Luchtreiniger ja of nee?

DedeDede Gebruiker
edited februari 2019 in Astma en kinderen
Hallo allen,

Ik ben nieuw hier ... ik ben 33j en heb een zoontje van 4,5j die de diagnose kleuterastma gekregen heeft. Als baby had hij enkele voedselallergieën, en allergie voor huisstofmijt en katten. Onlangs hebben we weer een (huid)test gedaan en de voedselallergieën lijkt hij uitgegroeid te zijn (behalve walnoten), maar op huisstofmijt, katten, hond en berk had hij nog wel fel gereageerd. Ruim een jaar geleden lag hij met een longontsteking in het ziekenhuis. Ook vorig jaar aan het einde van de herfst had hij opnieuw een astma aanval ... deze keer waren we er wat vroeger bij dus de zorgen bleven beperkter. Maar deze tweede aanval (en de resultaten van de huidtest en het feit dat een simpel virusje voor hem al een trigger is enz.) was voor zijn pediater wel een reden om hem onderhoudsmedicatie te geven. Hij puft nu tweemaal daags fluxitide. Naar mijn gevoel helpt dit wel en wordt hierdoor erger voorkomen ... maar, wanneer hij toch nog eens ziek is heeft hij altijd snel slijmpjes die hij moet ophoesten, en hij heeft nog steeds, iets wat al heel zijn leven fel aanwezig is, jeuk met name ‘s nachts dit terwijl er eigenlijk aan zijn huid weinig te zien is. Soms krijgt hij wat eczeem, en dan is het krabben nog erger, maar zeker niet over zijn hele lichaam, het blijft beperkt tot knieholtes en ellebogen en het is vrij weinig ... maar ondanks het feit dat we niet altijd iets aan zijn huid zien heeft hij ‘s nachts wel veel jeuk ... daardoor slaapt hij slecht (en wij ook), is wat verzwakt, wordt weer sneller ziek etc ... fenistil helpt hem wel, een beetje, maar naar mijn gevoel moeten we dit echt dagelijks geven om deels van die jeuk vanaf te zijn.
Heel duidelijk is dat hij tijdens de zomer altijd minder last heeft en dat de zorgen om een astma aanval beginnen tijdens de herfst. En aangezien zijn verleden en het feit dat de voedselallergieën nu wat naar de achtergrond verdwenen zijn zijn de voornaamste triggers voor mijn zoontje zaken mbt omgevingsfactoren, dus stof, lucht, klimaat, virussen etc.

Nu vroeg ik me af, kan dit aan de luchtkwaliteit binnenshuis liggen (dat hij nog zoveel jeuk heeft) en zouden wij gebaat zijn met een luchtreiniger? Wij roken niet, hebben geen huisdieren, op de slaapkamer hebben we ook weinig meubels enzo dus we letten wel op de hoeveelheid stof, geen tapijt, lakens worden regelmatig gewassen ... we verwarmen wel (nooit in de slaapkamer) maar ik probeer ook voldoende te verluchten. We wonen momenteel wel echt omringd door straten en verkeer dus ik vrees dat zelfs de kwaliteit van de lucht buiten echt slecht is.

Reacties

 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  Persoonlijk zou ik zeggen van niet. Paar uur overdag goed luchten zou voldoende moeten zijn. Tapijt hoeft helemaal niet slecht te zijn want tapijt houdt stof vast. Als je een gietvloer of laminaat hebt kan stof veel sneller opwaaien. Stofzuigen zo ver mogelijk van te voren doen voordat je zoontje op de kamer komt.
  Te steriel is immers ook niet goed maar als je veel verkeer rondom je huis hebt zal ik de ramen snachts wel dichtdoen.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Even op @BentheNoor ingaan. Bij veel verkeer kan je toch beter overdag alles dichtlaten, dan is er juist veel verkeer en de luchtkwaliteit is ‘s nachts dan vaak beter ivm minder verkeer. Althans dit lijkt mij logischer.
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  Ja ik weet niet hoeveel @Nckiie verkeer overdag maar om de hele nacht de raam open te laten staan zou ik dan weer afraden omdat je dan aanwezig bent en slechte lucht van verkeer komt binnen. Immers, verkeer is tegenwoordig 24 uur per dag. Overdag zou het drukker zijn uiteraard maar dan ben je niet aanwezig in de kamer zelf.
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  #4 edited maart 2019
  Trouwens ter aanvulling ik heb wel eens gezocht naar een soort fijnstof filter welke je voor een raam kunt plaatsen maar is gewoon niet te vinden! Wel filters welke in de ventilatieluik kan maar die heb ik niet. Gewoon zoiets als een hor maar dan met fijnstoffilter! Ik heb het nog nooit kunnen vinden iig.
 • ChielChiel Gebruiker
  @Nckiie je hebt gelijk met het open zetten van de ramen overdag.
  Tegenwoordig is er inderdaad wel bijna overal 24/7 verkeer maar omdat het ‘s nachts veel rustiger is heb je dus ook veel minder uitstoot en de lucht is schoner.
  Als je je raam ‘s morgens voor een uur of 7 weer dicht doet ben je keurig op tijd.
  Dit geldt voor zowel uitlaatgassen als fijnstof als pollen.
  Ik zou dus ook adviseren het raam overdag dicht te laten
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  Chiel schreef: »
  @Nckiie je hebt gelijk met het open zetten van de ramen overdag.
  Tegenwoordig is er inderdaad wel bijna overal 24/7 verkeer maar omdat het ‘s nachts veel rustiger is heb je dus ook veel minder uitstoot en de lucht is schoner.
  Als je je raam ‘s morgens voor een uur of 7 weer dicht doet ben je keurig op tijd.
  Dit geldt voor zowel uitlaatgassen als fijnstof als pollen.
  Ik zou dus ook adviseren het raam overdag dicht te laten

  Ehm, waarom de hele nacht de slechte lucht binnenhalen en in ademen terwijl een uurtje (of twee) luchten overdag al voldoende is waarbij je niet in dezelfde ruimte bevindt? Stel je lucht van 12:00 tot 14:00 uur en je gaat hoe laat naar bed? Dan heb je mijn inziens betere lucht snachts dan met de raam open...
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  #7 edited maart 2019
  Je moet je afvragen of zo'n luchtreiniger luchtverontreiniging eerder opzuigt dan dat je het zelf inademt. Daarom heb ik altijd gehoord dat het weinig werkt.

  Bedenk wel dat de luchtkwaliteit binnen na een nacht slapen ook slecht is.
 • DedeDede Gebruiker
  Ik zet het raam meestal open nadat het ochtendverkeer grotendeels weg is en doe het weer toe voor de avondspits begint, zo tussen 9 en 16u dus ongeveer. Maar er passeert altijd wel verkeer, sowieso, ook ‘s nachts, minder uiteraard maar we wonen vlakbij de inrit van de stad dus er is echt altijd verkeer.

  De slaapkamer heeft een velux raam ... ten eerste is dit vervelend om te laten open staan wanneer ik er niet ben, want als het begint te regenen regent het natuurlijk binnen. En ten tweede het vervelendste: in de lente/zomer hebben we, als we het raam laten open staan (overdag/‘s nachts maakt niet veel uit), heel veel last van muggen. Heel vervelend, want dan ligt mijn zoon niet te krabben van jeuk door de slechte luchtkwaliteit/droog vel of eczeem, maar van de muggenbeten! Netje voor velux geprobeerd maar dat werkt echt niet, komt de hele tijd los. Muskietennet aan het plafond gaat niet want schuin dak (en ook huurhuis waar we niet teveel willen boren ed). Vorig jaar zijn we de zomer doorgekomen met zo’n muskietententje ... heeft goed geholpen, maar praktisch gezien was het niet ideaal, is ook kapot nu dus we zullen een nieuw moeten aanschaffen.

  Tis heel erg moeilijk om een evenwicht te vinden vind ik: niet teveel maar ook niet te weinig stof/tapijt/verwarmen/verluchten/stofzuigen etc etc. Maar ik heb dus het gevoel dat we het niet optimaal krijgen en weet niet wat dan te gaan veranderen ...
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Misschien eens een longverpleegkundige/praktijkonderdteuner van de huisarts om advies vragen?
 • DedeDede Gebruiker
  Heb het al eens besproken met de pediater, die is gespecialiseerd in allergieën enzo dus weet er wel één en ander vanaf. Maar zij zegt steeds de allergenen zoveel mogelijk beperken. Huisdieren is uiteraard niet moeilijk, hij is allergisch aan katten en honden en we hebben geen kat noch hond. Voor stof zegt ze steeds lakens gerekend wassen, aantal spullen in de slaapkamer beperken (geen boel knuffels in bed enzo), speciale covers voor de matrassen, genoeg verluchten, zo weinig mogelijk tapijten en gordijnen ... en dan volgen we zoveel mogelijk zonder hyper-clean te willen zijn ... we hebben een proper huis maar tis niet dat hier nergens eens geen stof ligt.

  We zijn zijn allergie en triggers nog aan het ontdekken. Maar ik denk dus dat de combinatie stof, meer verwarmen en minder verluchten (herfst-winter), meer virussen (herfst-winter) ed voor hem verre van ideaal is. Mijn man is van een “tropisch” land en wanneer we daar gaan en aan de kust verblijven bvb dan zie ik dat onze zoon daar van opknapt (zoals twee winter geleden hij sukkelde een hele winter na die longontsteking en kwam er pas bovenop toen we in februari naar het buitenland trokken). In de stad is het weer een ander verhaal, daar raapt hij altijd wel weer een virus op, lucht is ook weer anders enzo ... vandaar dat ik ook zo het gevoel heb dat de lucht waar we wonen slecht is voor ‘m ...
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  Hij is nog jong dus de longen groeien nog en worden sterker! Hopen dat het over een paar jaar wat rustiger wordt.. Toch zou ik wel onderzoeken naar een buurt met schonere lucht want in de grote steden is het niet te harden.
 • DedeDede Gebruiker
  Ja, we zijn aan het uitkijken naar een nieuwe woning, maar zoals ieder jong gezin hebben we uiteraard onze beperkingen. Ten eerste is er het financiële aspect ... gelukkig zijn woningen op het platteland doorgaans goedkoper dan in de stad. Ten tweede kennen we de gemeentes kortbij de stad waar we wonen niet goed, dus we voelen ons niet snel ergens thuis. En ten derde werk ik van thuis en ben ik veel thuis (twee jaar gestopt met werken toen zoon geboren werd en ben van plan dat ook te doen bij eventuele tweede baby) ... maar op het platteland is er weinig te doen, ik wil niet vereenzamen, mijn hele (sociale) leven speelt zich af in de stad. Ik moet dus sowieso echt nog wel relatief dichtbij kunnen wonen, en ironisch genoeg dan wellicht ook een tweede wagen kopen ...
 • BentheNoorBentheNoor Gebruiker
  Platteland zou ik ook mee uitkijken vanwege de vele fijnstof! Gewoon een wat meer bosrijke omgeving. Als het goed is kan je op de website van jou gemeente bekijken waar de lucht het minst vuil is evenals geluidshinder.
  Vaak zijn dorpen buiten de stad veel gemoedelijker hoor want in de stad is iedereen maar druk ;) deze reden zal ik niet meenemen in een besluit om ergens anders te gaan wonen. Verder is nederland maar een klein landje dus je bent zo in de stad toch? Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat je een bob moet hebben :o)
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Als je dan echt zo goed mogelijk wil verhuizen, dan kan je beter in groningen, noord-drenthe, de eilanden of het zuiden van zeeland gaan wonen. Verder is de luchtkwaliteit overal matig tot slecht.
  In een bosrijke omgeving is alleen beter als je geen last hebt van pollen, wat veel astma-patiënten helaas wel hebben.

  Mij lijkt verhuizen ook niet zo makkelijk, je zit met je hele netwerk wat je toch niet zo makkelijk aan de kant gooit.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Volgens mij komt ze uit België.
 • DedeDede Gebruiker
  Ja ik kom inderdaad uit België :-). Ik ben opgegroeid op het platteland en heb er ook weer een jaartje gewoond toen zoonlief pas geboren was ... geloof me, ik weet waarover ik spreek wat betreft vereenzamen daar. Ik geloof dat het platteland in België nog wel wat anders is dan in nl ... in nl gaan kleine kids naar de peuterspeelzaal en pas naar school nadat ze vier zijn enzo, hier gaan baby’s met 3 mnd (soms later ook hoor maar vrouwen hebben doorgaans 3 mnd zwangerschapsverlof) naar de crèche en naar school met 2,5. Toen ik thuis was na de geboorte van mijn zoon was ik echt quasi de enige in het hele dorp die niet snel weer aan het werk gegaan was, echt helemaal niks te doen, geen lotgenoten ... na een jaar verhuisd naar de stad en dat was echt een verademing op sociaal vlak, heb hier heel veel vrienden en de mogelijkheid veel en makkelijk weg te gaan van thuis ... ik ben geen huismus ... heb ook lang in het buitenland gewoond dus echt, op het platteland moet ik echt opletten dat ik niet gewoon depressief word, dus ik houd daar zeker wel rekening mee ... beetje weg van de stad vind ik ok, maar ik moet toch nog makkelijk terug kunnen. Je hebt hier aan de rand van de stad woonprojecten vlakbij bosrijk gebied en het is daar waar we momenteel naar aan het kijken zijn, maar het is duur ...
 • egonegon Gebruiker
  Wij hebben voor de meiden zo'n Philips luchtreiniger met hepa filter die ook.de luchtvochtigheid regelt. Ik heb het er met de kinderarts over gehad maar er is niks bewezen dat het helpt. Ik merk zeker verschil dat het werkt! Kan ook eigenlijk niet anders als ik zie wat voor vuil er in de filters zit. Je ziet ook geen stofdeeltjes meer dwarrelen. Je weet wel, dat wat je zomers altijd in het zonlicht ziet dwarrelen, dat zie ik dus niet meer. Plus baat het niet dan schaadt het niet.
 • jvdspoeljvdspoel Gebruiker
  ik heb een dochter met ernstig astma met een erge huisstofmijt allergie.
  ik heb geen vloerbedekking in geen van de kamers in huis overal licht plavuizen vloeren.
  ook hebben wij een karcher stofzuiger aangeschaft met een waterfilter erin,,
  de lucht gaat eerst door water voor deze uitgeblazen wordt en dat scheelt enorm veel stof.
  ook kan je de stofzuiger aanzetten in bv. de slaapkamer om de lucht te filteren en zodat je veel minder stof hebt,bij ons was het een enorm succes.
  ook neem ik iedere dag alles met een vochtige doek af en was ik zowel het dekbed als de overtrek 2x per week op 60 gr en is haar kussen ook wasbaar op 60 gr en dat gaat ook mee 2x per week.
  het lijkt een hoop werk maar we merken wel verschil en daar doe je het voor natuurlijk..
  hoop dat u er wat aan heeft.....
Log in of Registreer om te reageren.