Longfoto / COPD?

31-07-2019 om 08:42 uur

Beste allemaal,

Drie maanden geleden kreeg ik (voor het eerst) een hyperventilatieaanval. Niets ernstigs aan de hand zei de huisarts toen. Sindsdien kamp ik echter constant met de klachten die bij hyperventilatie horen, zodat bij mij het vermoeden bestaat dat ik kamp met chronische hyperventilatie. Ik ben eigenlijk constant benauwd, kortademig, slappe spieren, hoofdpijn en dergelijke. Nu is er van de week een longfoto gemaakt en heb ik de uitslag binnen gekregen. De uitslag zegt:

Hyperinflatie (fors longvolume) met vermoedelijke adhesieve sinus pleurae beiderzijds. Heldere longvelden: geen infiltraat of consolidatie. Normale mediastinale hilaire contouren en normale corgrootte.
Skelet: normaal aspect.

Aldus de radioloog. Als ik google op hyperinflatie kom ik eigenlijk direct op COPD terecht. Ik ben echter 26, nooit gerookt en leef gezond. Is hyperinflatie een aanwijzing voor COPD of kan de hyperinflatie ook worden veroorzaakt door chronische hyperinflatie? Ik ben toch een tikkeltje ongerust nu.

Alvast dank voor de reacties.

Login of registreer om te reageren
31-07-2019 om 09:12 uur

Zo'n uitslag moet je bespreken met de huisarts. Die kan beoordelen wat het in jouw situatie betekent.

Login of registreer om te reageren
31-07-2019 om 11:25 uur

Ik heb een telefonische afspraak staan met het ziekenhuis over enkele weken. Dat duurt me iets te lang, vandaar dat ik hier wat informatie vraag. Misschien is er een longarts die hier iets over kan zeggen?

Login of registreer om te reageren
31-07-2019 om 12:21 uur

Voor een leek is dit heel onrustmakend. Beter is om de uitslag van een arts te horen die je meteen uitleg geeft. Want dokter google maakt het alleen maar verwarrender.
Kreeg je deze uitslag van de radioloog begrijp ik? Dan snap ik niet waarom hij dit niet via een specialist/huisarts laat lopen.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
01-08-2019 om 09:26 uur

dag paul
astma of copd laat zich eigenlijk niet vaststellen met een thoraxfoto. groot longvolume heeft waarschijnlijk niet veel betekenis. dus de foto is normaal. met 26 jaar zul je zeker geen copd hebben. mocht je wel roken weet je ongetwijfend welk advies ik je daarvoor zal geven.
verder raadzaam dit met je huisarts verder op te pakken.

Login of registreer om te reageren
01-08-2019 om 09:34 uur

Bedankt voor uw geruststellende reactie! Het leek me al stug, maar 'dokter google' gaf mij even onrust. Nooit een goed idee natuurlijk.

Login of registreer om te reageren