Huisarts of toch ook de Longarts?

Hallo,

Mijn HA heeft COPD Gold 3 vastgesteld na een longfoto en longfunctietest en naar aanleiding van mijn klachten.
Ik gebruik nu Ultibro Breezhaler.
De HA vertelde me dat het vrij is om naar een Longarts te gaan maar dat dat volgens haar niet nodig is.
Ik vraag me af of ik er toch niet wijzer aan doet om mezelf verder te laten onderzoeken.
Ben wel verbeterd na enige maanden gebruik van Ultibro, Fysio groep, en zelf werken aan mijn conditie.
klinkt raar maar ik wil eigenlijk toch het maximale uit mijn herstel halen.


Wat is wijsheid?

Reacties

 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  In principe doet een longarts niet méér dan een huisarts als je copd stabiel is. Dan kan een huisarts je heel prima
  behandelen en is het ook makkelijker voor jou. Bij HA kan je doorgaans eerder terecht dan bij LA. En bij vragen kan de HA altijd met een LA contact opnemen of je doorverwijzen.
  Ik zou niet zeggen dat je onderbehandeld bent bij een goede huisarts. Als je vertrouwen hebt in je eigen arts is dat een prima behandelaar. Zij werkt toch ook met landelijk vastgelegde protocollen voor behandeling van copd, dus moet echt wel goed zijn.
  Succes
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Edelweiss ik ben het maar deels met je eens. Een longarts kan veel meer onderzoeken dan de huisarts bv gasuitwisseling e.d.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Daar heb je gelijk in Stefanie
  Maar ik bedoel dat wanneer de copd stabiel is, dat een behandeling bij de longarts niet (per se) maakt dat je copd beter wordt of beter behandeld wordt bij een longarts dan door een deskundige huisarts.
  Bij problemen en vragen is de longarts natuurlijk specialist boven de huisarts. Ik spreek over een stabiele longziekte
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Dat is zo Edelweiss daar heb je gelijk in! Eenmaal onderzocht en stabiel doet een LA ook niet veel meer dan 1 of 2x pj controle tenzij je ziek wordt.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Mijn persoonlijke ervaring is (ik heb geen COPD) dat een huisarts alleen luistert met een stethoscoop, je een longfunctie blaast en aan de hand daarvan vaststelt of je stabiel bent. Een longarts laat vaak jaarlijks een thoraxfoto maken, evt. aangevuld met bloedonderzoek, en de longcfunctietest is veel uitgebreider. Maar de l.a. schrijft dezelfde medicijnen voor als de h.a. Al denk ik dat een l.a. wat sneller een hogere dosering e/o sterker middel inzet, maar dat zal ook niet altijd opgaan. Misschien is een eenmalig bezoek aan de l.a. dan een idee, om te kijken hoe je er in werkelijkheid voorstaat?
 • Ko1969Ko1969 Gebruiker
  Bedankt voor de antwoorden, al rest dan de vraag wanneer blijf je stabiel, hoe meet je dat? Hangt dit alleen af van een longfunctie test?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Ko1969 nee niet alleen, ook aan de hand van je klachtenpatroon kan je merken of je stabiel bent/blijft
 • Ko1969Ko1969 Gebruiker
  Oké, maar het probleem met COPD is dat het allemaal heel geleidelijk erger wordt. Ik dacht al die tijd dat ik een conditie probleem had en dikker werd omdat ik gestopt was met roken.
  Zit je in 1 keer met COPD diagnose fase 3.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Dat het geleidelijk erger kan worden, weet de huisarts ook.
  Misschien voor geruststelling eens naar een longarts, voor uitgebreide longtesten, waaronder diffusietest en in de body box een longfunctie test laten uitvoeren.
  Vaak doet een longarts ook een fietstest of looptest waar ze ook veel uithalen.
  Wanneer dit dan goed in kaart is gebracht en je bent stabiel op dit moment,(met behulp van medicijnen enz )dan kun je desnoods verder bij de huisarts onder controle blijven.
  Dit hoor je dan ook wel vd longarts wat hij of zij ervan vindt en wat verstandig is.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  En ook sterkte met het verwerken want dat je schrikt wanneer je opeens copd 3 hebt, is ook logisch,al heel goed dat je bent gestopt met roken! Super!!
 • Ko1969Ko1969 Gebruiker
  Dank je.
 • Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
  Beste Ko1969,

  Goed dat je gestopt bent met roken en fijn dat de behandeling aanslaat.

  Vaak kan een huisarts prima behandelen als de COPD stabiel is. Meestal verwijst een huisarts door naar een longarts als hij of zij twijfelt aan de diagnose, bij plotselinge verergering van klachten en bij blijvende klachten en beperkingen ondanks de behandeling.

  Je schrijft dat de behandeling die je nu krijgt verbetering geeft. Dus op dit moment lijkt een verwijzing naar een longarts niet noodzakelijk. Mocht je COPD verergeren dan zal de huisarts je zeker door sturen.

  Als je denkt dat een doorverwijzing naar een longarts je rust zal geven, dan kun je natuurlijk altijd nu om een doorverwijzing vragen. De longarts zal bij een stabiele COPD waarschijnlijk dan terugverwijzen naar de huisarts.

  Met vriendelijke groet,
  De Advieslijn
Log in of Registreer om te reageren.