Nergens in Europa zo veel kinderen met astma door uitlaatgassen

10-09-2019 om 07:36 uur

Bij één op de vijf kinderen met astma in Nederland is de ziekte gerelateerd aan luchtvervuiling door het verkeer. In geen enkel ander Europees land is dat aantal zo hoog. In de grote steden worden uitlaatgassen zelfs verantwoordelijk gehouden voor de helft van de astmagevallen bij kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet . De uitstoot van stikstofdioxide (NO2) is volgens de wetenschappers de grote boosdoener voor kinderen met de longziekte. Dat gas komt met name in de lucht via de uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens.

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. ,,Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. De overheid moet meer doen om ze hiertegen te beschermen’’, stelt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat vandaag samen met long- en kinderartsen, zorgverleners en wetenschappers de noodklok luidt.

Longarts Hans in 't Veld ziet de gevolgen van luchtvervuiling dagelijks op zijn spreekuur. ,,Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen. Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die op mooie zomerdagen niet buiten kunnen spelen en kinderen die zulke prikkelbare luchtwegen hebben dat ze niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.’’

Stikstofdi­oxi­de is echt een sluipmoor­de­naar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroor­zaakt wel ontstekin­gen in de luchtwegen

Schone Lucht Akkoord
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een Schone Lucht Akkoord, met als doel om ‘vijftig procent gezondheidswinst te realiseren in 2030 ten op zicht van 2016’.

Hoewel de luchtvervuiling sinds 1990 ongeveer is gehalveerd, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen. Gemiddeld leven Nederlanders negen maanden korter door luchtverontreiniging, maar de verschillen zijn groot. Het aantal slachtoffers is het grootst in de grote steden, de Randstad, langs drukke wegen en in de omgeving van veehouderijen. Daar kan het levensduurverlies oplopen tot achttien maanden, terwijl het in de schoonste gebieden van Nederland 'slechts’ vier maanden bedraagt.

Zo'n 1,2 miljoen Nederlanders kampen bovendien met een longziekte. ,,Luchtverontreiniging tast ook de kwaliteit van leven aan en heeft impact op de natuur’’, stelde minister Van Veldhoven begin deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wijst erop dat luchtverontreiniging, na roken, de grootste veroorzaker is van ziektekosten in Nederland.

De daling van de concentratie stikstofdioxide in de lucht is de laatste jaren gestagneerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het aandeel stikstofdioxide in uitlaatgassen juist toe door maatregelen die de hoeveelheid fijnstof moeten verlagen. Daarnaast is het drukker geworden op de Nederlandse wegen.

Roep om snellere aanpak grote vervuilers
Het Longfonds, de longartsen en wetenschappers pleiten ervoor om scholen, kinderdagverblijven en sportvelden niet langs snelwegen te plaatsen en de grote vervuilers sneller aan te pakken. Daarnaast wijzen ze erop dat de beoogde gezondheidswinst met maatregelen als het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen en invoering van een kilometerheffing veel sneller kan worden gerealiseerd dan in 2030. ,,Onze lucht kan en moet simpelweg schoner’', zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. ,,De rijksoverheid moet daarin de regie nemen.’’

Onze lucht kan en moet simpelweg schoner. De rijksover­heid moet daarin de regie nemen

Michael Rutgers van het Longfonds
De Tweede Kamer debatteert donderdag over het Schone Lucht Akkoord. Kamerleden krijgen vandaag een petitie overhandigd met de roep om ambitieuzere maatregelen, die is ondertekend door onder andere het Longfonds, de Hartstichting en beroepsverenigingen van longartsen, cardiologen, kinderartsen, huisartsen en longverpleegkundigen.

Zij wijzen erop dat ook de industrie, veehouderij en bijvoorbeeld houtkachels grote veroorzakers zijn van luchtvervuiling. De overheid kan dat probleem niet alleen oplossen, benadrukt longarts In ‘t Veld. ,,Als consumenten, met onze auto's en houtkachels, zijn wij allemaal luchtvervuilers. Het goede nieuws is dat we daarmee ook deel zijn van de oplossing.’’

Bron: AD.nl

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 10:31 uur

Dat wisten we dus allemaal allang maar het is goed dat dit weer eens onder de aandacht wordt gebracht.

Nederland is een van de dichtst bevolkte gebieden van Europa en elke dag nodigen wij meer mensen uit om hier te komen wonen. Alleen al daarom is gelimiteerde instroom van levensbelang.

Ik ben ook een groot voorstander van de energietransitie. We moeten van fossiele brandstof af.
Niet vanwege het klimaat en het pathetische "redden van de planeet" maar vanwege onze gezondheid.

De manier waarop dat nu geschiedt is echter de meest inefficiënte en kostbaarste.
Windmolens zijn niet alleen verwoestend voor de natuur maar vernietigen ook ons mooie cultuurlandschap.
In Duitsland noemt men deze "Steuerverschrotter" (belastingvernietinger) en dat zijn ze ook.
Bovendien is deze middeleeuwse techniek bijzonder kostbaar en kan ook nooit winstgevend gemaakt worden omdat deze onbetrouwbaar is en nooit genoeg kan opbrengen..
Zonne-energie kan natuurkundig al helemaal nooit kostenefficiënt gemaakt worden.
De huidige aanpak sloopt bovendien de welvaart en vernietigd hele bedrijfstakken (bouw!).
Helaas is het zo dat fossiele brandstoffen de meeste energiedichtheid heeft en daarmee zeer efficiënt is.

Beter zou zijn om reeds beschikbare schone energiebronnen in te zetten zoals thoriumreactoren die wel voldoende in staat zijn de groeiende vraag naar elektriciteit te leveren.
Met zes of zeven van dit soort reactoren kunnen we nog jaren vooruit en kunnen als overgangsfase worden gezien naar het moment dat (koude?)kernfusie grootschalig ingezet kan worden.
Zelfs het IPCC (VN klimaatorganisatie) begint nu in te zien dat kernenergie (uranium/thorium) de enige oplossing voor het energieprobleem is.

Tijd voor een realistische, rationele en pragmatische aanpak.

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 10:44 uur

Die man die zijn politieke opponenten vervolgd?
Heb gelukkig z'n nummer niet.

Van de politiek hebben we niets te verwachten.
Uit het typische corporatistische gepolder, zullen wat halfzachte maatregeltjes worden getroffen van minder autootje hier en minder koetje daar en daar blijft het dan bij. Meer zit er niet in.

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 11:05 uur

Echt heftig, was idd laatst op t nieuws, vooral de randstad, wanneer je op bepaalde plekken daar een paar uur was stond gelijk aan 15 sigaretten roken, echt heftig te lezen!
Tja de politiek moet missch wat doen maar wij met ons allen ook denk ik, we willen teveel ben ik bang, al heb ik er alleen mn hondeboerenverstand van.
Verander de wereld begin bij jezelf, blijft een mooie in dit!

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 17:58 uur

't Was in de jaren tachtig al bekend!

Nu er eindelijk goed onderzoek naar gedaan is, kan pas besproken worden om er ooit......... misschien, eens iets tegen te gaan doen.

@ balling, kernenergie? Vergeet Fukushima niet.

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 18:26 uur

@marlen
Thorium is veel veiliger. Er kan daarbij geen meltdown plaatsvonden en de atomaire halveringstijd is vele malen hoger dan bij uranium. Het afval moet vervolgens maar 300 jaar opgeborgen worden ipv. de 3000 jaar bij uranium.

In Fukushima zijn welgeteld 0 mensen omgekomen.
De delving van steenkool levert vele duizenden doden per jaar op.
Dus met die "onveiligheid" van kernenergie valt 't wel mee.

Login of registreer om te reageren
10-09-2019 om 21:08 uur

Dat luchtvervuiling een trigger is die astma uit kan lokken, is inderdaad niet echt nieuw, maar ik vind het altijd wel leuk te lezen dat er aandacht aan besteed wordt. Ben alleen wat verbaasd dat er enkel over stikstofoxide gesproken wordt en niet over ultrafijnstof.

@balling @marlen Ik geloof persoonlijk ook wel in thoriumcentrales, al is dit echt nog niet voor morgen. De techniek staat momenteel gewoon nog niet op punt.

Login of registreer om te reageren
11-09-2019 om 02:09 uur

@ balling

Artikel in 'The Guardian' vandaag.

Japan zal grote hoeveelheden besmet water van Fukushima in de Oceaan moeten lozen, heeft de Japanse minister van milieu gezegd.

Meer dan een miljoen ton besmet water heeft zich opgehoopt op het terrein na de tsunami en de meltdown in 2011.

Login of registreer om te reageren