hier nieuw

op aarde al 61 jaar. Ik heb COPD 3/4. Ik ben hier gaan speuren omdat ik de laatste tijd veel last heb van benauwdheid in de nacht en hier een oplossing voor zoek. Nauwelijks slapen is ondermijnend voor mij terwijl ik toch altijd iemand was die weinig slaap nodig had. Heeft iemand een goede tip?

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Welkom hier, lastig dat slecht slapen, ik heb er ook last van en copd 4, echte tips heb ik niet, behalve wat extra kussens zodat je hoger ligt.
  Voor het naar bed gaan puffen en ik neem mijn puf mee snachts, maar alsnog slaap ik slecht, ik doe overdag wel eens een dutje om bij te komen.
  Ik gebruik zuurstof, ook s'nachts, soms kan dit helpen wanneer je saturatie s'nachts dipt, ik merkte in het begin dat ik beter sliep maar nu niet meer zo.
  Sterkte!
 • _Roosje_Roosje Gebruiker
  Dank voor je reactie!
  Pal voor het naar bed gaan vernevel ik, gebruik ik oramorph en neem een oxazepam om in slaap te kunnen vallen. Afgelopen nacht kon ik wel 4 uur slapen voor ik benauwd wakker werd. Toen berodual genomen. Een uur later weer super benauwd. Na veel moeite weer bij vernevelingsapparaat. Blij dat het inmiddels niet meer zo koud is. Weer iets op adem gekomen is het inmiddels 7 uur en naar mijn idee geen tijd meer om terug naar bed te gaan, vooral om niet volledig uit ritme te geraken.
  Wat me wel opvalt is dat de beste manier om weer op adem te komen afleiding is. Alleen vaak moeilijk te vinden op het moment dat ik het gevoel heb dat ik stik.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Gebruik je standaard de oramorph Roos? Ik gebruik het ook maar alleen bij erge aanvallen, oxazepam ook maar ook af en toe.
  Die erge aanvallen bij wakker worden heb ik ook geregeld, zo uit t niets, heb op t nachtkastje de oramorph liggen en eigenlijk overal in huis, alleen t helpt niet altijd even goed.
  Afleiding valt niet mee indd, ik vind het ook steeds lastiger worden, raak er soms in paniek van...bah!
  Sterkte hoor, valt niet mee
 • _Roosje_Roosje Gebruiker
  Die gebruik ik laatste tijd voor het slapen gaan in de hoop dat ik daardoor net wat langer kan slapen. En de paniek maakt het allen maar erger hè? Heel vervelend. Ik kan het meestal van me afhouden, die paniek. Meestal.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ok oramorph helpt ook maar paar uur heb ik begrepen,missch dat je daarom net de hele nacht niet doorkomt.
  Precies paniek kunnen we niet gebruiken erbij, wordt hier ook al minder maar soms denk ik:ik kom er niet meer uit , ellende is het.
  Deze fase vind ik echt verscnrikkelijk, dat uit het niets ook geen stap meer kunnen verzetten en zelfs de wc niet redden, ik wen er langzaam aan maar t zal nooit echt wennen denk ik.
  Gebruik jij zuurstof snachts? Bij mij hebben ze toen 1 nacht opname gedaan met metingen en bleek de saturarie flink te zakken, nu dus zuurstof snachts, ook overdag inmiddels, eerst alleen bij inspanning nu 24 uur omdat alles inspanning is ondertussen....
  Misschien eens over leggen met je longarts om dit te meten bij je, want van die zuurstofdips snachts slaap je ook onrustiger.

 • _Roosje_Roosje Gebruiker
  Over zuurstof heb ik al met hem gesproken. Moet eerst een jaar gestopt zijn met roken. dat is eind mei. Ik weet ook niet of ik het wil. Ben zo moe van alles. Heb nog veel te overpeinzen zeg maar. Enne, tot nu toe heb ik de wc altijd nog kunnen redden. Was een tijd de enige missie die ik had.
  Respect voor jou overigens. Ik kom je op dit forum regelmatig tegen. Petje af!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Aah lief! Doet me goed, ja klopt dan moet je een jaar gestopt zijn maar dat is nog maar ff dus,knap van je trouwens! Ik vond dat ook een heel gevecht.
  Ik heb niet altijd de wc gered, en thuis vind ik dat niet zo erg maar ergens anders wel.
  Heb nu een rollator in huis voorals ik amper van bank naar toilet kan, hele stap maar alles voor een droge broek :-j
  Dat moe worden van alles is ook logisch, heb ook zo mijn momenten dat ik even niks meer zie zitten,toch wil ik nog zo graag van alles dus we gaan door....
  Sterkte en doe maar mooi dutjes overdag, doe ik ook, want doe ik ze niet dan slaap ik alsnog s'nachts slecht
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Is het een idee om je vernevelaar naast je bed te zetten dat je bijna geen moeite hoeft te doen? En hem misschien gewoon alvast klaarzetten dat je hem alleen maar aan hoeft te zetten ‘s nachts?
  Verder helaas geen tips voor je behalve inderdaad hoofdeinde hoger.
  Sterkte! Het is erg naar zo vaak zo benauwd wakker worden:(
 • _Roosje_Roosje Gebruiker
  Nckiie ook bedankt voor de tip. Op slaapkamer gaat helaas niet. weleens op badkamer een heel eind klaargezet. In de ochtend maakt het dat wel extra zwaar terwijl ik het dan al behoorlijk moeilijk heb. Ik hoop eigenlijk van die nachtelijke benauwdheid af te komen. Zou dat teveel gevraagd zijn?
Log in of Registreer om te reageren.