Vitamine D

Ik heb begrepen dat vit d uit het basispakket is gehaald en niet meer vergoed wordt.
Bij sommigen zal het uit de aanvullende kunnen, dit moet je even nakijken.
Vandaag bij de apotheek geweest en mijn vit d wordt wel vergoed, ik heb nl. Calcichew met vit d, voorgeschreven door reumatoloog ivm botontkalking.
Mijn man heeft andere vit d die niet vergoed wordt meer, ook niet uit onze aanvullende, maar de apotheek medewerker kwam met een prettige oplossing:ze maakt er een ander vit d van, die 1 x per week wordt ingenomen(wel dezelfde dosering wat je dan binnenkrijgt schijnt)
Ik vond dit een meedenkende medewerker en prettige oplossing.

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Het staat dan wel op een site over reuma maar ik vond dit hele duidelijke informatie. Er staat daar ook welke middelen niet meer vergoed worden.

  https://reumanederland.nl/reuma/veelgestelde-vragen/over-de-vergoeding-van-paracetamol-vitamine-d-en-calcium/

  Ik heb zelf eind december nog nieuwe voorraad gehaald dus weet nog niet wat het voor mij gaat betekenen. Ik las ergens dat je het wel vergoed krijgt als je het chronisch gebruikt, dat doe ik. Weet iemand daar meer over?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik weet niet precies hoe het zit maar mijn man gebruikt het ook chronisch maar kreeg die hij altijd had niet vergoed meer, vandaar nu andere.
  Misschien ligt het ook of het een huisarts is of specialist die het voorschrijft?
  Zeker duidelijke info, het wordt vaak door een reumatoloog voorgeschreven ook als het om botontkalking( mede door prednisongebruik) gaat.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ik krijg calci-chew met vitamine d3 van de longarts en heb het nog niet bij de apotheek zelf hoeven halen ivm revalidatie. Van de paracetamol hoorde ik op 31-12 dat die niet meer vergoed wordt:( beetje jammer dat mijn apotheek die ook meteen niet meer op voorraad heeft... want ik moet dagelijks 4x 1000mg slikken en de 500mg tabletten krijg ik echt niet weg (ook oplossen etc is geen optie al geprobeerd). Dus ik hoop dat ze die binnenkort weer hebben, want dat is waarschijnlijk goedkoper dan de liquid caps:p
  Maar de calci-chew wordt dus ook niet meer vergoed ik dacht alleen vitamine d gewoon niet:( en ik gebruik het inderdaad ook chronisch, ik ben benieuwd of mensen daar meer over weten inderdaad!
 • Emma25Emma25 Gebruiker
  Calcichew/vit d blijft gewoon vergoed worden. Ik slik het voor veelvuldig prednison gebruik. Dit is buiten de apotheek niet verkrijgbaar. Ik heb het vorige week nog opgehaald en was verbaasd dat ik niet hoefde te betalen. Ze zei dat deze wel vergoed word. Dat zie je ook als je het invoert op medicijnkosten.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ja hoor ik krijg ook de calcium/vit d 3 500mg/800 ie vergoed, waarom weet ik ook niet precies.
  Vandaag besteld bij apotheek en ze hebben t nagekeken en wordt vergoed dus ga ervan uit dat ze dit goed hebben.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  @goudvisje Ja klopt, collega van me heeft reuma en gebruikt deels dezelfde (soort) medicijnen als ik. Ik krijg de vitamine D via de huisarts. Ik heb ook een aangetoond tekort gehad. Zou ik met de huisarts moeten overleggen voor een variant die vergoed wordt of met de apotheek?

  @Nckiie kan je apotheek het ook niet voor je bestellen? Je hebt bij de drogist ook wel paracetamol gladde tablet maar die zijn altijd duurder dan gewone pillen helaas.

  Calcichew staat ook op de lijst met medicijnen die niet meer vergoed worden maar als @Emma25 het wel nog vergoed krijgt, zijn er misschien toch voorwaarden waaronder je het wel vergoed krijgt.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik zie idd op medicijnkosten dat de vitamine D die je elke dag moet innemen (800 IE) niet vergoed wordt maar die weekdosering wel. Misschien kan ik daar naar vragen. Bedankt voor de tip! Ik belde in december al om te vragen of ik niet nog voor langere periode kon krijgen en toen vond de assistente het al belachelijk dat het niet meer vergoed zou worden.
 • MarcusMarcus Gebruiker
  #8 edited 8 februari
  Als je de bijbehorende argumentatie leest bij het besluit om deze middelen niet meer te vergoeden namelijk dat deze middelen ook bij de drogist zonder recept te koop zijn.

  Als je dan bedenkt dat een vernevel apparaat tegenwoordig ook bij de lidl te koop is en deze argumentatie door trekt dan zal dit een van de volgende zaken zijn die niet meer vergoed worden!! Zou het niet beter zijn als dat soort medicaties en middelen niet in de vrije handel verkocht mogen worden. Het eind is denk ik nog lang niet inzicht!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Precies@Daantje, bij ons regelde de apotheek dit, ze zei tegen mijn man ik schrijf u de week dosering voor, omdat hier wel dezelfde middelen in zit kan dit en wordt wel vergoedt.
  Maar misschien kan je huisarts het al op het recept zetten,de week dosering?
  Ik zou het gewoon voorrleggen aan huisarts en anders apotheek.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Daantje ze vonden het ook vreemd van de paracetamol en gingen in ieder geval meer info inwinnen. Want dat is waarschijnlijk goedkoper dan de liquid caps inderdaad, die zijn best duur:(

  Fijn dat de calci-chew nog wel vergoed wordt:D ondanks de 800 i.e. Soms nog steeds een dreigend te kort, dus dat gaan we ook nog eens onderzoeken en slik het inderdaad ook vanwege de prednison die nu helaas nog als onderhoudsmedicatie is.

  En inderdaad @Marcus het lijkt mij veiliger dat zulke middelen alleen via de apotheek te verkrijgen zijn. Ik vind het ook heel gek dat je bij de lidl een vernevelapparaat kan kopen, ik viel haast van mijn stoel toen ik het zag! Overigens werd mij afgelopen jaar bij de apotheek verteld dat je tot vitamine d 400 i.e. zonder recept kan verkrijgen, kom er vandaag achter dat je bij bepaalde winkels zelfs 3000 i.e. Zonder recept kan krijgen! Vind ik ook erg heftig, je zal je vitamine d maar niet controleren en ineens een groot overschot hebben ofzo. Nu heb je dat met deze zonkracht hier niet heel snel en zeker niet als je een kantoorbaan hebt, maar toch! Het is geen vitamine c die je weer uitplast.

  En wat fijn om te lezen dat je de 800 i.e. Als weekdosering dus wel vergoed krijgt @Chiel meteen een tip voor jou :) of de calci-chew (nog verstandiger denk ik met al die pred)
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  #11
  Wat ik begrepen had van de specialist is dat wanneer je een lange tijd vitamine d moet slikken dat het dan wel vergoed wordt.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #12
  Ik ben door mijn voorraad heen en moet nieuwe aanvragen. Afgelopen week was mijn huisarts er niet. Komende week ga ik even bellen om te vragen of ik iets kan krijgen dat vergoed wordt.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #13
  Ik heb de huisarts gebeld, ze het zonder problemen gewijzigd in een dosering voor één keer per maand. Eerst zeiden ze één keer per week, toch maar even gebeld omdat de dosering dan vijf keer zo hoog is als wat ik eerst had. Bleek een keer per maand te zijn. Deze heb ik niet hoeven betalen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #14
  Mooi opgelost zo he? Hier ook alles vergoed gekregen!
  Fijn dat ze met ons meedenken, scheelt toch weer paar centjes.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #15
  Ja, bedankt voor de tip! Scheelt toch weer idd, alles is meegenomen. Nu nog een manier verzinnen om te zorgen dat ik het niet vergeet, een keer per maand.
 • ballingballing Gebruiker
  #16
  @Daantje
  Op de eerste maandag van de maand gaat om 12:00 uur het luchtalarm af.
  Dat zou je toch moeten kunnen horen............Hebben ze speciaal zo voor jou geregeld!
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #17
  Haha balling hele goeie ;)
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  #18
  @balling dan moeten we toch de ramen en deuren sluiten :D ;)
 • ballingballing Gebruiker
  #19
  @BentheNoor
  Juist niet anders vergeet @Daantje d'r pillen!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #20
  @Daantje, hier is het ook voor mijn man een maandpil geworden, de week pil is voorlopig niet voorradig.
  Maakt niks uit, je krijgt hetzelfde binnen.
 • marlenmarlen Gebruiker
  #21
  Omdat mijn nieren bijna niet meer werken, durf ik de maandpil niet aan. Eind mei weer naar de nefroloog, dus dan ga ik hem vragen of of zo'n grote hoeveelheid ineens schadelijk is voor mijn nieren.
  Daarom nu eerst maar Davitamon Calcium met vit. D van Kruidvat zelf betalen.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #22
  goudvisje schreef: »
  @Daantje, hier is het ook voor mijn man een maandpil geworden, de week pil is voorlopig niet voorradig.
  Maakt niks uit, je krijgt hetzelfde binnen.

  Vast teveel mensen die nu van een dagdosering naar een weekdosering zijn gegaan.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #23
  Ik denk het ook @Daantje , vind het wel fijn dat de apothekers ook echt meedenken hierin.

  @Marlen, kan mij voorstellen dat je dit eerst even overlegt ivm je nieren, wie weet schrijft zij wel de "normale"vit d voor en krijg je het alsnog vergoedt.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #24
  Dat is zeker fijn! Ik sprak mijn roeicoach vandaag, die slikt ook vitamine D en betaalde 13 euro voor een doosje voor drie maanden. Vind ik best fors eigenlijk.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  #25
  Ja precies, er is al veel wat we moeten betalen, bijv probiotica en andere vitamines e.d. en eigen risico niet te vergeten, dan scheelt dit toch een beetje.
Log in of Registreer om te reageren.