Copd en spierzwakte

Hoihoi,


Hier ben ik maar weer eens.
Ik kan momenteel mijn vragen niet bij mijn longarts kwijt, aangezien hij pas in oktober terug is van een lange vakantie ( is hem gegund hoor).
Ik heb dus naast mijn copd ook een spierziekte, en chronische lyme, en, en, en....allemaal vastgestelde diagnoses...en nee ik word hier zeker niet vrolijk van.

Kennen jullie ook het probleem van ernstige spierzwakte bij copd?
Of herkent iemand het volgende....enorme zweet aanvallen ( geen overgangsopvliegers), dag en nacht, met periodes.
Dus 6 maand aan 1 stuk, dan vervolgens maanden weer niet 1 zweetaanval, en vervolgens begint de ellende weer.

Schildklier, hormonen etc zijn gecheckt en oke.

Het probleem is dat die drie dingen hand in hand lijken te gaan, zodra ik zweet aanvallen krijg, ben ik echt goed ziek, en zeer zwak, en dus ook benauwder.

Geen arts die mij hier tot nu toe een antwoord op kon geven.

Wel zei mijn longarts bij het eerste consult, dat een deel van mijn zwakte ook veroorzaakt werd door de copd.

Dus alle imput van jullie is welkom.

Alvast bedankt,

Groetjes Moon.

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @kneusje, ja ik herken het wel, heb ook spierzwakte, je spiermassa neemt af, door minder kunnen bewegen/sporten maar ook vaak door de copd.
  Dit heeft met eiwitten te maken die sneller worden afgebroken of minder opgenomen zoiets, het fijne weet ik er niet van maar weet wel dat dit er mee te maken heeft.
  Zweetaanvallen heb ik ook wel, soms door prednison/opvliegers, soms zo uit het niets, de reden weet ik niet, misschien omdat je je sneller uitput dan een gezond iemand?
  Sterkte!
 • ReuzenkakatoeReuzenkakatoe Moderator
  #2 edited 10 september
  Verlies van spiermassa en/of algemeen gewichtsverlies komt vaker voor bij longpatiënten. Ik had ooit zelf ernstige cachexie (vermagering). Mijn huisarts verwees me naar een diëtiste, die een proteïnedrank voorschreef. Dat gaf in vrij korte tijd een enorme verbetering: gewicht is weer normaal en een groot deel van het krachtverlies is verholpen. Wat helaas wel blijft is het luchtgebrek, daar bestaat geen toverdrankje tegen. Het is al zo lang geleden dat ik de naam van het drankje vergeten ben, maar je kan aan je huisarts een verwijzing voor een ter zake kundige diëtiste vragen. Het drankje bestaat in twee varianten: één voor algemeen spiermassaverlies en één speciaal voor longpatiënten. De eerste werd door mijn verzekering vergoed, maar degene voor longpatiënten niet. Ik heb die toen zelf bij de groothandel besteld, en die waren schandalig duur. Maar het hielp goed en als je weer op gewicht bent dan kan je ermee stoppen.
  Doe echter niets voordat je met je huisarts of longspecialist hebt overlegd!
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Respifor bedoel je denk ik? @Reuzenkakatoe

  Ik denk dat je met je verschillende klachten best bij een goede fysiotherapeut terecht kunt om onder begeleiding te trainen en weer wat op te bouwen.
 • peetjoopeetjoo Gebruiker
  Hallo.ik ben 55 copd gold 4 en wat ik sinds 3 jaar doe is ongvr 5x in de week kracht en cardio training.goed op mijn voeding letten.deze vul ik aan met eiwitdrankje van nutricia.kan je via je dieetist vergoed krijgen.mijn gewicht is nu in 2 jaar 6 kilo toegenomen.je zal het sporten als een verplichting moeten zien.een levensstijl.een andere manier om copd te vertragen is er volgens mij niet.grtjs peet
 • @Daantje
  Exact, Respifor! Bedankt.
 • peetjoopeetjoo Gebruiker
  Ik neem compact protein.levert bijna t dubbele dan respifor.grt
Log in of Registreer om te reageren.