Copd en blijven roken....

Ik zou graag willen weten of er mensen zijn met copd en blijven roken. Ik heb mensen gesproken met copd 3 die zijn gestopt maar het niet minder benauwd kregen......wat is jullie ervaring?
Ga naar laatste reactie«134

Reacties

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Stoppen is echt nodig bij copd, je kunt in het begin benauwder worden, je longen moeten eerst wat schoon worden dus vaak hoest je ook wat meer.
  En er zit in sigaretten een soort luchtwegverwijder daardoor lijkt t alsof je minder benauwd wordt als je rookt terwijl je longen domweg kapot gaan.
  Succes met stoppen! Veel hulpmiddelen worden vergoedt nu en vlgs mij vanaf volgend jaar gaat het ook niet van je eigen risisco, dus pak die kans en doe je longen een plezier!
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Bijna 3 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik copd 4 had. Ik rookte nog, vond het moeilijk om te stoppen en deed mijn best ervoor. Tot ik erg ziek werd en in het ziekenhuis terecht kwam. Sindsdien geen haaltje meer genomen.
 • SooshSoosh Moderator
  #3 edited november 2019
  malika schreef: »
  Ik zou graag willen weten of er mensen zijn met copd en blijven roken. Ik heb mensen gesproken met copd 3 die zijn gestopt maar het niet minder benauwd kregen......wat is jullie ervaring?

  Het is als roker natuurlijk heel erg aantrekkelijk om je over te laten halen door mensen die zeggen dat stoppen met roken niet zoveel nut heeft als je 'toch al COPD hebt' bijvoorbeeld.

  Helaas voor de verstokte roker (ik was er zelf ook 1) is dat hele dikke onzin. Elke sigaret die je rookt is er 1 teveel. Het klopt dat het even kan duren voordat je je beter gaat voelen. Ik ben nu 3 maanden gestopt en ik ga nu heel langzaam vooruit kwa lucht en energie. Dit maakt voor mij het stoppen met roken zo lastig: ik had meer lucht toen ik rookte, dan de eerste maanden dat ik gestopt was.

  Dit komt omdat sigaretten luchtwegverwijders bevatten, maar ook omdat roken je luchtwegen een soort van stil leggen. Ik heb COPD en astma en mijn astma werd erger toen ik stopte. Dat gaat de komende maanden weer bij trekken, maar de eerste maanden gaan je longen heel druk aan de slag met schoon proberen te worden.

  Hoe aanlokkelijk de kletspraatjes ook lijken, door blijven roken is echt een heel erg slecht idee. Misschien niet direct, maar over een aantal jaar zal je jezelf voor je hoofd slaan dat je niet bent gestopt.

  Als je moeite hebt met stoppen, wat absoluut geen schande is, vraag hulp aan je huisarts.

  Sterkte!!
 • ballingballing Gebruiker
  #4 edited november 2019
  Stoppen is absoluut noodzakelijk wil je niet nog zieker worden.
  Als je blijft doorroken weet je zeker dat je het in de toekomst nog benauwder gaat krijgen.
  Als het op een andere manier niet lukt om te stoppen met roken, ga dan maar dampen (e-sigaret) en laat je dan niet misleiden door onjuiste informatie in de media en zelfs door artsen.
 • Richard50Richard50 Gebruiker
  Ook ik ben een verstokte roker, ondanks mijn copd en de schade die de bacteriën hebben aangebracht in mijn rechterlong. Omdat ik een lopende tijdbom ben, vanwege deze bacteriën, denk ik eigenlijk altijd, ach voor mij maakt het eigenlijk niet meer uit. Toen ik zo ziek was, kon ik niet eens meer roken, dus ik had ongeveer 12 weken niet gerookt. Maar toen ik hoorde dat mijn levensverwachting niet al te lang meer is dacht ik, ja daaag nu ga ik me dus niet meer druk maken over het roken. Maar nu ik nog steeds in leven ben, tegen alle verwachtingen in denk ik vaak, nu moet je echt stoppen, maar het blijft slechts bij deze gedachte. Eerlijk gezegd weet ik ook niet zo goed wat ik moet doen. Omdat ik nog altijd zweef tussen hemel en aarde, de bacteriën slapen, maakt het dat ik zo onzeker ben wat het stoppen met roken betreft. Wat zouden jullie doen als je in deze situatie zou verkeren? ? Zelfs mijn longarts zei, probeer maar wat minder te roken, over stoppen repte zij geen woord, wat mij ook weer aan het denken zette. Wat moet ik hiermee? Een fijne zondag allemaal ?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Richard50 , het is eigenlijk een beetje vragen naar de bekende weg:Stoppen! Het heeft altijd zin, niemand van ons weet hoelang we nog leven maar het mooie van stoppen is dat je er dan zelf allles aan gedaan hebt, met bewegen erbij en een gezonde leefstijl.
  Er zijn nu eenmaal longartsen die meer nadruk leggen op stoppen dan andere, dat is ook mij bekend maar laten we eerlijk zijn onder elkaar gezegd;vroeger wisten we misschien niet alles en zeker van copd hadden we nog nooit gehoord.
  Maar nu, weten we allemaal wel dat met een longziekte roken niet goed kan zijn.
  Geef jezelf een mooi cadeau en stop ermee joh, de dokter kan het niet alleen, en het voelt zo goed als je er zelf alles aan doet.
  Mooi cadeau voor onder de kerstboom:lolly's en dan peukkies weg.
  Succes en sterkte!
 • ballingballing Gebruiker
  Beste @Richard50,
  Om je vraag direct te beantwoorden: Ga dampen!
  Waarom?
  Blijkbaar wil je eigenlijk helemaal niet stoppen met roken en ik ga er gemakshalve maar vanuit dat je dat al vele malen hebt geprobeerd..
  Dat was mijn insteek ook en herken jouw verhaal dus heel goed.
  Ik ben zo'n 6 jaar geleden gaan dampen en stoppen met roken is mij gewoon overkomen. Was het helemaal niet van plan. Was meer voor iets erbij, om te minderen.
  Stoppen heeft me ook hoegenaamd geen enkele moeite gekost. Geen stopstress want je hebt een alternatief.
  Dampen geeft wel een andere beleving in de zin dat het niet smaakt zoals een sigaret.
  Kan ook niet want er komt geen tabak en verbranding aan te pas.
  Zolang het je weghoudt van roken, is er een wereld gewonnen, ook voor jou!
  Advies:
  Ga naar een speciaalzaak en laat je adviseren over hoe je het beste kunt starten.

  PS.
  Deze reactie is waarschijnlijk niet geheel in overeenstemming met het beleid van het Longfonds die liever vasthouden aan bewezen niet effectieve stopmethodes.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Lolly's zijn het goedkoopste hulpmiddel, zelfde handeling, je hebt zelfs suikervrije lolly's en staat veel stoerder, kijk maar naar Kojak van vroeger.
  Proberen waard toch! <:-P
 • Richard50Richard50 Gebruiker
  @goudvisje bedankt voor je reactie. Nee niemand weet hoe en wanneer je deze aarde verlaat, maar bij mij ligt het verhaal toch wel wat anders. Roken is niet goed, dat weet ik en ik moet ook stoppen, dat weet ik ook, maar het is juist de onzekerheid waardoor ik zo twijfel. Maar je hebt natuurlijk wel gelijk, dus dan zal ik weer een serieuze poging ondernemen om echt te stoppen. ? In het verleden ben ik vaker "gestopt" 1 keer zelfs een heel jaar, erg dom van mij dat ik toch weer begonnen ben. Maar goed, ik zal ervoor gaan nu en ik hou jullie op de hoogte ? Een fijne dag nog, groetjes Richard ?
 • Richard50Richard50 Gebruiker
  @balling, bedankt voor je reactie. Inderdaad, ik heb al TIG keer een poging ondernomen om te stoppen, èèn keer zelfs 1 jaar gestopt. Dampen, daar ben ik ook mee bekend, dat heb ik al uitgeprobeerd toen ik nog in Nederland woonde, helaas zonder succes. Ook de nicotine pleisters, helaas zonder succes en zelfs een keer met behulp van medicatie gestopt, ik weet de naam van dit medicijn niet meer, ook zonder succes ? Het is niet dat ik niet wil stoppen, het is meer de onzekerheid waardoor ik zo twijfel. Nou zoals ik zojuist al aan goudvisje schreef, ik zal weer een serieuze poging ondernemen. Ik hou jullie op de hoogte, een fijne dag nog, groetjes Richard ?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Richard50 , ik heb je verhaal wel gelezen, ook dat het kantje boord was, wil er ook zeker niet makkelijk over doen en onderschat het ook niet, het is ernstig en triest genoeg! want je stond er heel slecht voor maar nu je boven verwachting alsnog extra tijd hebt gekregen, zou dit toch een mooi cadeau zijn voor jezelf en je longen.
  Ik zelf sta er ook niet bijzonder goed voor maar heb nooit gedacht, had ik maar doorgerookt, het voelde voor mij heel goed om er zelf alles aan gedaan te hebben.
  Dit kan in alle fases, als je beginnend ziek bent maar zelfs nog als je erg ziek bent, je hebt weer iets meer tijd gekregen, wie weet wat voor goed er uit komt.
  De onzekerheid is ook lastig maar herken ik ook heel goed! Ernstig ziek zijn geeft grote onzekerheden, angsten en twijfels.
  Ik hoop het echt voor je dat je nog lang kunt genieten van het mooie curacao!
  Sterkte!

  Bedoelde je champix of zyban?
 • ballingballing Gebruiker
  @Richard50
  Toch jammer dat 't je niet gelukt is.
  Dan had je deze onzekerheid in ieder geval niet gehad.
 • ThirzaThirza Gebruiker
  Mijn schoonvader blijft ook roken. Hij heeft bij zijn laatste ziekenhuisopname nicotinepleisters gekregen, is dan ruim 3 weken rookvrij geweest en steekt meteen bij thuiskomst gewoon weer een paf op. Met opgeplakte pleister! Onlangs weer een opname en op de SEH zei hij dat hij maar 2 sigaretten per dag rookt, terwijl zijn wijs- en middelvinger donkerbruin zijn. Hij rookt stiekem en denkt dat wij dat niet merken.
  Als je bij hem binnenstapt, ben je meteen vergeven (veel ouderen zijn ook bang voor elk beetje frisse lucht dat door een open bovenlichtje binnen kan komen)
  Wij hebben hem 100 x gewaarschuwd, hij luistert niet, dus dan houdt het op.
 • ballingballing Gebruiker
  @Thirza
  Naast longklachten kun je met pleisters en roken ook nog eens een "nicotinevergiftiging" oplopen.
  "Nicotinevergiftiging" tussen aanhalingstekens want dood eraan gaan kan niet. Wel kun je er goed ziek van worden. Misselijk, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid.........

  Als je schoonvader echt niet kan stoppen, ga naar een speciaalzaak en koop een damperset voor 'm.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  balling waarom een damperset? Ik denk dat hij niet wil stoppen en hoe pijnlijk dat ook is voor de omgeving is hij volwassen en is het zijn eigen keuze. Een dampset wordt dus weggegooid geld want dat verdwijnt dan ook stiekem in de kast.
 • ballingballing Gebruiker
  Stefanie,
  Dat zou kunnen maar niet geschoten is altijd mis.
  Misschien vind hij het toch dichtbij een rokerservaring komen en kan zo van die schadelijke rook af komen.
  Het is nl. de rook die de schade aanricht. De damp uit een e-sigaret is minimaal 95% minder schadelijk dan tabaksrook. Dan heb je al een wereld gewonnen.
  Waarom zou je dat iemand onthouden?
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Thirza , ik heb ook geprobeerd om te stoppen. Een paar keer gelukt voor een paar weken, maar toch weer begonnen. Stom, stom! :) Na opname in het ziekenhuis vanwege een longontsteking heb ik nooit meer 1 haaltje genomen. Wat ben ik trots op mezelf dat het gelukt is. Was het maar eerder gelukt! ;)

  @balling , waarom promoot je toch die damper? Als het mensen lukt om te stoppen is dat alleen maar goed. Met dampen hou je de gewoonte vast. Ze hebben toch een soort van sigaret vast en krijgen toch de nicotine binnen. Nicotine is toch verslavend. Ik ken iemand die was verslaafd geraakt aan de nicotinekauwgom! Maar goed, zo denk ik erover.
 • ballingballing Gebruiker
  @Anna50
  "Promoten" suggereert dat ik er een bepaald (financieel?) belang bij heb.
  Dat is niet het geval.
  Het is meer mijn stomme verbazing dat ik na 46 jaar een zware roker te zijn geweest zonder moeilijkheden ben gestopt. Dat heb ik aan de damper te danken en ik ben zeer dankbaar dat er zoiets is. Dat zouden er meer moeten zijn want het dampen heeft de potentie om levensreddend te zijn voor miljoenen rokers.
  Nicotine mag dan een (lichte) afhankelijkheid geven, het is niet schadelijker dan cafeine.
  De stoffen in rook veroorzaken niet alleen de verslaving maar richt ook de schade aan.
  Aan een gewoonte ga je niet zo snel dood.
 • MorenaMorena Gebruiker
  balling schreef: »
  @Thirza
  Naast longklachten kun je met pleisters en roken ook nog eens een "nicotinevergiftiging" oplopen.
  "Nicotinevergiftiging" tussen aanhalingstekens want dood eraan gaan kan niet. Wel kun je er goed ziek van worden. Misselijk, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid.........

  Als je schoonvader echt niet kan stoppen, ga naar een speciaalzaak en koop een damperset voor 'm.

  @Balling , ik heb toen geen enkele van deze klachten gehad , voelde me met de dag zwakker worden , moest met spoed opgenomen worden , we zijn met eigen vervoer gegaan , da kon ik onderweg nog wat peukies roken ... Een half uur na de opname raakte ik in coma .. volgens de zaalarts ben ik ook ongeveer 2 minuten klinisch dood geweest en kwam toen bij aan de beademing .... begin nu te twijfelen of het dan wel nicotinevergiftiging was , zoals ze zeiden .......
 • ballingballing Gebruiker
  Ach @Morena artsen zijn net mensen en zeggen soms ook maar wat als ze niet precies weten wat de oorzaak is. Dat is ook in eerste instantie niet zo belangrijk. Ze zijn eerder bezig met een patiënt weer aan de praat te krijgen. De oorzaak, indien belangrijk, komt pas op de tweede plaats.
  Extra peukjes roken, helpt natuurlijk niet echt. Dan is het verband snel gelegd.
  Echter, correlatie is nog geen causaliteit. Een verband is nog geen gevolg.
  Een dodelijke nicotinevergiftiging kan bijna niet. Je wordt met een overdosis al zo ziek dat je het er allemaal weer uitkotst voordat het lichaam het überhaupt kan opnemen.
  Alleen intraveneus zou kunnen lukken maar gewoon lucht inspuiten is dan nog veel efficiënter.
  Nicotinevergiftiging is in principe een broodje aap verhaal.
  Maar ja, voor de anti-rook/anti-alles lobby bekt 't zo lekker en is men gebaat bij de wijdverspreide misvattingen over nicotine.
  De werkelijkheid is heel anders dan ons soms wordt voorgespiegeld.
 • Richard50Richard50 Gebruiker
  @goudvisje, in Nederland heb ik het geprobeerd met zyban, ik zal hier aan mijn longarts vragen of er op Curaçao ook champix is, omdat ik hier veel positieve verhalen heb gelezen over champix
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Richard50 , zou ik zeker doen, mij heeft Champix goed geholpen om de eerste weken het wat minder moeilijk te hebben, zyban kon ik ook niet goed verdragen.
  Succes! En heel goed dat je het gaat doen, mag je best trots op zijn na alles wat er gebeurt met je, dan doe je er zelf alles aan, echt top!
  Groetjes en veel zonneschijn gewenst, hier is het nat en grauw!
 • Richard50Richard50 Gebruiker
  @goudvisje, bon dia, masha danki voor jouw bericht. Ik ga het zeker proberen ? Ik hoop dat ze hier ook champix hebben. De zonneschijn zit hier wel goed, ondanks dat het nu het regenseizoen is ? Een fijne dag en jij ook veel sterkte, want echt makkelijk heb jij het ook niet. ?
 • ThirzaThirza Gebruiker
  balling schreef: »
  @Thirza
  Naast longklachten kun je met pleisters en roken ook nog eens een "nicotinevergiftiging" oplopen.
  "Nicotinevergiftiging" tussen aanhalingstekens want dood eraan gaan kan niet. Wel kun je er goed ziek van worden. Misselijk, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid.........

  Als je schoonvader echt niet kan stoppen, ga naar een speciaalzaak en koop een damperset voor 'm.

  Nee ik ga zeker geen damperset voor hem kopen!!
  Anna50 schreef: »
  @Thirza , ik heb ook geprobeerd om te stoppen. Een paar keer gelukt voor een paar weken, maar toch weer begonnen. Stom, stom! :) Na opname in het ziekenhuis vanwege een longontsteking heb ik nooit meer 1 haaltje genomen. Wat ben ik trots op mezelf dat het gelukt is. Was het maar eerder gelukt! ;)
  Mijn schoonvader is zeer star. Alles wat hij al jaren doet, blijft hij doen, want het is altijd goed gegaan. Maar als hij nu eerlijk zou zijn tegen de artsen, was er niet zo veel aan de hand. Maar zijn laatste opname zou weleens een nicotinevergiftiging geweest kunnen zijn. Hij was misselijk, duizelig, voelde zich hondsberoerd. Hij wilde gisteren weer pleisters hebben, we hebben gezegd: pa die krijg je niet meer. Je blijft toch roken dus die hebben totaal geen zin. Erger nog, je bent jezelf aan het vergiftigen dan.

 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Thirza , eigenlijk wil hij er niet vanaf. Een verstokte roker.Denkt waarschijnlijk dat het niet zo vaart zal lopen. Triest maar waar. Er zijn ook mensen die zuurstof krijgen en toch nog roken. :((( Snap ik echt niet!
 • ballingballing Gebruiker
  @Thirza
  Dan zit er weinig anders op dan 'm geen nicotinepleisters te geven.
  Jammer dat je 'm geen damperssetje geeft. Niet geschoten is altijd mis, toch?
  @Anna50
  Ik snap 't wel maar het blijft oerstom. Dat dan weer wel.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  balling hoe kan je nou verwachten dat longpatienten elkaar zoiets cadeau gaan geven? Je snapt het echt niet he?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Richard50 , hoop dat je aan champix kunt komen op curacao, er is ook nog iets anders , dat heet tabex dacht ik maar weet ik verder niks over te zeggen.
  Dit kan een arts je wel vertellen denk ik.
  Succes hoor, vind t superknap dat je ervoor gaat!
  Groetjes!
 • ballingballing Gebruiker
  #29 edited november 2019
  @Stefanie
  Als het mensen van het roken afkrijgt, waarom niet?
  Uit talloze onderzoeken onder COPD'ers blijkt dat als ze gaan dampen hun gezondheid aanmerkelijk verbeterd.
  Waarom zou je zieken dan een remedie weigeren?
  Lijkt me ethisch moeilijk verdedigbaar.
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  balling schreef: »
  Uit talloze onderzoeken onder COPD'ers blijkt dat als ze gaan dampen hun gezondheid aanmerkelijk verbeterd.
  Waarom zou je zieken dan een remedie weigeren?
  Lijkt me ethisch moeilijk verdedigbaar.
  Komt eerder doordat ze gestopt zijn met sigaretten roken. En niet door het dampen!

Log in of Registreer om te reageren.