerde de diagnose eigenlijk. Kop ... zand ... enz Nu begin ik steeds meer angst te krijgen en ben ik steeds beperkter in mijn doen en laten. Voor mijn omgeving probeer ik het zo goed mogelijk te verbergen. Ik heb (stiekem vanwege de COPD) geen partner en mijn dochter is uitgevlogen, daar heb ik het nu behoorlijk moeilijk mee. Ik heb een full time baan.
Heb al tig maal geprobeerd te stoppen met roken .. juist ja, zonder succes helaas. Nu krijgt de ziekte steeds meer invloed op mijn leven en ik voel me ontzettend machteloos en enigszins depri.
Herkent iemand zich in mijn situatie of kent iemand het gevoel van angst, onzekerheid en onmacht? Ik denk dat ik nu wat hulp nodig heb....

Login of registreer om te reageren
12-12-2018 om 22:57 uur

Hoi Maria, welkom!

Je vindt hier op het forum een heleboel informatie. Zo te horen is het een goed idee om eens een verwijzing naar de longarts te vragen aan je huisarts.

Gevoelens van angst, onmacht, onzekerheid en neerslachtigheid zijn helemaal niet. Het is niet niets als je wordt beperkt in je dagelijkse doen en laten.

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 08:17 uur

Hoi Maria, en welkom op het forum.

Wel raar dat je huisarts je niet doorstuurt naar de longarts. Zou daar toch om vragen hoor! Want zo weet je nog niets. Je zegt dat je Spiriva hebt en geen andere pufs erbij.

Ik begrijp je gevoelens. Ik denk dat we daar allemaal mee te maken hebben. Lees het forum goed door en stel je vragen. Dat is alleen maar goed. Ook kan je medische vragen stellen aan de arts. Alleen krijg je niet meteen antwoord, want ze werken hier op vrijwillige basis. Maar wij zijn ervaringsdeskundige. Dus stel je vraag maar. :)

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 09:11 uur

Beste Maria,
Allereerst natuurlijk welkom op dit forum.
Om maar met de deur in huis te vallen. Niet je eventuele doorverwijzing naar een specialist maar het roken is je grootste probleem op dit moment.
Roken vernietigt de longblaasjes waardoor de longen steeds minder zuurstof kunnen opnemen. Kapotte longblaasjes kunnen niet meer genezen worden. Eenmaal kapot, altijd kapot. Hoe langer je blijft roken, hoe snelle je gezondheid dus achteruit zal gaan. Dat wil je toch niet?
Ik herken jou verhaal maar al te goed. Struisvogelpolitiek. Ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt.
Toen bij mij voor de eerste keer COPD werd geconstateerd, heb ik dat ook genegeerd.
Ze mochten van mij afpakken wat ze willen maar van m'n sigaretje blijven ze af!
In de jaren daarvoor en daarna op allerlei manieren geprobeerd te minderen of te stoppen met weinig tot geen resultaat. Pillen, pleisters, kauwgum, het werkte geen van alle. Vooral omdat ik eigenlijk helemaal niet wilde stoppen met roken.
Uiteindelijk ben ik helemaal gestopt met rook inademen op een manier waarover hier maar met mondjesmaat gesproken mag worden: De e-sigaret (dampen) heeft mij het leven (voorlopig) gered!

Oh ja! Ik hoor je nu denken: "Maar dat dampen is toch even slecht dan roken?".
Nou, damp is toch echt iets anders dan rook.

Mocht je er meer over willen weten dan kun je altijd via PB (Persoonlijk Bericht) mij vragen.
(Tweede symbooltje van rechts, linksboven in de taakbalk)

Login of registreer om te reageren
13-12-2018 om 10:10 uur

Beste Maria,

Welkom op het longforum, wat goed dat jij je hier hebt aangemeld en deze vragen hier stelt. Het is logisch dat jij je machteloos en depri voelt als je steeds meer beperkt wordt. Het is zoals je huisarts je adviseerde stoppen met roken. Weet natuurlijk niet in welke mate je zelfstandig, zonder hulp of hulpmiddelen geprobeerd hebt te stoppen met roken? In ieder geval, zo lees ik, waren alle pogingen zonder succes en dat is erg vervelend en heel jammer.

Het verbaasd me dat je huisarts ook geen hulp of de mogelijkheden voor hulp bij het roken heeft aangeboden. Blijf communiceren met de huisarts benadruk dat je zijn hulp en inzet nodig hebt, hij is er voor jou en niet andersom. Er zijn vele mogelijkheden om je te ondersteunen bij het stoppen met roken een daarvan is Champix waarvan ook hier vele lotgenoten mee gestopt zijn met het roken.

Er zijn diverse cursussen en instanties die je heel goed kunnen helpen bij het stoppen met roken, je zorgverzekering kan je zelfs hierbij helpen, al dan niet met ondersteunende "genees"middelen. De stoppen met roken cursus zit als het goed is weer in het basis pakket en wordt door je zorgverzekering vergoed. Dit moet je even uitzoeken die cursus is een tijdje uit het pakket geweest en helemaal zeker ben ik daar dus niet van, daarvoor raad ik je aan contact op te nemen met je zorgverzekering.

Wil je alleen, met klem, aanraden om een volgende moment dat je wil stoppen met roken heel goed te overwegen, te plannen, te bespreken met je omgeving, en met je huisarts. Juist het blijven communiceren, dus niet wegstoppen, zal je helpen. Bedenk dat elke keer dat je een mislukte poging doet om te stoppen met roken het de volgende keer lastiger wordt. Hier zijn vele reden voor een daarvan is dat je onderbewuste steeds meer bevestigd wordt "zie ik kan toch niet stoppen met roken", je bouwt op die manier je volgende falen in!

Ander aspect daarin is dat als je stopt met roken het eerst ogenschijnlijk slechter met je gaat, je gaat vaak meer last krijgen van de copd omdat je lichaam protesteert en ook omdat in sigaretten ook stoffen zitten die vele prikkels onderdrukken.

Je kan ook contact opnemen met de advieslijn van het longfonds telefoonnummer (033) 43 41 212

Ook kan Stivoro je heel goed helpen en adviseren bij het stoppen met roken telefoonnummer 0900 – 1995

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust.

Wens je heel veel sterkte en succes.

Marcus.

Login of registreer om te reageren