Allergische astma en teveel histamine aanmaak

Wie maakt er ook teveel histamine aan ? Wat gebruiken jullie om je vlees in te bakken ? Ik momenteel olijfolie maar ik zou ook wel eens lekkere jus vd boter willen eten . Ik verdraag ook geen koemelk , gluten ,soja , noten en sulfiet 😫
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

  • emsepemsemsepems Gebruiker
    gekke vraag vast, maar waarom bak je niet in boter zonder koemelk/soja, dus plantaardig?
    je kan toch gewoon alles eten (behalve waar je niet tegen kan) ook al maak je veel histamine aan.
  • MelMel Gebruiker
    #2 edited 11 februari
    emsepems schreef: »
    gekke vraag vast, maar waarom bak je niet in boter zonder koemelk/soja, dus plantaardig?
    je kan toch gewoon alles eten (behalve waar je niet tegen kan) ook al maak je veel histamine aan.

    In veel plantaardige bakproducten zitten e nummers en die moet je ook zien te mijden als je teveel histamine aanmaakt

    Of ze zetten er niet op dat het soja bevat en dus gigantische last krijgt . Dus ik durf het niet meer aan ..
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    het is wettelijk verplicht om op de producten te zetten wat er precies inzit, het kan niet zo zijn dat er bij soja inzit, en het staat er niet op.

    nooit geweten dat je e nummers moet mijden bij teveel aan histamine

  • NckiieNckiie Gebruiker
    @emsepems ja bij histamine-intolerantie moet je inderdaad sommige e-nummers mijden maar als je kijkt waar allemaal histaminevrijmakers in zitten dan schrik je je wild! Al het fruit waar ik van houd zit het in bijvoorbeeld, kwam eruit dat ik op komkommer en water moest leven als ik me er volledig aan ging houden.

    Het kwam er bij mij ook bij de homeopaat, maar helemaal histaminevrij eten is niet te doen dan krijg je tekorten dus ik mijd de dingen met veel histaminevrijmakers.

    En goede vraag, zou je dit niet bij vraag het de deskundigen kunnen zetten voor de diëtiste?
    Ik mis zelf helemaal geen jus en wij bakken altijd plantaardig en vind het zelfs viezer gebakken in boter:p en kan niet vanwege lactoseintolerantie.
    Volgens mij hebben wij van de appie olijfolie en dan wel de biologische variant, maar ik kan niet koken (kan het wel maar mijn luchtwegen kunnen niet tegen de bakluchten) dus heb geen idee eigenlijk haha.
  • MillyMilly Schrijver
    Ja hier nog iemand met 'histamineproblemen'!
    @Mel, gebruik ook olijfolie. Heel soms in roomboter omdat mij verteld is dat daar alleen melkvee in zit. Het blijft idd beetje zoeken naar lekker en toch niet belastend. Bij mij is t niet alleen eten wat reactie oproept, ook inspanning en warmte. Het kijkt ook wel n soort stapeling, hoe meer uitlokkers hoe voorzichtiger ik moet zijn.
    Nu is t ook weer goed prijs. Vombi van hooikoortsseizoe, virusjes, weerstand op enz. Heb weer erg veel all reacties!
    @emsepems, ja E-nummer staan bekent als histamine vrijmakers!
  • MelMel Gebruiker
    #6 edited 12 februari
    Milly schreef: »
    Ja hier nog iemand met 'histamineproblemen'!
    @Mel, gebruik ook olijfolie. Heel soms in roomboter omdat mij verteld is dat daar alleen melkvee in zit. Het blijft idd beetje zoeken naar lekker en toch niet belastend. Bij mij is t niet alleen eten wat reactie oproept, ook inspanning en warmte. Het kijkt ook wel n soort stapeling, hoe meer uitlokkers hoe voorzichtiger ik moet zijn.
    Nu is t ook weer goed prijs. Vombi van hooikoortsseizoe, virusjes, weerstand op enz. Heb weer erg veel all reacties!
    @emsepems, ja E-nummer staan bekent als histamine vrijmakers!

    Hier precies hetzelfde net of het over mij gaat . Zit om de haverklap onder de vlekken en ik let zo goed op . Denk hoop stress ? En indd hooikoorts seisoen, Van koemelk en ook roomboter wordt ik zo misselijk en ga aan de diaree.. geitenkaas en yoghurt gaan gelukkig wel goed .

    Denk dat ik het maar op de olijfolie hou dan .. maak al zelf vleeswaren want dat zit ook vol e nummers. Bij de coop doen ze wel voor mij rundergehakt draaien zonder e nummers tenzij ik het gelijk in vries anders krijg ik het niet mee ivm dat het dan sneller bederft en hun dan verantwoordelijk zijn

  • MelMel Gebruiker
    Milly schreef: »
    Ja hier nog iemand met 'histamineproblemen'!
    @Mel, gebruik ook olijfolie. Heel soms in roomboter omdat mij verteld is dat daar alleen melkvee in zit. Het blijft idd beetje zoeken naar lekker en toch niet belastend. Bij mij is t niet alleen eten wat reactie oproept, ook inspanning en warmte. Het kijkt ook wel n soort stapeling, hoe meer uitlokkers hoe voorzichtiger ik moet zijn.
    Nu is t ook weer goed prijs. Vombi van hooikoortsseizoe, virusjes, weerstand op enz. Heb weer erg veel all reacties!
    @emsepems, ja E-nummer staan bekent als histamine vrijmakers!

    Las vd week ook weer iets over vlees sudderen dat was ook niet goed ?

    Ik doe wel eens runderlappen of kip sudderen met zout peper en laurierblad .. weet jij daar meer van ?
  • SjorsieSjorsie Gebruiker
    Ik bak alles in biologische kokosolie, jus maak ik niet, want t smaakt sowieso allemaal veel beter als t gebakken is in kokosolie, verder met histamine vrij eten, ik heb alles geskipt waar histamine in zit, je kan dan net zo goed op water en brood overgaan haha. Maar langzaam aan wat dingen weer gaan eten en dan weet je precies waar je op reageert, hier dus op Soja chocolade, alcohol, aardbeien, koekjes en vanille en kaneel.
  • MelMel Gebruiker
    Sjorsie schreef: »
    Ik bak alles in biologische kokosolie, jus maak ik niet, want t smaakt sowieso allemaal veel beter als t gebakken is in kokosolie, verder met histamine vrij eten, ik heb alles geskipt waar histamine in zit, je kan dan net zo goed op water en brood overgaan haha. Maar langzaam aan wat dingen weer gaan eten en dan weet je precies waar je op reageert, hier dus op Soja chocolade, alcohol, aardbeien, koekjes en vanille en kaneel.

    Ik heb kokosolie van royal green extra vierge .. ik eet graag stampotten en mis dan mijn jus ahahaha hoezo gewoonte dier 😉
  • MillyMilly Schrijver
    Mel schreef: »
    Milly schreef: »
    Ja hier nog iemand met 'histamineproblemen'!
    @Mel, gebruik ook olijfolie. Heel soms in roomboter omdat mij verteld is dat daar alleen melkvee in zit. Het blijft idd beetje zoeken naar lekker en toch niet belastend. Bij mij is t niet alleen eten wat reactie oproept, ook inspanning en warmte. Het kijkt ook wel n soort stapeling, hoe meer uitlokkers hoe voorzichtiger ik moet zijn.
    Nu is t ook weer goed prijs. Vombi van hooikoortsseizoe, virusjes, weerstand op enz. Heb weer erg veel all reacties!
    @emsepems, ja E-nummer staan bekent als histamine vrijmakers!

    Las vd week ook weer iets over vlees sudderen dat was ook niet goed ?

    Ik doe wel eens runderlappen of kip sudderen met zout peper en laurierblad .. weet jij daar meer van ?

    @mel, denk dat ermee bedoelt wordt dat kruiden niet kunnen. Alle groene kruiden, dus ook laurierblad, zijn not done bij histamineintolerantie.

    Die vlekken herken ik, wordt altijd vuurrood bij reactie met witte vlekjes/bultjes. Wordt soms knettergek van de jeuk, heb ik ook zonder roodheid trouwens. Maar krijg t ook erg benauwd vaak. Heb altijd noodmedicatie op zak, tavegyl en prednison.

    Heb jaren geleden een eliminatiedieet gedaan bij diëtiste. Was duidelijk waar histamine inzit kan k niet tegen. Vleeswaren idd, maar ook ander bewerkt vlees zoals bv slavink of gekruid vlees. Ook aroma's, alcohol, veel groenten en fruit bevatten histamine.
    Heb jij ook voedselallergie?

  • MillyMilly Schrijver
    Sjorsie schreef: »
    Ik bak alles in biologische kokosolie, jus maak ik niet, want t smaakt sowieso allemaal veel beter als t gebakken is in kokosolie, verder met histamine vrij eten, ik heb alles geskipt waar histamine in zit, je kan dan net zo goed op water en brood overgaan haha. Maar langzaam aan wat dingen weer gaan eten en dan weet je precies waar je op reageert, hier dus op Soja chocolade, alcohol, aardbeien, koekjes en vanille en kaneel.

    @sjorsie, ja idd kokosolie is ook nog een idee! Als je er tegen kan.. Gebruikt t wel in gebak ipv boter dan.

    Nu zeg je wat! Chocolade, cacao dan denk k, reageer ik ook behoorlijk op. En azijn bv augurkjes ed.

    Als je weet waar je op reageert dan kun je t gewoon weglaten. Daar voel je je dan toch t prettigst bij he!
    Soms heb ik ook wel reacties dat k niet weet hoe t komt..



  • MelMel Gebruiker
    Milly schreef: »
    Mel schreef: »
    Milly schreef: »
    Ja hier nog iemand met 'histamineproblemen'!
    @Mel, gebruik ook olijfolie. Heel soms in roomboter omdat mij verteld is dat daar alleen melkvee in zit. Het blijft idd beetje zoeken naar lekker en toch niet belastend. Bij mij is t niet alleen eten wat reactie oproept, ook inspanning en warmte. Het kijkt ook wel n soort stapeling, hoe meer uitlokkers hoe voorzichtiger ik moet zijn.
    Nu is t ook weer goed prijs. Vombi van hooikoortsseizoe, virusjes, weerstand op enz. Heb weer erg veel all reacties!
    @emsepems, ja E-nummer staan bekent als histamine vrijmakers!

    Las vd week ook weer iets over vlees sudderen dat was ook niet goed ?

    Ik doe wel eens runderlappen of kip sudderen met zout peper en laurierblad .. weet jij daar meer van ?

    @mel, denk dat ermee bedoelt wordt dat kruiden niet kunnen. Alle groene kruiden, dus ook laurierblad, zijn not done bij histamineintolerantie.

    Die vlekken herken ik, wordt altijd vuurrood bij reactie met witte vlekjes/bultjes. Wordt soms knettergek van de jeuk, heb ik ook zonder roodheid trouwens. Maar krijg t ook erg benauwd vaak. Heb altijd noodmedicatie op zak, tavegyl en prednison.

    Heb jaren geleden een eliminatiedieet gedaan bij diëtiste. Was duidelijk waar histamine inzit kan k niet tegen. Vleeswaren idd, maar ook ander bewerkt vlees zoals bv slavink of gekruid vlees. Ook aroma's, alcohol, veel groenten en fruit bevatten histamine.
    Heb jij ook voedselallergie?

    Ik heb dexamethason als noodmedicatie voor de angio- oedeem en ik gebruik elke dag 1 tablet Fexofenadine 120 mg voor de pollen en histamine etc laag is te houden maar tis hier weer raak maar nu snap ik waarom ik sudder dus mijn vlees met laulier dagelijks , dus ook de laurier schrap ik ..

    Misschien toch eens naar een diëtiste want de lijsten op internet kan ik ook niet volgen die kloppen dus niet

    Ik heb u een pb gestuurd als u dat goed vind ?
  • MelMel Gebruiker
    Ook zo iets kroms .. in antihistaminica tabletten zitten e nummers , sinds ik deze neem heb ik weer meer last van de urticaria bedenk ik mij 😫
  • NckiieNckiie Gebruiker
    Kan peper wel? Alle kruiden en specerijen moet je juist ook mee uitkijken, nou kan ik daar sowieso al niet tegen dus eet mijn vlees heel saai met een beetje zeezout, maar dat vind ik vaak lekkerder dan alle toegevoegde kruiden en ben gewoon allergisch voor peper. Mij werd namelijk verteld dat kruiden en specerijen enorme hoeveelheden histaminevrijmakers bevatten en die neem ik eigenlijk gewoon niet. Een van de redenen dat naturel chips wel mag en de rest zo goed als niet, nou is dat dan wel weer slecht foor je, maar om even een simpel voorbeeld te noemen.

    Ik ben expres gaan vragen naar waar het meeste in zat om dat te kunnen minderen, maar bleek ik al niet tot nauwelijks te nemen. En zag dat je vraag staat bij de deskundigen, ben benieuwd naar het antwoord!
  • MelMel Gebruiker
    #15 edited 14 februari
    Nckiie schreef: »
    Kan peper wel? Alle kruiden en specerijen moet je juist ook mee uitkijken, nou kan ik daar sowieso al niet tegen dus eet mijn vlees heel saai met een beetje zeezout, maar dat vind ik vaak lekkerder dan alle toegevoegde kruiden en ben gewoon allergisch voor peper. Mij werd namelijk verteld dat kruiden en specerijen enorme hoeveelheden histaminevrijmakers bevatten en die neem ik eigenlijk gewoon niet. Een van de redenen dat naturel chips wel mag en de rest zo goed als niet, nou is dat dan wel weer slecht foor je, maar om even een simpel voorbeeld te noemen.

    Ik ben expres gaan vragen naar waar het meeste in zat om dat te kunnen minderen, maar bleek ik al niet tot nauwelijks te nemen. En zag dat je vraag staat bij de deskundigen, ben benieuwd naar het antwoord!

    Geen peper ? Top zeg hahaha dat wordt lekker basic eten ? Ik heb de app all i can eat gedownload ik zie door de bomen het bos niet meer pffff heb doperwten op nou die kleurt dus oranje mmmm
    Bij zwarte peper ook oranje 😫 en bij koriander kleurt hij groen schiet mij maar lek ..we kunnen beter kijken naar wat nog wel mag hahaha ben je gauw klaar 😉
  • NckiieNckiie Gebruiker
    Ik heb een hele PDF gekregen waarin alles staat, kan kijken of ik hem online kan vinden, daar staat in wat wel en niet kan etc
  • NckiieNckiie Gebruiker
    https://www.rivas.nl/voeding-leefstijl/dietist/folders/allergie-en-overgevoeligheid/biogene-aminen-en-histaminevrijmakers/

    Deze komt wel redelijk overeen, kan de pdf niet vinden maar kan hem je wel toezenden als je geïnteresseerd bent.
    Mij werd verteld dat kruiden en specerijen ook enorme invloed hebben. Nou ben ik sws allergisch voor peper en ik mis het echt niet! Kan zo ook de tekst kopiëren dan kan iedereen het lezen maar ik plaats het dan even in delen
  • MelMel Gebruiker
    Nckiie schreef: »
    https://www.rivas.nl/voeding-leefstijl/dietist/folders/allergie-en-overgevoeligheid/biogene-aminen-en-histaminevrijmakers/

    Deze komt wel redelijk overeen, kan de pdf niet vinden maar kan hem je wel toezenden als je geïnteresseerd bent.
    Mij werd verteld dat kruiden en specerijen ook enorme invloed hebben. Nou ben ik sws allergisch voor peper en ik mis het echt niet! Kan zo ook de tekst kopiëren dan kan iedereen het lezen maar ik plaats het dan even in delen
    Nckiie schreef: »
    https://www.rivas.nl/voeding-leefstijl/dietist/folders/allergie-en-overgevoeligheid/biogene-aminen-en-histaminevrijmakers/

    Deze komt wel redelijk overeen, kan de pdf niet vinden maar kan hem je wel toezenden als je geïnteresseerd bent.
    Mij werd verteld dat kruiden en specerijen ook enorme invloed hebben. Nou ben ik sws allergisch voor peper en ik mis het echt niet! Kan zo ook de tekst kopiëren dan kan iedereen het lezen maar ik plaats het dan even in delen

    Super dank je wel 👍 heb een pb gestuurd 🍀
  • NckiieNckiie Gebruiker
    k30x5at09l60.jpeg
    4qy809st6nd.jpeg
    eecnvv98.jpeg
    3gidzy4c2bm.jpeg
    ao9tzlz.jpeg
    rjwtas0.jpeg
    3k45mi.jpeg
    nvxsa9.jpeg
    qgnj576kj3.jpeg
    r1udt6h.jpeg

    Zo volgens mij was dit alles haha
  • NckiieNckiie Gebruiker
    En daarbij kan je ook vragen aan iemand die er gespecialiseerd is wat de meeste histamine bevat, watermeloen bevat bijvoorbeeld heel weinig en pinda’s weer heel veel dus dat is ook weer anders. Maar hier staat dus een mooi en duidelijk rijtje
  • MelMel Gebruiker
    Nckiie schreef: »
    En daarbij kan je ook vragen aan iemand die er gespecialiseerd is wat de meeste histamine bevat, watermeloen bevat bijvoorbeeld heel weinig en pinda’s weer heel veel dus dat is ook weer anders. Maar hier staat dus een mooi en duidelijk rijtje

    Je bent een schat 🍀👍
  • MillyMilly Schrijver
    Je kan het beste vragen om een eliminatie dieet @mel. Je hoeft niet alles te mijden, maar waar jij last van hebt. Met dat dieet ga je eerst alles mijden en voorzichtig bp groepen toevoegen. Ik kan bv wel eieren eten en aardappel bv helemaal niet. Zelf niet dubbel verhit.

    Het is heel slecht om lang eenzijdig en maar klein aantal producten te eten omdat je zo andere allergieën ontwikkeld.

    Zal ik nog n pb doen met wat je vroeg aan me of is t zo duidelijk?
    Succes hoor!!
  • NckiieNckiie Gebruiker
    @mel alsjeblieft en ben het met @Milly eens! Als het echt puur de histamine is ga dan op zoek naar de producten met meeste histamine en ga beperkt eten, maar kan ook zijn dat het iets anders is.
    Bij mij kwam er glutenintolerantie, lactoseintolerantie en histamineintolerantie uit en de rest wist ik al, zoals gistintolerantie en peperallergie, kiwiallergie etc. Maar ik heb glutenvrij gegeten en merkte nauwelijks tot geen verschil, histamine eet is dus blijkbaar al beperkt, maar als ik een keer paprikachips eet heb ik geen last terwijl daar veel histaminevrijmakers in zitten en lactose merk ik wel degelijk een verschil mee! Dus het is ook trial en error en zodoende leren.
    Ik heb een diëtiste ingeschakeld en een homeopaat die orthomoleculair voedingsspecialist is en huisarts en nog wat andere dingen in de alternatieve sfeer en hij heeft al die testen gedaan.

    Succes met je zoektocht! Maar omdat helemaal histaminevrij, lactosevrij en glutenvrij met al het andere erbij ongezond is heb ik gevraagd waar de meeste histaminevrijmakers in zitten en probeer die te mijden:)
  • MelMel Gebruiker
    #24 edited 15 februari
    Milly schreef: »
    Je kan het beste vragen om een eliminatie dieet @mel. Je hoeft niet alles te mijden, maar waar jij last van hebt. Met dat dieet ga je eerst alles mijden en voorzichtig bp groepen toevoegen. Ik kan bv wel eieren eten en aardappel bv helemaal niet. Zelf niet dubbel verhit.

    Het is heel slecht om lang eenzijdig en maar klein aantal producten te eten omdat je zo andere allergieën ontwikkeld.

    Zal ik nog n pb doen met wat je vroeg aan me of is t zo duidelijk?
    Succes hoor!!

    Ik denk dat ik een dagboek bij ga houden met wat wel en niet gaat

    Koemelk , soja , gluten , cacao
    Kan ik zoiezo niet tegen

    Volgens de allergoloog maak ik teveel histamine aan en zo krijg ik meer last vd urticaria . . Ik laat nu een paar dagen de kruiden staan dat gebruikte ik mega veel en heb veel minder last vd urticaria

    Eieren verdraag ik wel goed , spinazie ook , paprika gaat ook goed . Geitenkaas en geitenyoghurt gaan ook goed lekker . Zorg dat ik wel zuivel eet voor de botontkalking en vit d tekort ( slik 25 ug per dag ) had een tekort . Van geitenmelk ga ik slijmen die laat ik dus staan . Ik dronk melkvervangers maar daar zit guargom etc in daar werd ik zo misselijk van zelfde als arrowoot en andere bindmiddelen

    Verder eet ik veel groenten zo'n kilo per dag . Als aardappel vervanging eet ik koolraap en pastinaak

    Ik maak zelf brood van boekweit en havermout glutenvrij en daar doe ik losalt met jodium in voor het jodium en strooi dat ook op mijn eten ..

    Van fruit appels en bramen

    Heb nu geitenroomboter om in te bakken die ik afwissel met olijfolie

    Denk dat ik met de kruiden te laten staan al een heel end ben merk zoveel verschil al

    Ik hou jullie op de hoogte als ik alles heb bijgehouden waar ik wel en niet op reageer

    Bedankt voor jullie hulp
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀
  • NckiieNckiie Gebruiker
    Wat fijn dat je daarmee al verschil merkt! Succes met je zoektocht het is en blijft lastig! En helemaal naar is geen koemelk en geen soja, heb je paardenmelk al eens geprobeerd of kamelenmelk btw? Wellicht kan je daar wel tegen, bij ons in de buurt zit een theehuis met alles gemaakt van paarden- en ezelmelk om tot de juiste verhouding vetten en eiwitten te komen:) ze maken er pannenkoeken van en wafels etc!
  • MelMel Gebruiker
    Nckiie schreef: »
    Wat fijn dat je daarmee al verschil merkt! Succes met je zoektocht het is en blijft lastig! En helemaal naar is geen koemelk en geen soja, heb je paardenmelk al eens geprobeerd of kamelenmelk btw? Wellicht kan je daar wel tegen, bij ons in de buurt zit een theehuis met alles gemaakt van paarden- en ezelmelk om tot de juiste verhouding vetten en eiwitten te komen:) ze maken er pannenkoeken van en wafels etc!

    Melk geeft veel slijmvorming bij mij , geitenmelk verdraag ik wel goed maar van dat slijmen staat mij tegen eigenlijk . Misschien toch maar weer eens proberen en dan verwerken in pannenkoeken misschien slijmt het dan minder 🤭 ik eet wel veel jonge geitenkaas zeker 750 gr in de week en ik heb geitenroomboter gekocht van den eelder om in te gaan bakken en om ergens op te smeren moet toch aan mijn calcium komen want ik heb de prikpil er ook bij en die breekt dat ook zo fijn af ..

    mijn calcium was vorige week trouwens perfect bij de bloeduitslagen bedenk ik mij net
    Vast door de jonge geitenkaas 🤭

    Ik heb al een aardige lijst wat wel goed gaat en wat niet aan histamine was best nog veel wat wel goed gaat 🍀👍 vd week verder testen 😉

    Voel mij net een lopend dagboek moet alles bijhouden tegenwoordig 😂😂😂
  • SooshSoosh Moderator
    Mel schreef: »
    Wie maakt er ook teveel histamine aan ? Wat gebruiken jullie om je vlees in te bakken ? Ik momenteel olijfolie maar ik zou ook wel eens lekkere jus vd boter willen eten . Ik verdraag ook geen koemelk , gluten ,soja , noten en sulfiet 😫

    Wij koken en frituren graag in ossewit. Absoluut een aanrader als allerlei boters geen optie zijn.
  • MelMel Gebruiker
    #28 edited 17 februari
    Soosh schreef: »
    Mel schreef: »
    Wie maakt er ook teveel histamine aan ? Wat gebruiken jullie om je vlees in te bakken ? Ik momenteel olijfolie maar ik zou ook wel eens lekkere jus vd boter willen eten . Ik verdraag ook geen koemelk , gluten ,soja , noten en sulfiet 😫

    Wij koken en frituren graag in ossewit. Absoluut een aanrader als allerlei boters geen optie zijn.
  • MelMel Gebruiker
    #29 edited 17 februari
    Zit ook een e nummer in

    E900 dimethylpolisiloxaan
    ( anti schuim middel )

    http://www.e-nummers-lijst.nl/alle-e-nummers/e900-dimethylpolysiloxaan-siliconenolie/
  • MelMel Gebruiker
    Soosh schreef: »
    Mel schreef: »
    Wie maakt er ook teveel histamine aan ? Wat gebruiken jullie om je vlees in te bakken ? Ik momenteel olijfolie maar ik zou ook wel eens lekkere jus vd boter willen eten . Ik verdraag ook geen koemelk , gluten ,soja , noten en sulfiet 😫

    Wij koken en frituren graag in ossewit. Absoluut een aanrader als allerlei boters geen optie zijn.

    Bedankt voor het meedenken super lief 🍀
Log in of Registreer om te reageren.