Astma of juist niet

16-10-2019 om 18:50 uur

Hallo allemaal.
Nieuw hier, alleen niet zeker of ik astma heb.
Vroeg me af wat jullie denken.
Al jaren veel last van slijm, vooral tijdens het sporten. Sinds maart/ april vaak ineens benauwd, soms de hele dag. Slecht kunnen inademen, gevoel dat het niet mn longen in ging. Kon alleen geen oorzaak herleiden. Uiteindelijk naar huisarts gegaan, desondanks dat ik geen piepende ademhaling had of geluid in mn longen maar toch een long functie test gedaan daar kwam niets uit. Was ook niet benauwd op dat moment.... vervolgens doorgestuurd naar logopedist, daar hapnotherapie gekregen. Voor mijn gevoel werkte dit helemaal niet en ben ik hiermee gestopt na 4 a 6 behandelingen.

Tot nu toe af en toe last van benauwdheid. Onderhand ook al bijna 2 jaar minstens 2x per week 1.5 uur aan het sporten. Intensief survival run, maar voor mijn gevoel nog steeds zeer weinig verbetering tijdens sporten.
Nu heb ik 2/ 3 weken terug een wedstrijd gedaan, waarbij ik het echt heel erg benauwd hen gehad. Sindsdien weer bijna dagelijks benauwd, ook s nachts wakker ervan. Tijdens training zeer benauwd, wel kunnen door sporten. Nog net geen piepende ademhaling (had ik het idee), gewoon moeilijk om te ademen.

Ik vind het alleen altijd lastig om naar de huisarts te gaan, vooral aangezien de longfunctie destijds al negatief was.

Wat denken jullie astma of toch hyperventilatie of zoiets?

Alvast hartelijk dank.

Login of registreer om te reageren
16-10-2019 om 19:40 uur

Hoi Annavas,
Wat een rotprobleem!

Heeft je huisarts alleen een longfunctietest in rust gedaan?

Ik heb het idee dat het wel vaker voorkomt dat mensen met astma in rust en zonder provocatie (irriterende stof, kou, etc.) een normale longfunctie blazen, maar toch overgevoelig zijn voor het een of ander. Dat was bij mij in ieder geval zo, maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn.

De benauwdheid die je beschrijft klinkt in ieder geval wel als iets wat een bezoekje aan de longarts rechtvaardigt.

Login of registreer om te reageren
16-10-2019 om 20:44 uur

Zou allebei kunnen en allebei is te testen. Laat je huisarts je naar een longarts verwijzen deze kan uitgebreid astma testen. Mijn longfunctie is ook goed toch heb ik ernstig astma. Ook heb ik chronische hyperventilatie door de astma ontwikkeld.
In het ziekenhuis kunnen ze meer onderzoeken doen waaronder een histamineprovocatietest en en een hyperventilatieprovocatietest. Mocht daar wat uitkomen dan helpen ze je bij de eerste met medicatie om de benauwdheid op te heffen en bij de tweede weer rustig ademhalen.

Ook hebben ze gekeken of ik inspanningsastma heb en dat heb ik gelukkig niet. Maar astma komt in Zoveel verschillende vormen en maten voor dat een normale longfunctie echt niet alles zegt.

Dus als je het niet vertrouwt gewoon vragen om verwijzing naar een specialist.
En even als uiterste ken ik mensen die boven gemiddeld blazen en toch ook gewoon astma hebben. Astma kan rustig en actief zijn en als zij meten als je eventuele astma rustig is, natuurlijk Is je longfunctie dan goed of sowieso beter dan wanneer je benauwd bent.

Succes! Ik weet het nu ruim een jaar officieel en sukkel al bijna 2 jaar soms moet je vechten voor jezelf weet ik helaas als geen ander, maar doe het! Stel het is wel astma of wat anders dan voel je je wellicht weer beter. En voor hyperventilatie zijn veel verschillende therapieën waaronder hapno maar werkt bij mij helaas ook niet.
Doe regelmatig oefening aantal minuten kort en rustig neus in, lang tegen getuite lippen uitblazen als je hier na paar minuten minder benauwd van wordt zou het hypverventilatie kunnen zijn is mij vertelt, maar ga sowieso terug want combi bestaat ook!

Nogmaals succes en je mag altijd een pb sturen

Login of registreer om te reageren
17-10-2019 om 06:54 uur

Je verhaal is duidelijk, alleen een arts kan zeggen of t astma is.

Neem je geschreven stukje hierboven maar mee naar je huisarts.
Succes!

Login of registreer om te reageren
17-10-2019 om 07:17 uur

Bedankt voor jullie super snelle reacties. Had nog geen reactie verwacht. Naar aanleiding van jullie reacties toch maar even een afspraak bij de ha maken. Bedankt!

Login of registreer om te reageren
17-10-2019 om 08:51 uur

Goedzo en ik hoop dat je snel meer duidelijk krijgt!

Login of registreer om te reageren
17-10-2019 om 09:26 uur

Sommige artsen denken niet meteen aan inspanningsastma. Wat overigens al op kan treden als je een paar trappen beklimt. ik werd ook belemmerd bij het hardlopen, omdat ik gevoelig bleek te zijn voor rook uit een schoorsteen, mist e.d. Het kan ook nog zijn dat tijdens inspanning je maagzuur omhoog komt, dat was de oorzaak bij mijn man nl. Hij kreeg maagzuurremmers en kon de inhaler voortaan laten staan.

Login of registreer om te reageren
31-10-2019 om 18:27 uur

Hoi!
Vandaag afspraak gehad en had dit keer een arts die ik nog niet had gehad. Hij heeft me een ventolin disk ( blauwe) voorgeschreven. Deze te gebruiken voor het sporten en eventueel als ik het normaal benauwd had, maar niet vaker dan 4x aangezien dat niet goed voor me zou zijn. Dit 3 tot 4 weken proberen en dan weer langs komen. Dus dat gaan we maar eens doen. Nogmaals bedankt voor de aanmoediging om er toch achter aan te gaan!

Login of registreer om te reageren