Bijwerkingen, hoe worden deze veroorzaakt?

In de bijsluiter van de seretide staat dat je er bronchitis ( farmacotherapeutisch kompas), toename van het aantal verkoudheden, ( Glaxo Smith Kline bijsluiter) , ontstekingen van de sinussen ( ( Glaxo Smith Kline bijsluiter) en longontsteking van kan krijgen. Ik vraag me af waardoor deze bijwerkingen door veroorzaakt worden. Weet iemand dit?

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  In seretide zit een ontstekingsremmer, die remt de ontsteking die je astma veroorzaakt en zorgt daarom voor rustiger astma. Een ontstekingsreactie is ook de reactie van je afweersysteem om in actie te komen tegen ziekteverwekkers. Als die reactie geremd wordt door de medicijnen, ben je ook vatbaarder voor bijvoorbeeld een verkoudheid of bronchitis.
 • ballingballing Gebruiker
  Da's een mooie en heldere uitleg @Daantje .
 • JokespokeJokespoke Gebruiker
  Dank je Daantje! Ik denk ook dat het zo werkt maar ik zou zo graag bevestiging zien van een longarts hiervan. Is er een longarts die dit kan bevestigen??
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Mooi uitgelegd @Daantje :) zo heb ik inderdaad ook geleerd dat het werkt.
  @Jokespoke op een antwoord van de longarts hier moet je soms even wachten en kan een aantal dagen duren. Mocht je snel antwoord willen hebben zou je ook je huisarts kunnen consulteren om bovenstaande uitleg bevestigd te krijgen. Of zelf google erop naslaan en zoeken naar representatieve bronnen die dit bevestigen
 • JokespokeJokespoke Gebruiker
  Dank je Ncklle voor je reactie. Waar heb je dit geleerd? Ik vind even wachten geen probleem. Ik heb het al met mijn huisarts overlegd maar hij vindt het geen goede gedachtengang. Loop een beetje tegen een muur op dus en wil graag een mening van een andere arts. Google heb ik er idd op na geslagen en dan wordt ik bevestigd. heb jij nog tips voor goede sites? Ben wel beducht voor fora waar geen gefundeerde meningen op staan. Hier gelukkig vooral ervaringsdeskundigen!

  Maar dus nogmaals, ik ben heel benieuwd naar de uitleg/ het antwoord van een longarts en longverpleegkundige.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Op school gedurende mijn opleiding, ik studeer geen geneeskunde maar krijg diergeneeskundige vakken waar dit onder andere in behandeld wordt.
  Mijn informatie zoek ik vaak via databanken zoals springer en pubmed. Maar ook wikipedia kan je erop naslaan en dan kijken bij de referenties welke ze hebben gebruikt om te checken hoe betrouwbaar de info is. Ik gebruik het liefst wetenschappelijke literatuur of semi-wetenschappelijke literatuur.
  Google scholar zou je ook als zoekmachine kunnen gebruiken.
  Fora kunnen heel handig zijn en heel misleidend tegelijkertijd, dat is een kwestie van uitzoeken en leren welke info waardevol is en niet en hangt ook af van de info die je zoekt.

  Ik snap dat je benieuwd bent naar het antwoord van een longarts of lvk.
 • JokespokeJokespoke Gebruiker
  Dank je Ncklle!
 • In een notendop is er inderdaad al antwoord gegeven op je vraag. Van beang blijft dat bij de juiste indicatie stelling het middel niet erger dan de kwaal zal zijn. Is er toch een bijwerking, dan kan er te allen tijde een aanpassing in de samenstelling worden gedaan (maw, een ander medicijn geven).

  Groet, Peter van Tilburg
 • ballingballing Gebruiker
  Nou @Daantje die kun je in je zak steken!
 • JokespokeJokespoke Gebruiker
  Ja idd Stefanie. Dank voor het antwoord Dkt van Limburg.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  balling schreef: »
  Nou @Daantje die kun je in je zak steken!

  Maar weer leeg maken! :-S
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Stefanie de werking van corticosteroïden blijft hiermee hetzelfde. Dat de infectiegevoeligheid volgens die longarts niet tot nauwelijks toeneemt bij inhalatiecortico’s zegt niets over de werking van corticosteroïden. De werking zoals @Daantje dat beschrijft klopt nog steeds. Dat de bijwerking bij orale cortico’s vaker voorkomt en een groter effect heeft dat geloof ik dan ook direct, zeker omdat die dosering vaak sterker is en het door het hele lichaam wordt verspreid en niet alleen bij de luchtwegen.
 • ballingballing Gebruiker
  Mijn zakken verslijten zo......
Log in of Registreer om te reageren.