Begrijp het niet meer...

Ik begrijp er niets meer van... Veel hoesten veel schor. Afgelopen 2 x een langdurige benauwdheidaanval na parfum die in mijn omgeving gespoten werd en afgelopen zaterdag bij betreden chloorbad ging het ook volledig mis. Gisteren longfunctie test gedaan. Geen aanwijsbare astma. Maar wel sambutamol gekregen om acute aanvallen snel te kunnen stoppen...
Mijn omgeving begrijpt nu dat ik geen astma heb. Terwijl mij in mei gezegd is dat ik niet allergische-astma heb... Kan iemand mij uitleggen hoe ik het mijn omgeving en mezelf kan uitleggen wát ik heb... Is dit dan geeen astma?

Reacties

 • Suus01Suus01 Gebruiker
  De diagnose astma is vaak lastig te stellen. In ongeveer de helft van de diagnoses gebeurt dat op basis van enkel het verhaal van de patiënt, omdat uit de testen geen astma blijkt.
  Daarnaast is er tussen artsen onderling geen goede overeenstemming over de diagnose. Ondanks dat de diagnose astma is gesteld door een arts, kan een volgende arts de diagnose dus weer verwerpen.
  Over astma is simpelweg nog relatief weinig bekend.
  Dit is de verklaring die artsen mij altijd geven.

  Succes en sterkte ermee.
 • mark29mark29 Gebruiker
  Ik ben het wel eens met Suus01 dat de diagnose vaak lastig te stellen is.
  Ik ken mensen met ernstig astma waarbij het zelfs niet te constateren is.

  Niet-allergische astma is ook astma , er zijn namelijk verschillende types astma volgens de schriftgeleerden.
  Niet allergisch astma, allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma maar ja ik heb ernstig astma en die andere drie heb ik dus ook...kortom ik heb astma.

  Als ik het zo lees kun je er vanuit gaan dat je wel astma hebt.
 • lia13lia13 Gebruiker
  #3 edited november 2019
  Dank jullie wel voor respons @Suus01 en @mark29 !

  Ik vond het lastig te aanvaarden dat ik na 30 jaar te hebben gerookt en dacht na gestopt te zijn met deze verslaving en goed voor mezelf zorgde, de diagnose astma kreeg.

  Ik reageer op parfum, deodorant, vocht, kou maar ook bij wandelen in een grot of hoogte verschillen. Voor mij is het nu duidelijk. Echter mijn omgeving begrijpt niet dat een longtest een moment opname is. Zij zijn van mening dat je dan eigenlijk geen goede testresultaten kan hebben.
  Men denkt dat je dan altijd minder goed zou moeten scoren. Maar ik denk (weet het niet), dat je dan praat over chronische astma.

  En ergens.. ergens zou ik willen dat dit waarheid was. Dus stuk acceptatie is weg nu. Mijn brein werkt denk ik raar.
 • kaatjepol1_kaatjepol1_ Gebruiker
  #4 edited november 2019
  Hallo, ik heb al mijn hele leven lang astma en ik heb het soort astma waardoor ik ook niet tegen sterke luchtjes, chloor en houtkachels kan. Ook ik word er erg benauwd van. En mijn longfunctie testen zijn ook de meeste tijd redelijk.
 • Wik2001Wik2001 Gebruiker
  Bij mij kwam er niets uit uit de longfunctie testen van de huisarts. Door de huisarts doorverwezen naar de longarts omdat de klachten steeds erger werden. Longarts wist meteen dat het astma was, dus gingen we het testen. Uit de eerste 2 blaastesten kwam niets uit (soortgelijk als bij de longarts) bij de histamine test kwam eruit dat ik matig astma heb. Nu al een tijdje aan het proberen om het een beetje stabiel te krijgen (wat nog niet echt lukt). Ik heb eosinofiele astma en ik reageer ook heel erg op kou/warmte, luchtjes/geurtjes, weersomstandigheden, rook, inspanning, stof. Echter verschilt het hij mij per periode hoe ernstig ik erop reageer en op wat voor manier.

  Ik hoop dat jouw omgeving meer begrip voor je gaat krijgen.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  De ene keer kan ik verven dat het een lust heeft en een andere keer word ik na 10 minuten al benauwd zodat ik moet stoppen. Ik vraag me allang niet meer af waarom ik iets niet (meer) kan en plotseling toch weer wel.
  Het is alleen heel vervelend en soms confronterend.
 • lia13lia13 Gebruiker
  @kaatjepol1_ dank je wel voor het reageren. Ik houd me maar vast aan wat de arts zei. Dacht dat ik 't geaccepteerd had maar vrees dat dit nog niet 't geval is...
  @Wik2001, nu al een paar weken aan de kuch. Ik vermijd op mijn werk de parfums. Laat de bewoners zelf wat spuiten en ik neem onderwijl de benen... Kan er nu deze periode van vocht echt minder goed tegen...
  @thirzah, het is dus ook grillig bij jou...
 • TamiaTamia Gebruiker
  Een klassieke longfunctie kan inderdaad normaal zijn ondanks dat je astma hebt. In België doen ze meestal een hystamineprovocatietest als een klassieke longfunctie normaal is en je toch vrij veel klachten hebt. Daarmee kunnen ze nagaan hoe gevoelig je luchtwegen reageren bij het inademen van histamine. Misschien is het de moeite om als je veel klachten behoudt, eens na te vragen of je dit onderzoek kan ondergaan?

  Veel succes met het leren leven met astma! Het is moeilijk in het begin, maar het went gedeeltelijk echt!
 • lia13lia13 Gebruiker
  @Tamia, dank je wel voor het geven van deze tip!
 • HiskeHiske Gebruiker
  Lia lastig hoor. Ik moet ook nog erg wennen aan astma, vooral het er mee leren omgaan. In 2008 zei de huisarts in opleiding, gastric astma, later werd het steeds in inspanningsastma genoemd. Ik heb 10 jaar lang weinig klachten gehad als ik maar op tijd mijn medicijnen nam. Vorig jaar pas kwam ik voor het eerst bij de longarts. Longen niet optimaal. Na allerlei testen, niet-allergische astma. Wel astma, te zien aan mijn longen volgens de longarts. Maar uit de testen kwam werkelijk helemaal niets terwijl ik maar in de buurt van parfum hoef te komen of ik begin te hoesten. Of een houtkachel of..of.. en ik krijg het benauwd.
  Het afgelopen jaar heb ik steeds meer klachten gekregen en nu is het zoeken naar de juiste medicijnen, want niet alles gaat even goed. En dat is wennen en leren en zoeken. Gelukkig is ook hier altijd veel hulp.

  Veel sterkte, ik hoop dat je je weg erin vindt.
  Hinke (Hiske)
 • lia13lia13 Gebruiker
  @hiske ik heb nu een onderhouds puf en een voor acute aanval...
  Maar jij ook sterkte. Ik vind het best een ding. Loop bij logopedist in de hoop dat dit mij ook rust geeft met praten en ademhalen. Nu raak ik na hoest bui stemgeluid kwijt door verkeerde ademhaling...
 • HiskeHiske Gebruiker
  @lia13 Van meerdere mensen wel gehoord dat ze baat hebben bij Logopedie. Dus veel succes.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Om even in te haken, met de salbutamol test kwam er bij mij ook geen astma uit, toen histamineprovocatietest gedaan en bleek ernstig niet-allergisch astma te hebben, dus heb je die test al gehad? Anders zou ik daarom vragen en astma is en blijft lastig, zijn niet voor niks gespecialiseerde ziekenhuizen voor copd em astma. En bij sommigen is het duidelijk. Mijn vorige longarts wist allang dat ik ernstig astma had op basis van mijn klachten toen kwam ik omdat zij ziek was bij een vervanger die zei gewoon jij hebt geen astma... uiteindelijk naar een van de superastmadokters gestuurd en die constateerde met testen ernstig astma met normale longfunctie, alles lijkt normaal piep niet maar zonder vernevelingen kan ik niet leven. Dus je omgeving kan betwr eens hier op het forum lezen en zich verdiepen in astma voor ze conclusies trekken. Ik ken mensen die FEV1 van 140% blazen op een goede dag en ernstig astma hebben, die scoren dus alsnog boven gemiddeld!
 • PeterKarmanPeterKarman Gebruiker
  lia13 schreef: »
  Dank jullie wel voor respons @Suus01 en @mark29 !

  Ik vond het lastig te aanvaarden dat ik na 30 jaar te hebben gerookt en dacht na gestopt te zijn met deze verslaving en goed voor mezelf zorgde, de diagnose astma kreeg.

  Ik reageer op parfum, deodorant, vocht, kou maar ook bij wandelen in een grot of hoogte verschillen. Voor mij is het nu duidelijk. Echter mijn omgeving begrijpt niet dat een longtest een moment opname is. Zij zijn van mening dat je dan eigenlijk geen goede testresultaten kan hebben.
  Men denkt dat je dan altijd minder goed zou moeten scoren. Maar ik denk (weet het niet), dat je dan praat over chronische astma.

  En ergens.. ergens zou ik willen dat dit waarheid was. Dus stuk acceptatie is weg nu. Mijn brein werkt denk ik raar.

  Ik heb van de longarts na een allergieonderzoek (waar niet veel uit kwam) een metacholine provocatietest gehad, daarmee kunnen ze vaststellen hoe snel je longen op bepaalde stoffen reageren. Dat was erg snel bij mij, en dus kon de diagnose niet-allergisch astma gesteld worden (helaas bleek later ook eosinofiel astma, dus lastig behandelbaar). Jouw verhaal aanhorend, zou je deze test eens moeten laten doen, kan je ook je omgeving beter uitleggen hoe het zit.
 • MaereseMaerese Gebruiker
  Mijns inziens verslechtert of verbetert de klacht astma zich bij mij naar gelang mijn lichaam zich op meerdere vlakken in een stabielere situatie zich bevindt en ik meerdere zaken tegelijk aanpak. (evenals bronchitis/slijmvorming/hoesten).

  Ik heb een atopische constitutie en zie het als iets waarbij mijn lichaam sterker reageert als ik voortdurend in aanraking ben met zaken of situaties waarin mijn lichaam minder goed reageert. Dit heeft effect op verschillende uitingsvormen zoals astma, eczeem, jeukende ogen e.d. Dus longen/slijmvliezen, huid maar ook vermoeidheid en voor mij valt er ook een deel onder voedsel e.d.

  Saneer ik langere tijd erg goed en lukt het langere tijd bepaalde stoffen en situaties te vermijden dan merk ik voor de meeste zaken dat als ik ergens daadwerkelijk er mee in aanraking kom, de reactie meestal minder of weinig is.

  Gaat het slechter met mijn gezondheid in het algemeen en heb ik meerdere uitlokkingen gehad (huisstofmijt is bij mij nog één van de heftigere aanleidingen tot problemen met benauwd of een enkele keer een astma-aanval) dan reageer ik ook op meer en is de reactie groter. Eczeem heb ik vaak jaren helemaal geen last meer van (oogleden/tussen vingers/soms kleine plekken ergens anders) gekregen door echt heel selectief te zijn in wat ik gebruik voor en op mijn huid (dus bepaald merk shampoo alleen, geen haarlak, geen parfum, 1 merk wasmiddel etc., dus eigenlijk alles zoveel mogelijk vrij hiervan).

  Soms zal er alsnog een uitlokking van meer benauwdheid, verstopte neus of uiteindelijk een astma-aanval plaatsvinden. Ik heb op dit moment volgens de longfunctietest overigens nu veel last schijnbaar maar heb er zelf mijns inziens niet echt veel last van, meer van andere zaken. Terwijl op andere moment ik wel veel last ervaar maar dan valt die test weer mee.

  Als ik kijk naar IgE zeggen ze ook dat de hoogte van het getal verband kán houden met de ernst die je ervaart. Zo had ik een erg hoog IgE getal, volgde ik immuunkuren uiteindelijk ook en zie je in de jaren dat ik die volgde het IgE getal ook flink afnemen uiteindelijk en mijn klachten zelf namen ook af.

  Maar voor zover ik heb gehoord kan het ook zijn dat het IgE getal laag is met veel klachten, IgE getal hoog is met weinig klachten dus al met al geeft dat niet specifiek een garantie. Er is een verband bij veel mensen maar het is geen wet van Meden en Perzen. Zo had het IgE getal kunnen afnemen maar alsnog veel klachten kunnen behouden, of het IgE getal hetzelfde blijven maar de klachten afnemen.

  Een IgE-test in bloed kan alleen testen op de aanwezigheid van een IgE-gemedieerde allergie. Niet alle stoffen zullen dan ook getest worden. Op dit moment zijn het er 300.
Log in of Registreer om te reageren.