Risico corona en astma? (en ook COPD)

23-03-2020 om 14:30 uur

Beste specialisten Longziekten
Ik las gisteren in het AD een verontrustend zinnetje over Longziekten en Corona.
Het artikel ging over de nieuwste kennis.
Daar stond de volgende zin in (zie laatste zin van overgenomen fragment AD artikel gisteren.

Maar hoe gedraagt die vijand zich? Hoe verplaatst hij zich? Hoe dodelijk is hij? Dagelijks druppelt er nieuw onderzoek binnen over het virus dat wereldwijd al meer dan 13.000 levens eiste. En die academische vondsten zijn niet allemaal even vrolijk makend.
Bekend was al dat het een virus is uit de coronafamilie (bekend van Sars en Mers), dat het voor acht op de tien mensen milde klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn, soms koorts) oplevert, maar voor een kleinere groep serieuze longproblemen veroorzaakt, volgens de WHO voor 0,3 tot 1 procent van de patiënten met de dood tot gevolg. Wetenschappers concludeerden deze week dat vooral patiënten die al een longziekte hadden (COPD bijvoorbeeld) erg kwetsbaar zijn.

Misschien lees ik de zin verkeerd. Maar betekent dit dat alle mensen met een longziekte (bijvoorbeeld ook astma wat ik heb) van alle leeftijden serieus gevaar lopen om als ze Corona oplopen daaraan te sterven? Wat bedoelen ze met dat ’kwetsbaar’ en wat is de conclusie van ‘deze week’. Weten jullie/Weet u meer? Of is het verkeerd geciteerd

Ik ben persoonlijk bezorgd vanwege deze zin in het AD. Ik heb asthma en ben 46 jaar. Maar ook voor alle andere COPD, astmatici etc in NL

Ben ik nu overbezorgd? moet ik nu volledig thuisblijven en niet meer inkopen doen in de supermarkt?

Kunnen jullie wat meer toelichten hierover?

Met vriendelijke groeten,
Hiddo Pronk
Purmerend

Login of registreer om te reageren
05-04-2020 om 19:20 uur

Er wordt ontzettend veel geschreven in kranten, wetenschappelijke tijdschriften en op sociale media. Door de drukke bezigheden is dit alles niet meer bij te houden.
Wie is hoog-risico? Mn ouderen met hart/vaatziekten, hoge bloeddruk, ernstig overgewicht. Dan op plaats 4 staat longziekten. Tot nog toe heb ik tussen de vele vele COVID-19 patiënten in mijn ziekenhuis maar relatief weinig bekend astma of COPD patiënten gezien, (en helemaal geen jonge) dus ik denk dat u zich niet zulke zorgen hoeft te maken. Neem uw medicatie las voorgeschreven, overleg evt met uw zorgverlener, was uw handen goed, en ga door met leven.

Login of registreer om te reageren